T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

'Güzel Türkçe'mize
ne oldu?

HAYATIN her alanındaki hız, küreselleşmeyle birlikte kültürleri birbirine benzetiyor. Daha doğrusu, hakim kültürün peşine takıyor. Kültürümüzün en önemli unsuru olan dilimiz, "Güzel Türkçemiz" de bu çerçevede üzücü bir bozulma süreci içinden yaralanarak geçiyor.

Gerek günlük konuşmalarda, gerek medya araçları ile edebi eserlerde yapılan dil yanlışları, dili önemli ölçüde tehdit ediyor. Dilin bozulduğuna dair tartışmalar oldukça geriye gitmesine rağmen, Türkçe'nin geçmiş yıllara göre son on yıllarda daha hızla bozulup yozlaştığı ve kısırlaştığı herkesin gözlemleyebildiği bir gerçek olarak ortada duruyor. "Güzel Türkçemiz"in içinden geçtiği bu bozulma-yozlaşma sürecinde yabancı dilde eğitim, dilin medyadaki kötü kullanımı, tüketim toplumu olma yolundaki ülke insanının alışveriş merkezlerine, ürettiği mallara verdiği yabancı ya da uydurukça isimler, pavlovlama usulü tüketimi çağrıştıran reklamlar, toplumdaki dönüşüm aracılığıyla yerüstüne çıkan ve o hızla yayılan argo, eğitim sistemimizin kendi dilimizi öğretme ve sevdirmedeki yetersizliği gibi pek çok unsurun etkisi var.

Orta Asya'dan günümüze Türkçe

Diller arasındaki sağlıklı bir iletişim ve kelime alışverişi normal bir süreç. Yeryüzünde başka dillerden etkilenmemiş saf bir dil bulmak artık mümkün değil. Çünkü bir dilin başka dillerden etkilenmemesi demek, o dili konuşan milyonlarca insanın başka toplumlarla hiçbir şekilde iletişime geçmemesi demektir. Bırakın günümüzü, eski çağlarda bile savaş ve ticaretle birlikte topluluklar arasında bir iletişim ve sözcük alışverişi süregelmiştir.

Türk dilinin tarihi gelişimine, Dil Yanlışları'nın yazarı Osman Aksoy'u takip ederek bakarsak Orta Asya'da gelişmiş ve saf bir dil olan Türkçe, göçler sonucu ayrı dallara bölünmüş, sonrasında Arap ve Fars kültüründen etkilenmiş, Tanzimat'la birlikte Fransızca'nın, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Almanca'nın ve günümüze gelindiğinde ise İngilizce'nin etkisi altına girmiştir.

Sorunun farklı ayakları var

Türkçe'nin bugün içinde bulunduğu üzücü durumunun birbiriyle bağlantılı pek çok nedeni var. Özellikle yabancı kelimelerin yoğun kullanımı ve yerlerine Türkçe karşılıklarının bir türlü ikame edilememesi dilde yaşadığımız en görünür ve rahatsız edici sorun.

Computer yerine bilgisayar, change office yerine döviz bürosu demeyi başaran ama hala oyun anlatıcısı yerine maç spikeri, köşe atışı yerine korner, izlenme oranı yerine rating... vb. diyen, her gün yeni yeni yabancı kelimelerle karşılaşan ve daha doğru dürüst telafuz bile edemezken kendini o kelimeyle süslenmiş cümleler kurarken bulan sokaktaki insanı bu anlamda en fazla etkileyen medya yani kitle iletişim araçları oldu. Gazeteler, dergiler, radyolar ve özellikle özel kanalların açılmasıyla etki gücü artan televizyon kanalları Türkçe'nin bozulmasında önemli rol oynadı. Televole, Magazin Forever, Arena, Turnike... gibi program isimlerinden tutun da televizyon kanallarına verilen isimlere kadar her uygulamanın Türkçe'nin bozulmasına katkısı oldu. Adı HBB olan televizyon kanalını 'Eyç Bi Bi' ve NTV'yi, 'En Ti Vi' ya da 7 Up adlı içecek markasını bile "Sevınap" diye okumamız işin en acıklı tarafı.

Kelimelerin kısaltılmasından oluşan televizyon isimlerinin bile İngilizce seslerle okunması Türkçe'ye ilişkin yaşanan problemin, sadece telafuz ve kullanımla ilgili olmayıp zihinlerimize kadar sirayet ettiğinin en ilginç göstergesi.

Türkçe'nin en önemli sorunu İngilizce furyası

"Türkçe'nin karşı karşıya bulunduğu en önemli mesele İngilizce furyasıdır. Bugün birçok okulda Türkçe'den fazla İngilizce eğitimi veriliyor. Türkçe'nin içinde bulunduğu problem siyasi, iktisadi ve kültürel bir problemdir. Günümüz tipik Türk ailesi 200 kelime ile Türkçe konuşuyor. Burada yetişen çocukların ilerde Türkçe'yi kullanımını hesap edin. Dilin içinde bulunduğu problemlerin çözümü için işler bir proje üretilmeli. Türkçe'nin de hak ettiği yere oturabilmesi için milletçe ve devletin tüm kurumlarıyla birlik olmamız lazım."

Türkçe'yi ancak güzel eserlerle koruyabiliriz

"Dünyanın yöneldiği siyasi ve ekonomik nedenler ile globalleşmeye bakarak ben bundan böyle, dil araştırmalarının ve dile sahip çıkma gayretlerinin bütün dünyada daha ağırlıklı zeminlere oturacağını düşünmekteyim. Ancak bunun için öncelikle hali hazır dili korumanın yolları aranacaktır. Ülkemizde yabancı kelimelere yasaklar koyarak dilin korunamayacağını gördük. Dilin korunmasında en etkili yolun bu dil ile güzel eserler ortaya çıkarmak olduğunu düşünmekteyim. Söz gelimi gençlerimizin Türkçe zaafiyetleri konusunda, ben onları suçlayamıyorum. Burada suçlu olan bizim neslimizdir. Çünkü biz onların eline -bizden- okunacak eserler vermedik. Onlara güzel konuşan insanları veya yazarları değil, pembe dizi artistlerini dinlettik. Bence bir ülkedeki dilin gücü, o dilde eser veren şair ve yazar sayısının çokluğu ile orantılıdır.Türkçe'yi korumak için belki de yeniden şair ve yazar sayımızı çoğaltmalıyız."

Bozuk Türkçe medyada daha fazla rağbet görür

"Her ülke tarih içinde oluşmuş değerlerini tabi bir sistem içinde yeni kuşaklara öğretir. Bunun için büyük ölçüde eğitim ve iletişim araçlarını kullanır. Eğitim kurumları ve iletişim araçları, ülkenin dilini en iyi bilen kadrolara sahiptir ve dilin en iyi şekilde kullanılması için titizlik gösterilir. Türkiye'de ise böyle bir şeye ihtiyaç duyulmamaktadır. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı kanunlarda yazılı olmasına rağmen Türkçe'nin en iyi şekilde ve bütün zenginliğiyle kullanılması konusunda kendini görevli saymamaktadır. Türkiye'deki iletişim sistemi de bu çerçevede faaliyet gösterir. Bugün basın yayın araçlarında güzel Türkçe aramak beyhudedir. Türkçenin bozuk ve argo olanı yayın araçlarında revaçtadır. Bu bozuk ve yetersiz Türkçe, adeta yabancı dillere olan talebi artırmak için gereklidir. Onlar Batı dillerine olan eğilimi güçlendirici, hatta kışkırtıcı bir tavır içinde olmayı tercih ederler. Bu zihniyetten doğru Türkçe beklemek, sizce boşuna iyimserlik değil mi?"

