T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Demokrasi tehlikede

Birleşmiş Milletler, Soğuk Savaş sonrası edinilen demokratik kazanımların tehdit altına girdiğini, demokrasiye inancın zayıfladığını ve pek çok ulusun otoriter rejime kaydığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) raporuna göre, ekonomik eşitsizlik ve yolsuzluk, ülkeleri otoriter rejimlere kaydırıyor. Rapora göre, son 10 yıl gözönüne alındığında 140 ülkenin, çok partili seçimler yapıldığı için demokratik olarak sınıflandırıldığı, ancak pratikte bunların sadece 81'inin tam demokratik kurumlara sahip olduğu belirtildi. UNDP Başkanı Mark Malloch Brown, demokratik bazı kazanımların tehdit altında olduğunu söyleyerek, çok sayıda ülkede gerçek demokrasi bulunmadığını, yönetimlerin halkın güvenini kaybettiğini ve az sayıda ülkede vatandaşın refah, sağlık ve okul isteklerinin karşılanabildiğini belirtti.

Norveç birinci sırada

2000 yılı İnsani Kalkınma Raporu'nda 173 ulus, sadece gelirine değil, yaşam şekline göre incelendi. Rapora göre, ortalama ömür, eğitim ve kişi başına düşen gelir göz önüne alındığında ilk sırayı Norveç aldı. Norveç'i İsveç, Kanada ve Belçika izlerken, son 24 ülke Afrika kıtasından oldu ve Sierra Leone ülkeler sıralamasında en sonda yer aldı.

BM Kalkınma Programı, İnsani Kalkınma Raporu'nu hazırlarken, demokrasinin ne derece gelişmiş olduğunu da hesaba kattı. Raporu hazırlayanlar, demokratik rejimle yönetilen uluslarda, hükümetlerin halkın isteklerine daha açık olması nedeniyle, savaşa girme ya da açlık gibi durumların daha az görüldüğünü belirtiyorlar.

Demokrasiye güven azaldı

Sahra Afrikası'nda 29, Doğu Avrupa'da 23, Latin Amerika'da 14, Asya'da 10 ve Arap ülkeleri arasında da 5 ülke, son 20 yıl içinde demokrasi yönünde adımlar attı. Kırgızistan ve Zimbabve'de, seçilmiş hükümetler, kendilerinden önceki otoriter yönetimlerden farklı değil. Afrika'da demokrasiye yönelen uluslar dahi yoksullaştı. Sahara Afrikası'nda 20 ülke, 1990'a oranla fakirleşti.

Latin Amerika'da ise, halkın yüzde 70'inden fazlası, yoksulluk, suç, yolsuzluk ve uyuşturucu kısır döngüsünden şikayetçi. UNDP Başkanı Mark Malloch Brown'a göre, Latin Amerika'da, demokratik kurumlara olan inanç azalmış. Güç, halkın değil, gerillaların, uyuşturucu tacirlerinin, büyük toprak sahiplerinin, elitlerin elinde.

Türkiye'ye verilen notlar...

1- Hükümetin notu: -10 ve +10'luk ölçek üzerinden +7
2- Sivil özgürlükler: 7 üzerinden 5
3- Siyasi haklar: 7 üzerinden 4
4- Basın özgürlüğü: 100 üzerinden 58
5- Siyasi istikrar: -2,5 ve +2,5'luk ölçek üzerinden, -0,75
6- Kanun ve düzen: 6 üzerinden 4
7- Hukukun üstünlüğü: -2,5 ve +2,5'luk ölçek üzerinden -0,16
8- Hükümetin etkinliği: -2,5 ve +2,5'luk ölçek üzerinden -0,15
9- Yolsuzluk endeksi: 10 üzerinden 3,6

Türkiye 85. olabildi

BM raporunda Türkiye insani kalkınma sıralamasında 'orta ölçekte insani gelişim gösteren' ülkeler arasında yer aldı. Raporda, Türkiye, demokrasi göstergelerinin değerlendirildiği insani gelişim sıralamasında 173 ülke arasında 85. sırada yer aldı. Raporda Türkiye'nin ardından gelen ülkelerin pek çoğu Afrika ve Güney Amerika ülkeleri. UNDP Başkanı Mark Malloch Brown, demokratik bazı kazanımların tehdit altında olduğunu söyleyerek, çok sayıda ülkede gerçek demokrasi bulunmadığını ve yönetimlerin vatandaşlarının güvenini kaybettiğini belirtti.

 
Şaron ateşkesi katletti
İsrail'in 15 Filistinliyi katlettiği saldırı, Filistinli grupların ateşkese hazırlandığı anda yapıldı. Şeyh Yasin, "Artık cihaddan başka yol kalmadı" dedi.
Skandallar Cheney ve Bush'u zorluyor
Skandallar ve ekonomik çöküş Kongre seçimleri öncesi Demokratları güçlendirirken Cheney ve Bush'u zorluyor.
Rusya Srebrenitsa yöntemi uyguluyor
Amerika tarihinin en büyük tatbikatı
ABD'den İsrail'e katliam yardımı
ABD, İsrail'e "terör ile mücadelesinde'' 200 milyon dolar askeri yardım ve Filistin yönetimine gitmemesi koşuluyla 50 milyon dolar insani amaçlı yardım yapılmasını onayladı. İsrail ordu radyosunun haberine göre, bu kararlar 11 Eylül saldırılarından sonra ABD'nin iç ve dış güvenlik çabalarına fon sağlamayı amaçlayan 28,9 milyar dolarlık yasanın bir parçası olarak kabul edildi. Yasaya göre, 14,5 milyar dolar ABD'nin Afganistan ile diğer askeri ihtiyaçları, 6,7 milyar dolar 11 Eylül'den sonra ihtiyaç duyulan iç güvenlik ihtiyaçları ve 5,5 milyar dolar da 11 Eylül'de Dünya Ticaret Merkezi yıkılan New York'un iyileştirilmesinde kullanılacak.
25 Temmuz 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED