T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
İstanbul trafiği kara noktalardan kurtuluyor

2 yıl önce 220'nin üzerinde olan yollardaki sürüş güvenliğini tehlikeye düşüren noktaların sayısı, yürütülen çalışmalar sonucu 48'e kadar indirildi. Trafikçiler 'kara noktalar'ı sıfırlamayı hedefliyor.

İstanbul'da 2 yıl öncesine kadar 220'nin üzerinde olan yollardaki sürüş güvenliğini tehlikeye düşüren "kara noktalar"ın sayısı, yürütülen çalışmalar sonucu 48'e kadar indirildi. 1997 yılında İstanbul'da meydana gelen trafik kazalarının değerlendirilmesi sonucu, sürüş güvenliğini tehlikeye düşüren yol yapımı, görüş mesafesi ve sinyalizasyon eksikliğinden kaynaklanan 227 "kara nokta" bulunduğu belirlendi.

Aradan 3 yıl geçmesine rağmen 2000 yılında ancak 221'e indirilen "kara noktalar"la ilgili harekete geçen İçişleri Bakanlığı, bu noktalarda gerekli tedbirlerin alınması amacıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne talimat gönderdi. Bu talimat üzerine 2000 yılında İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne bağlı olarak Trafik Düzenleme Büro Amirliği kuruldu. Emniyet Amiri Cahit Gök, Başkomiser Turan Odabaş ve polis memurları Sezgin Bozlak ile Mevlüt Varol'dan oluşan büro, tek ekiple jandarma ve polis bölgesi ayırmaksızın tüm yolları incelemeye aldı. Tespit edilen "kara noktalar", ayda bir kez toplanan Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü, Karayolları 1 ve 17. Bölge Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı yetkililerinin de katıldığı "alt kurul"a bildirildi. "Alt kurul"un aldığı kararlar, 3 ayda bir İstanbul Vali Yardımcısı Ali Cafer Akyüz başkanlığında toplanan "üst kurul"da değerlendirildikten sonra gereken tedbirlerin ilgili birimlerce hayata geçirilmesi sağlandı.

Yapılması gereken, ancak yetkileri aşan tedbirler ise bir yazıyla İçişleri Bakanlığı'na bildirildi.

Sayı 48'e düştü

Yaklaşık 15 ay süren bu çalışmalar sonucu "kara noktalar"ın sayısı 48'e düşürüldü. Bununla birlikte bu yılın Mart ayı itibariyle trafik kazası sayısı ile ölü ve yaralı oranlarında azalma görüldü.

Nisan ayından itibaren de İstanbul'un çevre ilçeleri olan Çatalca, Silivri ve Şile'nin yollarını değerlendirmeye alan ekip, hazırlayacağı raporu önce "alt kurul"a, ardından da Ağustos ayında toplanacak "üst kurul"a sunacak. Trafik Düzenleme Büro Amirliği, bu çalışmalar sonunda İstanbul'daki "kara noktalar"ın sayısını sıfıra indirmeyi hedefliyor

3 AYDA 3 BİN 164 KAZA

İstanbul'daki "kara noktalar"a ilişkin hazırlanan raporda, halen Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nün sorumluluk alanında 10, ilçelerin sorumluluk alanlarında 24, Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nün sorumluluk alanında da 14 "kara nokta" bulunduğu belirtiliyor. Unkapanı- Atatürk Bulvarı, Vatan Caddesi-Ulubatlı Mevkii, Büyükdere Caddesi, Dolmabahçe Caddesi-Saltanat Kapısı ile Beşiktaş Meydanı arası, Piyalepaşa Bulvarı, Bağdat Caddesi, Halaskargazi Caddesi, D-100 karayolu Kozyatağı Harem arası, Göztepe-Suadiye-Bostancı-Küçükyalı sahil yolu, Haliç Köprüsü kuzey yol, Ataköy 9. Kısım Işıklı Kavşağı, Adnan Kahveci Bulvarı, Sarıyer Kazıklı yol ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üstü ve gişelerin de aralarında bulunduğu "kara noktalar"da, bu yılın ilk 3 ayında, 11 kişinin öldüğü, 553 kişinin de yaralandığı 3 bin 164 trafik kazası meydana geldi. Bu noktalarda yayaların üst ya da alt geçidi kullanmadıkları, aşırı hız yapıldığı, dikkatsiz ve tedbirsiz davranıldığı, kavşak düzenlemesinde hata yapıldığı, sinyalizasyon eksikliği olduğu, yol yapımında eğim hatası bulunduğu ve kış aylarında buzlanma olduğu belirtilen raporda, alınması gereken tedbirler de tek tek sıralandı.

 
Güneydoğu gazilerine yurtdışı tatili
Güneydoğu'da terör mücadelesine katılan ve üstün başarı gösteren subay ve astsubaylar, yurtdışına tatile gönderiliyor.
Fuel-oil skandalı
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu müfettişlerinin incelemelerine göre, TÜGSAŞ'a bağlı Samsun Gübre Sanayii A.Ş.'nin ihtiyacı için alınan fuel-oilin yerine su teslim edildi.
Botaş bürokratlarına geceyarısı operasyonu
Botaş'ta MHP'ye yakın olarak bilinen bürokratlara görevden alınmalarına ilişkin tebligatlar, geceyarısı evlerinde yapıldı.
Toprakbankçılar'a suç duyurusu
Toprakbank'ın eski sahibi Halis Toprak ile 14 yönetici için vergi kaçırdıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.
Karamehmet'in 'kritik' haftası
Hakan'a halk desteği
Vatandaşlar, Alo-RTÜK hattında "İmanlı atamadı, imansız attı" sözlerini kullanan televizyonları kınarken, Hakan Şükür'e destek verdiler.
Çalışan çocuklar dertli
MEB ve ILO işbirliği ile yürütülen çalışan çocukların ilkögretime kazandırılması çerçevesinde eksiklikleri tespit edilen çocukların ihtiyaçları giderilerek okula devamları sağlanacak.
DDK'dan TSE'ye çifte inceleme
Türk Standartlar Enstitüsü'nde (TSE), ithalatçı firmalara farklı muamele ve standart uygulanarak yolsuzluk yapıldığı iddialarına çifte inceleme başlatıldı. TSE Gebze Kalite Kampüsü'nde yapılan teftiş sonucunda, ihaleye fesat karıştırıldığı ve bu suçun Meftun İnanır tarafından işlendiğini belirleyen müfettişler, soruşturma açılmasını istediler ancak Bakan Mirzaoğlu, buna razı olmadı. Yine hava filtresi ithal eden Peugeot Otomotiv'in malları diğer firmalarla aynı nedenle standarda aykırı olmasına rağmen yine aynı gerekçeyle itiraz reddedildi.
  • EVİN GÖKTAŞ,ANKARA

  • 8 Temmuz 2002
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED