YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Araba sevdasına son

Üzerine binen vergilerle bir Tofaş Şahin'in 4 milyar 141 milyon 393 bin lira olan çıplak fiyatı yüzde 59 artışla 6.5 milyar liraya ulaşıyor.

Türkiye'de sıfır araçlar, vergi, fon ve masrafların eklenmesiyle tüketicinin cebini yakan fiyatlara ulaşıyor. Fabrikadan çıkan ya da ithal edilen aracın fiyatına, katma değer vergisi (KDV), taşıt alım vergisi, ek taşıt alım vergisi, çevre fonu, eğitime katkı payı, plaka, ruhsat, sigorta gibi masraflar ekleniyor.

Otomobil fiyatını artıran önemli vergilerden biri olan KDV, 1600 cc motor hacmine kadar olan modellerde yüzde 25 olarak uygulanırken, 1600 cc'yi geçenlerde ise yüzde 40'a yükseliyor.

Lüks arabalarda 3 kat fazla vergi

Ayrıca, bu yılbaşından itibaren yüzde 60 artırılan taşıt alım vergileri oto fiyatlarını yükselten önemli bir kalemi oluşturuyor. Otomobillerin ağırlıklarına göre 533 milyon 808 bin liradan, 2 milyar 139 milyon 440 bin liraya kadar ulaşan bu vergide, hadler 1. derecede lüks otomobiller için 3 kat, 2. derece lüks otomobiller için 1.5 kat olarak uygulanıyor.

Otomobillere binen vergi yükü ile bir Şahin 1.4 i.e HD müşterisinin cebinden bu yükün karşılığı olarak 2 milyar 444 milyon 525 bin 410 lira çıkmış oluyor.

Bunun yanında özellikle yüksek gelir grubunda büyük ilgi gören 4 çekerli lüks arazi araçları ise, gerek büyük motor hacimleri, gerekse yüksek ağırlıkları nedeniyle, artıştan en fazla etkilenen grubu oluşturuyor.

Değerlendirmeye alınan 5 kapılı, 2.5 litrelik dizel motorlu Hyundai Galloper'in 11 milyar 17 milyon 600 bin liralık fiyatı, tüm vergiler, fonlar ve masraflar eklendikten sonra yüzde 148.12 artarak, 27 milyar 337 milyon liraya yükseliyor. Sadece KDV'si 4 milyar 407 milyon 40 bin lira, taşıt alım vergisi de 6 milyar 418 milyon 320 bin lira tutan bu aracın üzerindeki mali yük, aracın çıplak fiyatını da geçerek 16 milyar 319 milyon 400 bin liraya ulaşıyor.

En rahat vergi otoda

Türkiye Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı İsmet Tepret, yüksek vergi oranlarının otomotiv sektörünün önünü tıkadığını söyledi. Vergilerin, otomobilin bedelinin yarısını geçen bir yük oluşturduğunu kaydeden Tepret,

"Sadece vergileri artırarak devlet vergi kazancını artıramaz. Otomotivde vergi yükü az olduğunda daha fazla araç satılır ve devletin alacağı vergi, yıllık vergiler de dikkate alındığında daha fazla artar. Devlet en rahat vergiyi bu sektörde topluyor, çünkü önce verginizi ödüyor, sonra malı edinebiliyorsunuz. Sektörde bir devlet politikası olmadığı için de sağlıklı kararlar alınamıyor, her gelen hükümet bu sektöre vergi yüklüyor''' şeklinde konuştu.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...