AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Bağdat'ta işsizlik isyanı

Irak'ın Bağdat ve Musul kentleri, dün işsizlerin şiddet dolu isyanına sahne oldu. Bağdat'taki olayların ardından Musul'da da bir grup işsiz, önce iş bulma bürosuna taşlarla saldırdı, ardından yerel yönetim binasına doğru yürüyüşe geçti. Olaylar sırasında bazı dükkanlar kapatıldı. Güvenlik güçlerinin havaya ateş açtığı ve kalabalığın dağıldığı belirtildi. Bağdat'ta da iş isteyen Iraklılar, bir polis karakolunu basmış, çıkan çatışmada ilk belirlemelere göre 1 gösterici ile birkaç güvenlik görevlisi yaralanmıştı. Yaklaşık yarım saat süren olaylar sırasında,

2 araç ateşe verilmişti. Göstericiler Temmuz ayında kendilerine polislik memuriyeti için iş sözü verilip tutulmadığını öne sürerken, polisleri de rüşvetle suçluyorlar. Uluslararası uzmanlar, Irak'taki işsizlik oranının yüzde 50 civarında olabileceğini tahmin ediyorlar.

Ekonomi striptiz yapıyor

Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Altuğ, "Türkiye ekonomisi resmen striptiz yapıyor" dedi. Prof. Dr. Altuğ, Bursa Aktif Genç İşadamları Derneğinin (BUGİAD), "Türkiye Ekonomisi'' konulu toplantısında, Türkiye'de ekonomik göstergelerin "açık" olduğunu belirterek, "Memlekette bankaların pozisyonu açık, özel sektörün pozisyonu açık, kamunun pozisyonu açık, dış ticaret dengemiz açık, bütçemiz zaten açık. Kapalı olan bir yerimiz yok. Türkiye ekonomisi resmen striptiz yapıyor" dedi.

İşadamlarının soruları üzerine, doların halen çok riskli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Osman Altuğ, işadamlarına, yatırım ve borçlanmalarında her şeye rağmen Türk Lirası'nı kullanmalarını önerdi.

İhracat 4 milyar doları aştı

Ekonomi yönetiminin yıl sonu itibariyle 40 milyar doları aşacağını öngördüğü ihracat, Eylül ayında yüzde 28 artışla 4.2 milyar doları buldu. Dokuz aylık ihracat ise, 34 milyar doları geçti. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilere göre, 1 Ekim 2002-30 Eylül 2003 dönemi dikkate alındığında, bir yıllık ihracat yüzde 32.2 artışla 44 milyar 623 milyon 211 bin dolar oldu.

Satıcı: MB paranın emrinde

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Merkez Bankası'nın bir para otoritesi olmaktan çok, paranın otoritesi altında girdiğini savundu. Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, dalgalı kur konusunda bir itirazı olmadığını, ancak son aylardaki ihracat artışının kar yaratmadığını ve döviz kurları nedeniyle önümüzdeki aylarda sorunlar yaşanacağını dile getirdi.

SERMAYE İSTİKRAR İSTİYOR

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, seçim tartışmalarıyla ilgili, "maliyeti, bedeli ne olur düşünmek, hesaplamak lazım" dedi. Unakıtan, Samsun'dan İstanbul'a gelişinde Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Unakıtan, son günlerde seçim tartışmalarının yaşandığı anımsatılarak, "Türkiye ekonomisi seçimi kaldırabilir mi?" şeklindeki soruya karşılık, şunları kaydetti: "Türk milleti her şeyi kaldırır da, bunun maliyeti, bedeli ne olur düşünmek, hesaplamak lazım. Çünkü ekonomi, sermaye, siyasi istikrar, ekonomik istikrar ister."

Ders ücreti Eylül'ün zam şampiyonu

İstanbul'da geçen ayın zam şampiyonu yüzde 31.4 artışla kurs ve özel ders ücreti oldu. Yıllık bazda ise devlet hastanesinde yapılan apandisit-sezeryan ameliyatı yüzde 129.2 artışla ilk sırayı aldı. İstanbul Ticaret Odası (İTO), Eylül ayı ve yıllık bazda fiyatları en fazla artan madde ve hizmetleri açıkladı. Eylül ayında en fazla artış yüzde 31.4 ile kültür ve eğitim harcamaları arasında yer alan üniversite ve kolejlere hazırlık için verilen kurs ve özel ders saat ücretinde gerçekleşti. Yeşil soğan yüzde 19 ile ikinci, çocuk giyimi arasında yer alan bluz yüzde 16.4 ile üçüncü oldu. Yıllık bazda ise devlet hastanesinde yapılan apandisit-sezeryan ameliyatı ücreti yüzde 129.2 ile ilk sırayı aldı.

Continental Koç'la büyüyor

Koç Grubu, otomobil lastiği sektöründe dünya devi Continental ile işbirliğinde birinci yılını doldurdu. Gruba bağlı Otomobil Lastikleri Tevzi A.Ş. (Oltaş), geçen yıl Fulda'yı bıraktıktan sonra Continental ile başlattığı işbirliğinde, ilk yılda pazar payını arttırarak yüzde 5'i aştı. Oltaş bayileri, önceki akşam Koç Müzesi'nde, Oltaş'ın 40., Continental ile işbirliğinin birinci yılı dolayısıyla bir araya geldiler. Oltaş Genel Müdürü Cihat İlkbaşaran, yeni markanın heyecanıyla, ikinci yılın sonunda yüzde 10 pazar payına ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

CRM oskarını Turkcell kazandı

CRM Institute Turkey tarafından düzenlenen "Müşteri İlişkileri Ödülleri 2003" sahiplerini buldu. Movenpick Otel'de düzenlenen ödül töreninde, Büyük Ödül'e Turkcell değer görüldü. Turkcell, Garanti Ödeme Sistemleri, Gima, Yapı Kredi Koray, Teba, Oyakbank ve New Holland Trakmak, Hürriyet ve Mars Group, 11 ayrı dalda ödül alırken, bazı şirket yöneticileri de "Vizyoner Proje Yöneticisi" beratına layık görüldü.

Askon'lu işadamları Bulgaristan'a gidiyor

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Bulgaristan'a iş gezisi düzenledi. Genel Başkan Mustafa Koca başkanlığında 20'nin üzerinde işadamıyla Bulgaristan'a 4 günlük gezi düzenleyen ASKON'un gezisi Çarşamba günü akşam başlayacak ve Pazar günü sona erecek. Bulgaristan'a yapılan bu gezi içerisinde, komşu ülkedeki yatırım ve ticaret imkanları araştırılacak.

MESS'in hizmet binası yenilendi

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) yenilenen Şişli'deki merkez hizmet binası açıldı. Açılışta konuşan MESS Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türkiye'nin ilk işveren sendikası olan MESS'in 14 Ekim 1959 yılında 11 girişimci tarafından kurulduğunu hatırlatarak, sendikanın 45. yılını, 1 ay içinde bir seminerle kutlayacaklarını bildirdi.

SİAD başkanları Malatya'da toplanacak

Türkiye Sanayici ve İşadamları Dernekleri (SİAD) Platformu'nun 7. SİAD Zirvesi hazırlıkları kapsamındaki 2003 yılı dördüncü Başkanlar Kurulu toplantısı, 3 Ekim'de Malatya'da gerçekleştirilecek. SİAD Başkanlar Kurulu toplantısında, güncel ekonomik ve siyasi durumla ilgili değerlendirmeler yapılacak.

Telekom özel hizmetine zam

Türk Telekomünikasyon A.Ş. (Türk Telekom) bazı özel servis hizmetlerine yüzde 1.6 oranında zam yaptı. Özel servis numaraları, 800'lü hatlar, 900'lü hatlar, centrex, devre anahtarlamalı data, paket anahtarlamalı data, kablo TV üzerinden verilen ek hizmetler, özel devreler, ADSL, Frame Relay gibi özel servis hizmetlerine ait bağlantı ücretleri ile aylık ücretleri yüzde 1.6 oranında artırıldı.



2 Ekim 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED