AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
İki adam onlarca çocuk

Yaz ayları gösterime giren filmler açısından genelde, hem sayıca hem de nitelik bakımından zayıf geçer. Arada bir istisnalar çıksada, sinema seyircilerinin sıcak havalarda öyle ağır filmleri kaldıramayacağı düşünülür. İşte o kısır haftalardan biri bu hafta, gösterime giren tek film var: "Afacanlar Yuvada". Film tatildeki çocukların eğlenceli bir iki saat geçirmesini sağlayacak türden.

Yönetmenliğini Dr. Dolittle-2'yi de yöneten Steve Carr'ın üstlendiği "Afacanlar Yuvada / Daddy Day Care", başrolü sırtlanan oyuncu Eddie Murphy'nin gülmece tarzına uygun bir film. Yani tipik bir Eddie Murphy komedisi.

Filmde Murphy'e, Jeff Garlin, Steve Zahn, Regina King ve Anjelica Huston'ın eşlik ettiği aile komedisi Afacanlar Yuvada, işten kovulunca önce kendi oğullarının sonra da onlarca çocuğun bakımını üstlenen iki arkadaşın öyküsünü anlatıyor. Filmin konusu şöyle:

Büyük bir yiyecek firmasında çalışan Charlie ve Phil büyük çaplı reklam işleriyle o kadar meşguldürler ki bir türlü babalığın tadını çıkaramazlar. Sebzeli mısır gevreği konusunda kamuyu heyecanlandırmakta başarısız olan ikili işten kovulunca bu sorun da ortadan kalkar çünkü artık oğullarının bakımını sert müdire Gwyneth Harridan tarafından yönetilen Chapman Akademisi'nde sağlayamayacaklardır.

BABALAR YUVASI

Sonuçsuz bir şekilde iş arayarak ve karısı Kim'in işte olduğu saatlerde 4 yaşındaki oğlu Ben'e bakarak vakit geçiren Charlie'nin aklına bir fikir gelir: Eğer kendisi ve Phil iki çocuğa bakabiliyorlarsa, on çocuğa bakmak ne kadar zor olabilir? İlk başladıklarında biraz (!) zorlanan ikili "Babalar Yuvası" girişimlerinde başarıya doğru yol alarak, ağırbaşlı Chapman okulundaki çocukları kendi yuvalarına çekmeye başlarlar. Ne var ki, "Babalar Yuvası"nın durumu iyiye gittikçe, Gwyneth Harridan'ın duyduğu rahatsızlık artar ve bu çekişme sonunda büyük bir olay patlak verir.

KLASİK TARZINI KONUŞTURUYOR

Aile komedisi Afacanlar Yuvada tipik bir Eddie Murphy filmi dedik. Boşuna demedik. Zira 1961 Brooklyn doğumlu ünlü oyuncu filmde klasik tarzını konuşturuyor. Çocukluğunu taklit yaparak geçiren, sevimli ve komik sıfatlarını küçük yaşlarda kazanan siyahi oyuncu şöhreti tv şovu "Saturday Night Live"la kazandı, "Çatlak Profesör"le pekiştirdi. Gerçek hayatta dört çocuğu olan oyuncu filmde on afacanla başa çıkmaya çalışıyor.

AFACANLAR YUVADA

Yön.: Steve Carr Senaryo: Geoff Rodkey Müzik: David Newman Görüntü Yönetmeni: Steven B. Poster Oyuncular: Eddie Murphy (Charlie), Jeff Garlin (Phil), Steve Zahn (Marvin), Regina King (Kim), Anjelica Huston (Gwyneth Harridan)


CAN KARDEŞ ARI KARDEŞ
Aylık çocuk dergisi Can Kardeş son sayısında Arı Kardeş ilavesiyle çıkıyor. Zaferler ayı Ağustos'un tarihini değerlendiren dergi karikatür ve fıkralarla gülmenin yanısıra tatilde okumak isteyen minikler için de ilgi çekici. Bilgi tel: 0 212 534 45 30

GONCA'DAN HEDİYELER
Çocuk-aile dergisi Gonca son sayısında Cahit Zarifoğlu'nun Yürekdede ile Padişah kitabını hediye ediyor. Verilen CD'de ise Mekke'nin evleri Peygamberimiz'i anlatıyor. Dergide yine şiir, hikaye, fıkra ve öyküler var. Bilgi tel: 0 212 528 66 53

EINSTEIN'LA YÜZLEŞME
Nobel Ödüllü fizikçi Heisenberg, Gelenek Yayınları'ndan çıkan Einstein'la Yüzleşmek adlı kitabında tabulaştırılan bilimi sorguluyor. Klasik bilim anlayışını eleştiren kitap Aristo mantığı ve Newtoncu fiziği temellerinden sarsan yeni bilim anlayışının önde gelen klasiklerinden olmaya aday. Bilgi tel: 0 212 531 41 40

CAN KIRIĞI
'Can Kırığı', Senai Demirci'nin Timaş Yayınları'nın Yarım Elma kitaplar serisinden çıkan kitabının adı. Deneme, anlatı ve şiirlerden oluşan altı bölümlük kitabın tamamında şiirsel anlatım göze çarpıyor. Sözün tohum gibi olduğunu ifade eden Demirci Can Kırığı'nı tohumun meyveye dönüşmesi amacıyla yazdığını belirtiyor. Bilgi tel: 0 212 513 84 15

BİR LEVREK İSKELETİ
Solmaz Kâmuran "Bir Kadın, Bir Erkek, Bir Levrek İskeleti"nde, farklı 24 saatler içinde geçen üç ayrı hikâyeyi anlatıyor. Varşova Üniversitesi Türkoloji bölümü öğretim üyesi Danuta Chimielowska İnkilap Yayınları'ndan çıkan kitap hakkında şöyle diyor: "Postmodern edebiyatın asla taklit edilemeyecek çok çarpıcı bir örneği..." Bilgi tel: 0 212 514 06 10

 
Çimenlik Kalesi'nde iki destan bir piyano Tuluyhan Uğurlu, 40. Uluslararası Troya Festivali kapsamında Salı akşamı Fatih'in yaptırdığı 500 yıllık Çimenlik Kalesi'nde bir konser veriyor.
Temmuz'da Chicago'da
Almanya doğumlu Türk yönetmen Fatih Akın'ın "Temmuz'da" (Im Juli) adlı filmi Chicago'da gösterime girdi. Chicago Sinematek'te bir hafta süreyle gösterilecek olan 2000 yapımı film, Chicago'nun eğlence rehberi olarak bilinen New City gazetesi tarafından haftanın filmi ilan edildi. New York Times, San Francisco Chronicle ve birçok Amerikan gazetesinde hakkında olumlu eleştirilerin yayınlandığı film, dün yapılan ilk gösteriminde büyük beğeni topladı. Filmde Moritz Bleibtreu, Mehmet Kurtuluş, İdil Üner, Christine Paul, Jochen Nickel, Branka Katic ve Sandra Borgman rol alıyor. "Solino", "Kısa Acısız" gibi filmleriyle tanınan yönetmen Fatih Akın, "Temmuz'da" adlı yapıtı ile birçok festivalde ödül aldı.
Su altında seramik
Kaş'da 2001 ve 2002'de gerçekleştirilen dünyadaki ilk sualtı seramik sergisi bu sene Bodrum, Ayvalık ve Saros sularında açılıyor. Sergide seramik sanatçıları Alp Çağpar, İnci İyibaş, Sibel Düzel ve Tekin Özkurt'un eserleri yer alıyor. 24 Ağustos'a kadar Bodrum Kaçakçı Koyu dalış noktasında gerçekleşecek sergi 30 - 31 Ağustos'ta Ayvalık Büyük İlyos dalış noktasında ve 6 - 7 Eylül'de Saros Bebek Kayalıkları dalış noktasında gerçekleşecek.
Bilgi için: www.uwaw.org
10 Ağustos 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED