AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

B İ L İ Ş İ M
StarOffice 6.0
Türkçe konuşuyor

Microsoft'un ofis yazılımına alternatif olarak üretilen yazılımlardan biri olan StarOffice 6.0 şimdi Türkçe. StarOffice, daha uygun bir fiyatla satılıyor.

Dünya çapında yazılım teknolojilerinin gelişiminde büyük bir rolü olan Microsoft şirketinin pazardaki hakim gücü nedeniyle ürün fiyatlarını yüksek tutması bilgisayar kullanıcılarını yeni alternatifler aramaya itiyor. Özellikle bazı ürünlerin ABD ile Türkiye'deki tüketicilerin alım gücü aynıymış gibi ABD'deki fiyatlarıyla Türkiye pazarına sunulması bilgisayar kullanıcılarının tepkisini çekiyor. Halen dünya çapında en çok kullanılan 'ofis' yazılımı olan Microsoft Office'in fiyatının yüksek oluşu bu arayışları daha da hızlandırıyor. Java teknolojisinin geliştiricisi Sun Microsystems şirketi de StarOffice adıyla ürettiği ofis yazılımıyla bu arayışları karşılamayı hedefliyor. Son olarak 5.0 versiyonu piyasada olan Star Office'in 6.0 versiyonu Türkçe'leştirildi.

StarOffice 6.0, kısa vadede maliyetten tasarruf, uzun vadede ise XML dosyalarının içeriğine erişme ve bu içerikle çalışma esnekliği sağlıyor. Piyasadaki tüm ofis yazılımlarıyla birlikte çalışabilme özelliği bulunan StarOffice 6.0'ın, diğer uygulamalarla sorunsuz dosya alışverişi yapabilmenin yanısıra Sun Solaris, Linux ve Microsoft Windows gibi işletim sistemlerinde kullanılabilme avantajı da bulunuyor. Star Office'in Türkiye satış fiyatı 75.95 dolar. Microsoft'un Office XP yazılımı 295 dolara, Office2000 yazılımı ise 147 dolara satılıyor. Öte yandan OpenOffice adlı bir 'ofis' alternatifi daha var. Star Office kaynak kodu temel alınarak geliştirilen bu yazılımın fiyatı ise 50 dolar. Sun Microsystems, Star Office'in kaynak kodunu OpenOffice ekibine açtığı için, Star Office'in geliştirilmesinde OpenOffice ekibinin geliştirdiği teknolojiler de kullanılıyor.

Sun, Windows'a alternatif işletim sistemi geliştirdi

Sun yazılım şirketi, Microsoft tarafından geliştirilen ve dünyadaki bilgisayarların yüzde 90'ında kullanılan Windows işletim sistemine seçenek olarak, ucuz bir işletim programı geliştirdiğini bildirdi. Windows programını vuran virüslerden etkilenmediği belirtilen yeni sistemin, şirketlerin tasarruf yapmalarına yardımcı olacağı bildiriliyor. ''Sun Java Desktop'' adlı programın, Linux işletim sistemi bazında geliştirildiği kaydedildi. Sun yetkilileri, geliştirdikleri işletim sisteminin her bilgisayara yüklenebileceğine ve 50 dolara malolacağına işaret ettiler. Windows'un geliştirilmiş paketi ise 150-180 dolar arasında satılıyor. Yeni işletim sistemi, Microsoft ürünü olan Exchange ve Microsoft Office programlarıyla da uyumlu çalışıyor.


Yüklü faturaların suçlusu Internet Explorer'mış

Bilgisayar kullanıcılarının internette bazı sitelere girdiğinde yurtdışı telefon hatlarına yönlendirilmeleri sonucu gelen yüksek telefon faturalarının nedeninin Internet Explorer tarayıcısında bulunan bir açık olduğu ortaya çıktı. Kullanıcı başka bir servise yönlendirildiğinin farkına varmıyor ve normal bağlantı ücreti yerine dakikada 5 dolar ödemek zorunda bırakılıyor. Durum ancak fatura geldiğinde fark edilebiliyor. Böyle bir durumla karşılaşmamak için http://www.microsoft.com/technet/security adresindeki yamaları yüklemek gerekiyor.

 
Romar'dan telefonlu cep bilgisayarı: Rommy
Romar, Rommy adlı cep telefonu özelliği olan bir cep bilgisayarını Türkiye pazarına sundu. Yaklaşım 200 gr ağırlığa sahip Rommy, kullandığı Türkçe Windows işletim sistemi nedeniyle yeni yazılımlar yüklenerek geliştirilebiliyor. 206 Mhz Intel StrongArm işlemciye sahip olan, Rommy P603'ün üzerinde, 64 MB'lık SDRAM bulunuyor. 65 bin 536 renk ekrana sahip olan cihazla, internete GPRS üzerinden bağlanıp, sörf , alışveriş veya bankacılık işlemleri yapmak, elektronik posta alıp-göndermek mümkün olabiliyor. Cep telefonu olarak da kullanılabilen Rommy, 750$ + KDV'den satışa sunuldu.
romarket

'Kablosuz iletişimle radyo yeniden keşfediliyor'
Kablosuz ağların kullanımı giderek artarken, bu ağlara yönelik yeni AR-GE çalışmaları daha yüksek hızlarda internet erişimine imkan tanıyan teknolojilerin geliştirilip kullanıma sunulmasına neden oluyor. Halen kullanılan teknolojinin yeni bir aşaması olan 802.11n protokolünün geliştirilme çalışmaları sürerken Intel Developer Forum'da konuşan teknolojiden sorumlu Intel Başkan Yardımcısı Pat Gelsinger, gelişmeleri "radyo dalgalarının rönesansı" şeklinde adlandırdı. Gelecek 802.11n protokolü mevcut 802.11'in üç katı daha hızlı erişim sağlıyor.
30 Eylül 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED