AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

H A Y A T
İşçilerim bana 'abi' derdi

İlk tekstil işine girdiği zaman piyasada kadın olmadığını söyleyen iş kadını Sema Küçüksöz, "Bu yüzden çok garipsendim. Atölyelerde 'abi' deyimi çok kullanıldığı için bana da ağız alışkanlığından işçilerim 'abi' diyorlardı" diye konuştu.

  • AYŞE OLGUN/ İSTANBUL
    "Problemlerle karşılaşsanız da, ümitleriniz yıkılsa da hedeflediğiniz noktaya varmak için yılmadan çalışmaktır" diye kendi dünyasındaki 'başarı'yı tarif eden iş kadını Sema Küçüksöz, ticaretten siyasete, kadın dayanışma hareketlerinden, savaş karşıtı gösterilere kadar pek çok alanda adını duyurmuş bir isim.

    Kadının özgürlükten bahsedebilmesi için ilk önce ekonomik anlamda gücünün olması gerektiğini dile getiren Küçüksöz, "Kadın, en büyük özgürlüğü ekonomik özgürlüğü elde edince kazanır. Bu yüzden çok genç yaşta iş hayatına bir butik açarak atıldım. Büyük düşündüğüm için sürekli atılıma girdim, ancak iş dünyasında hiçbir zaman destek görmedim. Aksine önüm kapatılmaya çalışıldı. Belki destek görseydim bugün çok farklı yerlerde olurdum. Ama hiçbir zaman pes etmedim" dedi.

    Tekstilde kadının adı yoktu

    1974 yılında kendi çaba ve gayretiyle kurduğu butik işini kısa sürede büyüterek tekstil işine girdiğini söyleyen Küçüksöz, "O zaman tekstil piyasasında bayan yok gibiydi. Bu yüzden çok garipsendim. Atölyelerde 'abi' deyimi çok kullanıldığı için bana da ağız alışkanlığından işçilerim 'abi' diyorlardı. Çünkü hiç alışmadık bir noktadaydık. Ama şimdi bakıyorum kadınlar iş yaşamının içinde ve çok güzel yerlerdeler ve kimse kadınların bu konumunu garipsemiyor. Oysa biz o dönemlerde atölyede çalıştıracak kadın bile bulamazdık. Bugün ise kadınlar iş dünyasında çok güzel yerlere geldiler. Gelinen nokta, kadınların iş dünyasındaki başarısını gösterir" diye konuştu.

    'Kumaşları sırtımda taşıdım'

    Her zaman elli-altmış kişinin yapacağı işi tek başına yaparak bir yerlere geldiğini anlatan Küçüksöz, işe ilk başladığı zamanlarda nasıl çalıştığını şöyle anlatıyor: "Sabah çok erken Sultanahmet'e gider ve Bursa'dan kumaşları getirecek kamyonları beklerdik. Benimle birlikte birkaç erkek daha vardı. Ben de onlar gibi aldığım kumaş toplarını sırtımda arabaya taşırdım. Bazen de çok aranan önemli kumaş topları gelirdi erkenden gider, kumaşlar gelince kimseye kaptırmamak için topların üstüne otururduk. Günlerce eve gitmeden atölyede çalıştığımız zamanlar oldu. İnsanların çalışmadan biryerlere geleceğine inanmıyorum. Kimi zaman Pazar günleri bile atölyede 300-400 etek kumaşı biçtiğimi hatırlarım. Eğer bir hedefiniz varsa çalışmak zorundasınız. Hatta sadece kendi gücünüzü ortaya koymanız yeterli değil, 50-60 kişinin yapacağı bir işi yapabilecek güce ve kapasiteye sahip olursanız, başarıyı yakalarsınız."

  •  
    Karısından borç alan padişah
    Osmanlı-Rus savaşı sırasında boşalan hazineyi yeniden doldurmak isteyen Sultan III.Mustafa tarihte karısından borç alan ilk padişahtır.
    Çocuğunuzdan 'ıslak' mesaj var
    Uygun yaş döneminde tuvalet eğitimi vermenize rağmen gece ve gündüz hâlâ altını ıslatmaya devam ediyorsa, çocuğunuzun ruhsal ya da fiziksel bir sorunu olabilir.
    Anne ve bebeği risk altında
    DÜNYADA her yıl 200 milyona yakın kadın gebe kalıyor. Yılda yaklaşık 120 milyon bebek dünyaya geliyor. Ancak bu bebeklerden 10 milyona yakını daha 5 yaşına gelmeden ölüyor. Yine her yıl annelik unvanını almak isteyen yaklaşık 585 bin anneyi kaybediyoruz. Ülkemizde de durum farklı değil. Her yıl ülkemizde 2 milyona yakın kadın gebe kalıyor ancak yılda 1 milyon 481 bin bebek dünyaya geliyor. Dünyaya gelen bebeklerden ise 48 bin 280 bini daha bir yaşına basamadan hayatını kaybediyor. Yine her yıl 700'den fazla anne doğumda ölüyor.
    'Kültür farkı' önemliymiş
    BİRBİRLERİNDE buldukları aşkı ve sevgiyi bir ömür boyu sürdürme temennisiyle evlenen pekçok çift sorun yaşar. Peki evlilikte en çok hangi konularda sorun yaşanır? İşte bu konu üzerine bir araştırma yapan evlilik.com sitesi ilginç sonuçlar ortaya çıkarmış. 6427 kişinin katıldığı anketin sonucunda 'kültür farkı' diyenlerin oranı yüzde 73 ile ilk sırada yer almış. 'Gelir farkı önemli' diyenlerin oranı yüzde 14 iken 'yaş farkı'nı sorun olarak görenlerin yaşı sadece yüzde 5 oranında kalmış.
    10 Ağustos 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED