T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

ABD Ürdün'den vurabilir

İngiliz basını, Amerika'nın Irak'a 2003'ün başlarında Ürdün üzerinden saldıracağını, saldırıya İngiltere'nin de 30 bin askerle destek vereceğini öne sürdü.

İngiltere'de yayımlanan The Observer gazetesi, Amerikan askeri yetkililerinin yeni yılın ilk aylarında yapılacak saldırı için plan yaptıklarını, Türkiye ve Kuveyt'in yanı sıra Körfez ülkelerinden de destek isteneceğini belirtti. Gazetenin haberinde, "Bu ülkeler kilit roller oynayacak, ancak 250 bin Amerikan askerinin katılacağı böyle bir saldırıda asıl sıçrama tahtasının Ürdün olacağına inanılıyor" denildi. Ürdün'ün altyapısının, yollar ve iletişim ağı bakımından Amerikan askeri güçlerinin saldırı planlarına uygun olduğunu kaydeden gazeteye göre, Ürdün'ün başkenti Amman'daki Iraklı rejim muhalifleri, son günlerde Amman'a yüzlerce Amerikan askeri uzmanının gelip gittiğini söylediler. The Observer, görgü tanıklarına dayanarak, Bağdat yolu üzerinde yer alan, Amman'a yakın Azrak'taki Muafak Salti hava üssünde aşırı bir hareketlilik görüldüğünü öne sürdü.

The Sunday Telegraph gazetesinin aynı konudaki haberinde ise İngiltere'nin Irak'a yönelik saldırıya 30 bin askerle katılacağı iddia edildi. ABD Başkanı George Bush'un moral ve askeri destek açısından İngiltere'den yardım istediğini kaydeden gazete, İngiltere'nin 50 savaş uçağı, uçak gemileri, fırkateynler, destroyerler ve bir denizaltısını da bölgeye göndereceğini yazdı. Gazete, baharın ilk aylarının saldırı için en iyi zaman olarak kabul edildiğini, Savunma Bakanlığı'nın bir yetkilisinin de, Balkanlar ve Afganistan'daki operasyonlardan çekilen birliklerin Irak'a yönelik operasyon için hazırlandıklarını doğruladığını bildirdi.

ABD: "Saddam saldırabilir"

ABD'nin Irak'a yönelik yeni askeri planının basına zamansız sızdırılmasına tepki gösteren Amerikalı askeri uzman Ken Allard, Irak lideri Saddam Hüseyin'in bu yüzden Türkiye ve Kuveyt'e saldırabileceğini öne sürdü. New York Post gazetesinin haberine göre, ABD Genelkurmay Başkanlığı'ndan emekli kurmay subay Allard, "Bu planı basına kim sızdırdıysa vurulmalı, düşmana inanılmaz bir istihbarat ve bizim görüş açımız hakkında bilgi veriyor" dedi. Tepkisinin haberi yazana değil basına sızdırana olduğunu belirten askeri uzman, "Eğer Saddam'ın yerinde olsanız ve size 3 yönden saldırılacağını okusanız, Türkiye ve Kuveyt'e karşı kitle imha silahları kullanarak harekete geçebilirsiniz" diye konuştu.

Harekat sonbaharda

İsminin açıklanmasını istemeyen askeri uzmanlar da sızdırılan belgenin aslında daha ayrıntılı olduğunu ve daha çok hava gücüne dayandığını söylediler. Aynı kaynaklar, sızdırılan planın 250 bin Amerikan askerinden söz ettiğini, oysa asıl rakamın bunun çok altında olduğuna inandıklarını kaydetttiler. Uzmanlar, gelecek yılın başında, hatta bu sonbaharda Irak'a harekatın düzenlenmesinin sürpriz olmayacağını söylediler. Askeri uzmanlar, Körfez Savaşı sırasında ABD Başkanı olan babasının, Atlas Okyanusu kıyısındaki Kennebunkport'da bulunan muhteşem evinde dün 56 yaşına basan George W. Bush'un babasıyla Irak planını tartışmak için hafta sonunda uzun zamanı olacağına işaret ediyorlar.

Bu arada, Irak'ta yayımlanan Babil gazetesi, ABD'nin ömünüzdeki kış Irak'a saldıracağını iddia etti. Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in büyük oğlu Uday'ın takma adla gazetede yer alan yazısında, silah denetçilerinin Irak'a dönüşlerinden iki hafta ya da bir ay sonra Irak'a saldırı düzenleneceği öne sürüldü.

Farrakhan Bağdat'da

ABD'nin önde gelen sivil toplum hareketlerinden İslam toplumu'nun liderinin, gayri resmi arabuluculuk görevine soyunduğu belirtiliyor. İslam Toplumu lideri Louis Farrakhan, iki günlük bir ziyaret için gittiği Bağdat'ta, muhtemel bir savaşı önlemek için görüşmelerde bulunacağını söyledi. Farrakhan, Bağdat'ta, gazetecilerin ziyaretiyle ilgili sorularını; "Amacımız, Irak halkıyla ve liderleriyle görüşüp, muhtemel bir savaşı önlemek için neler yapabileceğimizi konuşmak" diye yanıtladı. Farrakhan'ın, daha önceki ziyaretlerinde olduğu gibi, Irak yönetimiyle BM arasında gayrı resmi bir arabuluculuk görevine soyunduğunu belirtiyorlar.

Irak ABD'nin niyeti kötü

Birleşmiş Milletler ve Irak'ın silah denetçilerinin dönüşü konusunda anlaşamamasının ardından, ABD ve Irak birbirini suçladı. ABD, Irak'ın sorumluluklarını yerine getirmediğini, Irak, ise ABD'nin asıl amacının Irak'a saldırı için hazırlık yapmak olduğunu savundu. ABD, silah denetçilerinin dönüşü konusunda anlaşmaya varılmamasının, kendileri için şaşırtıcı olmadığını açıkladı. Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri ise, silah denetçilerinin Bağdat'a dönmesinin, ABD'nin Irak'a saldırısı için hazırlık amacını taşıdığını ileri sürdü.

 
Powell: Şahinler serseri
ABD'de hükümetin "şahinler" kanadıyla ciddi bir nüfuz mücadelesi içinde olan Powell, şahinlere "serseri" dedi.
Michael Jackson'dan müzik endüstrisine ırkçılık suçlaması
Peştu lidere görkemli cenaze töreni
Afganistan'ın başkenti Kabil'de önceki gün Bayındırlık Bakanlığı binası önünde uğradığı suikastta hayatını kaybeden Devlet Başkan Yardımcısı Hacı Abdülkadir'in cenaze törenine binlerce Afgan katıldı. Kabil'in en büyük camisinde düzenlenen törende, halkın törene büyük ilgi göstermesi nedeniyle yüzlerce kişi camiye giremedi. Eski Afganistan Kralı Zahir Şah'ın da katıldığı törende, Afganistan Milli Muhafız Taburu askerleri, Kabil emniyetine bağlı polis kuvvetleri ve Afganistan'da görev yapan Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) tarafından sıkı güvenlik önlemleri alındı. Abdülkadir'in naaşı daha sonra Kabil'den helikopterle Celalabad'da götürüldü. Helikopterden indirilen tabut, siyah, kırmızı ve yeşil renklerdeki Afganistan bayrağına sarıldı, tabutun üzerine kırmızı ve beyaz güller yerleştirildi. Hacı Abdülkadir'in naaşı, aile mezarlığına, Taliban yönetimi tarafından geçen Ekim ayında idam edilen Afgan komutan Abdülhak'ın yanına defnedildi. Abdülkadir, Bayındırlık Bakanlığı'ndan çıkarken kimliği belirsiz kişilerce öldürülmüştü.
İngiltere, İsrail'e silah satıyor
İngiltere'de yayınlanan The Observer gazetesi, İngiliz hükümetinin ABD üzerinden İsrail'e silah satarak kendi ambargosunu bypass ettiğini öne sürdü. Kabinede bölünmeye yol açtığı belirtilen bu satışla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı'nın da bir açıklama yapmaya hazırlandığını iddia eden gazete, bu açıklamada da F-16 savaş uçaklarının parçalarının çok yakın zamanda gönderilmeye başlanacağına işaret edileceğini savundu.
Los Angeles'daki saldırı tezgah mı?
Amerika Birleşik Devletleri'nin Los Angeles havalimanına yapılan silahı saldırının bir tezgah olduğu belirtildi. Saldırıyı düzenleyen Mısırlı Hişam Muhammed Hidayet'in kuzeni İmad el-Um, saldırının El Al Havayolu tarafından tezgahlandığını açıkladı. El Al Havayolları sözcüsü ise bu konuda, "Bizim bu saldırgan ile bir bağlantımız yok" dedi. FBI, saldırının terör saldırısı olduğu yönünde bir kanıt bulunmadığını bildirdi.
8 Temmuz 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED