YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Postmodern çelme

Erol Özkasnak'ın, "28 Şubat'ta bize yaranmaya çalışanların şimdi aslan kesilmeleri inandırıcı değil" diyerek bazı gazetecileri ifşa etmesi, "postmodern çelme" şeklinde değerlendirildi.

Genelkurmay eski Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak'ın, bazı gazetecilerin 28 Şubat süreci içinde kendilerine yaranmak için büyük bir gayret sarfettiklerini açıklaması yeni bir tartışma başlattı.

Özkasnak'ın, "O dönem bize yaranmaya çalışanların şimdi aslan kesilmeleri hiç inandırıcı değil. Bazı basın organları, artık 28 Şubat'ı ve rahmetli Oramiral Erkaya'nın ruhunu rahat bırakmalıdırlar. Koşullar değişti diye istismara cüret etmemelidirler" sözleriyle, Beyaz Enerji Operasyonu'nda düğmeye askerin bastığını iddia eden gazetecileri hedef alması, "postmodern çelme" diye değerlendirildi.

Özkök gündeme getirdi

Geçtiğimiz hafta Hürriyet gazetesinin, Enerji Bakanlığı'ndaki Beyaz Enerji operasyonları için "ismi açıklanmayan üst düzey bir askeri yetkili"ye atfen yayınladığı, "Bakan'ın üstünü çizin, operasyonu biz başlattık" haberi, ilginç gelişmelere neden oldu. Haber üzerine kaynağı açıklamayan Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, "kaynak açıklamamaya" örnek olarak, geçtiğimiz gün "isimsiz üst düzey askeri yetkili" haberleriyle ilgili bir anekdotu köşesine aldı. Özkök, 28 Şubat döneminde isimsiz olarak verdikleri "Bu kez işi silahsız kuvvetler çözsün" haberinin kaynağının dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya olduğunu hatırlattı. Özkök'e göre, gazetenin Ankara Temsilcisi Sedat Ergin, o dönemde kaynağını açıklamamış, hatta, kendisini arayan Genelkurmay eski Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak'ın, "beyazlısı mı, mavilisi mi" sorusuna, şakayla karışık "morlusu" cevabını vermişti.

Ergin cür'et edemezdi

İşte Özkasnak'ı önceki gün "konuşturan" da bu yazı oldu. Yaptığı açıklamada hem olayları anlatan Özkasnak, "orduya yaranmaya çalışan gazeteciler"e de fena çelme attı. "Silahsız Kuvvetler" kavramını Oramiral Erkaya ile her sohbette kullandıklarını belirten Özkasnak, "Erkaya'nın bu demeci Genelkurmay Başkanı ve karargahının bilgisi dahilindeydi. Bu nedenle benim Sedat Ergin'i arayıp, 'mavilisi mi, beyazlısı mı söyledi' diye kaynak soruşturması yapmam söz konusu değildir. O günün koşulları ne benim komutanlarım hakkında böyle gayri ciddi bir üslup kullanmama, ne de Sedat Ergin'in 'morlusu' diye karşılık verme cüreti göstermesine uygundu" dedi.

Askere yaranmaya çalışanlar

Özkasnak, "28 Şubat'ta askere yaranmaya çalışanları da şöyle tanımladı: "O dönemde Genelkurmay karargahıyla çalışabilmek için askeri kaynaklı haber kırıntılarını bile manşet yaparak komutanlara yaranmaya çalışan, karargah bir şey söylemeden haber kaynaklarını ihbar eden kalemler, bugün benim kaynak soruşturması yaptığımı iddia eden kalemlerdir."

Başka gazeteciler de var

Özkasnak, "Haberin kaynağını sordu, ama söylemedim" diye böbürlenen gazetecieri, "yangını çıkardıktan sonra karşısına geçip keyifle seyreden kundakçılara" benzettiğini de ifade etti.

Ertuğrul Özkök ve Sedat Ergin'in dışında, Özkasnak'ın ismini vermediği, ancak 28 Şubat sürecinin "isimsiz komutan" haberi üreticileri arasında daha başka birçok gazetecinin adı da kulislerde dolaşmaya başladı. Bunların arasında, dönemin Sabah gazetesinin ağır topu Fatih Çekirge de yer alıyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

'Anayasa' konuşuldu
TBB tarafından düzenlenen "Uluslararası Anayasa Hukuk Kurultayı"nda, katılımcıların aynı görüşleri belirtmesi nedeniyle Anayasa 'tartışılamadı', sadece 'konuşuldu'. Sıra Meclis'te
'RP yeniden açılabilir'
RP'nin AİHM'deki davası yarın. Kazan, AİHM bizi haklı bulacaktır. "Bu durumda Anayasa Mahkemesi'nde iade-i muhakeme hakkımız doğar" dedi
Ergin, Özkasnak'ı yalanladı
Hürriyet gazetesi Ankara temsilycisi Sedat Ergin, emekli Tümgeneral Erol Özkasnak'ın dün Hürriyet gazetesinde yer alan açıklamaları üzerine, "Benim söylediklerim ve cumartesi günü Hürriyet gazetesinde yazılanlar doğru" dedi. Yeni Şafak'a konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Ergin, "Bu konuda bir şey söylemek istemiyorum, ancak cumartesi günü Hürriyet'te yer alan ifadelerin doğru olduğunu belirtmek isterim" dedi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...