T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

TARİHİ FOTOĞRAF

Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa'nın hiç yayınlanmamış 10 Aralık 1877 tarihli fotoğrafı bulundu

Plevne Kalesi'ni kahramanca savunduktan sonra Rus birliklerine esir düşen Gazi Osman Paşa'nın, yaralı olarak iki kişinin kolunda Rus çarı tarafından kabul edilişini gösteren 1877 tarihli bir fotoğrafı bulundu. Adına türküler yakılan, "şanı büyük" Paşa'nın, Rus çarı tarafından kabul edilişine ilişkin bir fotoğraf, Genelkurmay Sanat Danışmanı Mehmet Özel'in eline geçti.

Mehmet Özel, kim tarafından çekildiği belli olmayan bu fotoğrafın tıpkı basımını, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile Rus Federasyonu yetkililerine de hediye etti. 10 Aralık 1877 tarihini taşıyan fotoğrafta, Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa'nın iki kişinin kolunda, Rus Çarı Aleksandr ve üst düzey Rus komutanlar tarafından kabul edilişi görüntüleniyor.

Rus komutandan övgü

Gazi Osman Paşa'nın destan yazdığı Plevne Savunması, Türk tarihi açısından büyük önem taşıyor. Klasik tabya usullerine sığmayan bu büyük savunmada, Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa, Ruslar'ın 50 bin asker ve 184 topuna karşı 23 bin asker ve 53 topla mücadele etmiş ve adını tarihe yazdırmıştı.

Osman Paşa, düşmanın üç saldırısını püskürtmüş, 3. huruç harekatında yaralanarak, Vit Irmağı kıyısında yarası sarılırken esir düşmüştü. Rus subayları, yarasına rağmen ayağa kalkan Paşa'yı "Bravo" sesleriyle selamlarken General Skobeleff, "Bu yüz, büyük bir kumandanın yüzüdür. O'nu gördüğüme çok sevindim. Gazi Osman Paşa muzaffer bir kumandandır. Teslim olmuş olmasına rağmen muzaffer sayılacaktır" demişti.

ÇAR: ESİRİM DEĞİL MİSAFİRİMSİN

Gazi Osman Paşa'yı savaştaki başarısından dolayı kutlayarak kılıcını geri veren Rus Çarı II. Aleksandr ise fotoğrafa da konu olan görüşmede, "Benim esirim değil, misafirimsin. Kılıcını sana verdim. Senin gibi cesur, gayretli, yüksek liyakatli bir kumandanla harp ettiğim için kendimi bahtiyar addederim" demişti. 1878 yılında serbest bırakılarak İstanbul'a dönen Gazi Osman Paşa dört kez seraskerlik makamına getirildi. Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa, 5 Nisan 1900'de İstanbul'da öldü.

 
Hititler, çizgi roman oldu
Hitit tarihi, Japonya'da gençlerin büyük ilgi gösterdiği "manga" adı verilen çizgi romana konu oldu. Çizgi roman, "En Çok Satan Manga" Ödülü'nü kazandı.
Festivalde boğa hışmına uğradılar
İspanya'nın Pamplona kentinde düzenlenen ve boğaların koşturulduğu San Fermin Festivali'nde çok sayıda kişi yaralandı.
Yurtta yağış bekleniyor
Yurdun iç kesimlerinde, önümüzdeki üç gün, mevsime uygun gökgürültülü sağanak yağış bekleniyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, bugün, Trakya, İç Ege, Marmara'nın doğusu, İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda yağış görülecek. Marmara'nın güneyi, İç Ege, Göller yöresi, İç Anadolu'nun batısı ile Batı ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzeyinde yarın, Batı Karadeniz ve Akdeniz'in iç kesimleri, İç Ege, İç Anadolu'nun güney ve batısında ise 10 Temmuz Çarşamba günü yağış bekleniyor. Gökgürültülü sağanak şeklindeki yağışlar, öğle saatlerinden sonra görülecek. Yağış almayan yerler ise açık ve parçalı az bulutlu olacak. Hava sıcaklıkları ise 3-4 derece azalacak.

8 Temmuz 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED