T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Yabancı sermayede 'altın fırsat' kaçıyor

Dünyadaki dev şirketlerin başkanlarının katılacağı toplantıda ev sahibi Türkiye'nin masaya koyabileceği hiçbir kozu bulunmuyor.

Türkiye'de yabancı sermaye açısından büyük önem taşıyan ve milat olarak kabul edilen, Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı 18 Temmuz'da İstanbul'da yapılacak. Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn'un öncülük ettiği ve IMF Başkanı Horst Kohler'in katılması beklenen toplantıya, dünyadaki dev şirketlerin başkanları davet edildi.

Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Genel Sekreteri Abdurrahman Arıman yaptığı açıklamada, 18 Temmuz'daki toplantıyla Türkiye'de ortamın yatırımlar için iyi durumda olduğu mesajını vermek istediklerini, ancak toplantının siyasi ve ekonomik açıdan talihsiz bir zamana rastladığını belirtti.

Arıman şunları söyledi: "Hem siyasi, hem ekonomik gelişmeler itibariyle olay ciddi boyutta negatife gittik. Meclis, Yabancı Sermaye Yasası'nı çıkarmadan tatile girdi. Tanıtım Ajansı'nın kurulmasıyla ilgili de fazla mesafe alınamadı. Toplantıda, hiç olmazsa (bu yasayı çıkardık) denmek isteniyordu. Şu anda büyük patronların önüne koyabileceğimiz hiçbir şey yok. 18 Temmuz önemliydi, bu fırsatı değerlendiremedik."

YATIRIMCI ZARAR ETTİ

Siyasi belirsizlik devam ettiği sürece, yeni yabancı sermaye çekmek bir yana ülkedekini kaçırma tehlikesi olduğunu ileri süren Abdurrahman Arıman, "Türkiye'de yatırım yapan kuruluşlar, 1994 krizinde dahi zarar etmemişlerdi. İlk kez bu son krizde ciddi sıkıntıya düştüler. Ciddi boyutta zarar edenler var. İstikrarsızlık sürer ve ekonomiyi de olumsuz etkilemeye devam ederse, o zaman bu yabancı kuruluşların içinden çekilecekler olabilir."

Türkiye'nin, bitmez tükenmez bir biçimde istikrarsızlık ürettiğini kaydeden Arıman son örneğin ise Başbakan'ın sağlığı nedeniyle yaşanandığını belirterek, TOBB'un geçtiğimiz günlerde açıkladığı Başbakan'ın çekilmesini isteyen deklarasyonunu desteklediklerini söyledi.

KİMLER DAVET EDİLDİ?

Yatırım Danışma Konseyi toplantısına aralarında Kingdom Holding Company Başkanı HRH Prince Bin AbdulAziz AlSaud, Microsoft Corporation Başkanı Bill Gates gibi ünlü isimler başta olmak üzere Ford Motor, Hyundaki Motor, CitiGroup, HSBC Holding, Dupont Chemical Energy, Metro AG, Nestle, Siemens AG, Procter and Gamble, BNP Paribas, Oracle Corporation, Cisco Systems, Pirelli, Toyota Motor, The Coca Cola Company, Unilever, Hewlett Packard, Daimler Chrysler'in başkan ya da CEO'ları davet edildi. Alınan bilgiye göre toplantıya, davet edilenlerden sadece 6 kuruluşun başkan ya da CEO'su geleceğini bildirdi. Davetlilerden 3'ü katılmayacağını ifade ederken, bazıları da henüz yanıt vermedi.

 
Seçimden kaçış yok
Seçimden devamlı kaçılamayacağını söyleyen Rifat Hisarcıklıoğlu, erken seçim isteklerine katıldığını söyledi.
Özelleştirme ihaleleri yeniden start alıyor
Özelleştirme idaresi, önümüzdeki üç ayda, Petkim, Seka, Gerkonsan, İgsaş gibi kuruluşlarda ihaleye çıkılmasını planlıyor.
Üretime vergi engelinde birinciyiz
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından hazırlanan "Yatırım Ortamının İyileştirilmesi ve İstihdamın Artırılması" konulu rapora göre, SSK primi, gelir vergisi ve işsizlik sigortası priminden oluşan istihdam vergilerinde 30 OECD ülkesi içinde 2000 yılında 3. sırada bulunan Türkiye, 2001 yılında birinci sıraya yükseldi. TİSK raporuna göre, Türkiye'de işçilik maliyetinin yüzde 43'ü istihdam vergilerine ayrılırken, bu oran OECD ülkelerinde ortalama yüzde 24, ABD'de yüzde 19, İrlanda da ise yüzde 13 düzeyinde bulunuyor. SSK primine esas kazanç sınırlarında 1 Nisan 2002 ve 1 Temmuz 2002'de iki aşamalı olarak yapılan artışın kümülatif yüzde 56 olduğu vurgulanan TİSK raporunda, bu adaletsiz vergi anlayından dolayı işsizlerin ve kayıtdışı çalışanların toplamının 10 milyona ulaştığı ifade edildi.
8 Temmuz 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED