YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan


  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Kadınların emekliliği

E-Mailini EAKİN adresiyle yazan okurumuz, eşinin işe giriş tarihinin 01.10.1992 olduğunu, 8 yıl devlet memurluğu yaptıktan sonra, hemşirelik görevinden 01.10.2000 tarihinde istifa ettiğini, bir akrabasının işyerinde sigortalı göstermeye başladığını, ilk primin Aralık 2000 sonunda ödendiğini, eşinin emekliliği için kaç yıl daha çalışması gerektiğini öğrenmek istiyor.

Okuyucumuzun talebi, hemşirelik yapan eşi için olduğuna göre, yapacağımız değerlendirme için gereken bazı bilgiler gönderilen e-mailde verilmemiştir: Eşinin doğum tarihi, SSK sigortalısı olarak tekrar işe başladığı tarih (Kasım ayı başı mı, Aralık 2000 ayı başı mı ?). Ancak 4447 sayılı Kanun'un yürürlük tarihi olan 08.09.1999 tarihi itibariyle sigortalılık süresi, 6 yıl 11 ay 7 gün olarak hesaplanmıştır. Sadece bu bilgiden hareketle, okuyucumuza belirtilen Kanun'un Geçici 8l/B-ı . maddesi'ndeki düzenleme hakkında bilgi verilmesi düşünülmüştür. Bu hükümde sigortalılık süresi 10 yıldan az olan kadınların 20 yıllık sigortalılık süresini, 52 yaşını ve en az 6000 günlük prim ödeme süresini doldurmaları gerektiği düzenlenmiştir. Okuyucumuzun eşi, 20 yıllık sigortalılık süresini 01.10.2012 tarihinde dolduracaktır. Aralıksız çalıştığı varsayılarak 01.10.2000 tarihine kadar 2880 prim ödeme gününün oluştuğu hesaplanmıştır. 6000 günden 2880 günü çıkarırsak geriye 3120 gün daha prim ödemesi gerekmektedir. Bu süre, 8 yıl 8 aylık aralıksız prim ödemesini öngörmektedir. Tabii ki 52 yaşını ve 20 yıllık sigortalılık süresini de doldurması halinde, hizmet birleştirmesi yoluyla SSK'ndan yaşlılık aylığını istemeye hak kazanacaktır. Eğer okuyucumuzun eşi, 01.10.2012 tarihinde 52 yaşını da doldurursa anılan tarihte emekliliğini isteyebilecektir.

Erkan ERENLİ isimli okuyucumuzun "Yeterli Asgari" Ücret" konulu yazımızı okurken dört kişilik bir ailenin mutfak masrafıyla net asgari" ücret rakamlarını karıştırdığı anlaşılmaktadır. Daha sonraki bir yazımızda asgari" ücretin hesaplanma ilkelerine değineceğiz.

Abdülkadir BULUŞ'un "Osmanlı Tekstil Sanayii Hereke Fabrikası" başlıklı doktora tezinin basılması konusuyla ilgilenebilecek sendika adresi ve sorumlusunun adı ve soyadının verilmesi isteği hakkında işçi ve işveren sendikalarının isimlerini vermekle yetineceğim. Adreslerini kendisi öğrenebilir: Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası (İstanbul'da Beşiktaş- Akaretler'de), Öziplik-İş Sendikası ve Teksif Sendikası (Ankara'da), Tekstil Sendikası (İstanbul'da). (Öziplik-İş, tel: 0.312.232 06 07).


15.OCAK.2001


Kağıda basmak için tıklayın.

Tahsin Sınav

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...