  • ÖMER ÇAKKAL

  •  
    Açıkhava'da müzik bu yıl da gökkuşağı gibi
    Most Productions tarafından düzenlenen, müziğin her türü ve her rengini kapsayan Açıkhava Konserleri'nin 13.'sü tüm coşkusuyla devam ediyor.
    Altın Portakal'da resim sergisi olacak
    Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 8 ülkeden 12 resim sanatçısının eserleri de sergilenecek. Bu yılki teması "Kültürlerin Buluşması" olan Festival'de, "Kültürlerin Buluşması Karma Resim Sergisi" adıyla 8 ülkeden 12 sanatçısının 15 eseri sanat severlerin beğenisine sunulacak. Sergiye, Bulgaristan, Romanya, Almanya, Moldova, Avusturya, Macaristan, Mısır ve Türkiye'den sanatçılar katılacak. 1-5 Sergi Ekim 2002 tarihleri arasında Antalya Kültür Merkezi'nde açık olacak.
    Mem ü Zin'le ilgili bir iyi bir kötü haber
    Cizre'de 1450-1451 yıllarında Mem ile Zin arasında yaşanan ve hikayesi Hakkarili Şeyh Ahmed-i Hani tarafından ölümlerinden 240 yıl sonra manzume olarak kaleme alınan, dilden dile dolaşan ve dört dile çevrilen Mem ile Zin'le bir iyi, bir de kötü haberimiz var. İyi haber şu: Mem ile Zin'in Cizre'de bulunan türbeleri restore ediliyor. Kötü haber ise 1 trilyon liraya restore edilecek olan türbenin 14 Şubat Sevgililer Günü açılacak olması. Leyla ve Mecnun, Ferhat ile Şirin, Yusuf ile Züleyha gibi Doğu'nun büyük aşk hikayelerinden biri olan Mem ile Zin'in Batı kültürüne ait bir ritüele eklemlenecek olması, kendimize ne kadar yabancılaştığımızın acı bir göstergesi.
    Şair Adnan Yücel kansere yenildi
    Şair Adnan Yücel (49), uzun süredir akciğer kanseri tedavisi gördüğü Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Yücel için görev yaptığı Ç. Ü. Eğitim Fakültesi önünde bugün bir tören düzenlenecek. Bazı gazete ve sanat dergilerinde yazan Yücel'in, yapıtları arasında Acıya Kurşun İşlemez, Çukurova Çeşitlemeleri, Sular Tanıktır Aşkımıza, Soframda Kaval Sesi ve Kavgalara Sözlenen Sevda bulunuyor.
    Caz şarkıcısı Mary Montgomery öldü
    67 yaşındaki ünlü Amerikalı caz şarkıcısı Montgomery uzun süredir savaştığı kansere dün İngiltere'deki evinde yenik düştü. Sigara bile içmeyen sanatçının çalıştığı gece klüplerindeki sigara dumanından çok etkilendiği ve hastalığa pasif içici olduğu için yakalandığı iddia ediliyor. Amerikalı sanatçı müzik dünyasına şarkıcı Peggy Lee sayesinde atılmıştı.
    Sizin hikayeniz nasıl?
    Daha önce "Hüznüm Dağlara Düştü" adlı şiir kitabıyla adından söz ettiren Ahmet Sırrı Arvas'ın yeni kitabı "Herkesin Bir Hikayesi Var" İMG'den çıktı. Şiirsel bir dil ve akıcı bir üslupla yazan Arvas, kitabında yaşanmış ilginç öyküleri bir araya getiriyor. Bu kısa hikayelerin en ilginç tarafı ise sürpriz şekilde sona ermesi. Okuru bu beklenmedik sonlarla sarsan, şaşırtan kitap, bu tür hikayeleri sevenler için hayli çekici. (Bilgi için tel: 0 212 220 57 70)
    25 Temmuz 2002
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED