AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Y.O. bugün daha mutlu

Çocuklarının Y.O. ile aynı sınıfta okumasına karşı çıkan 25 veli, bu kararlarından vazgeçerek çocuklarını bugünden itibaren okula gönderecek.Y.O.'nun babası herkese teşekkür etti.

HIV virüsü taşıyan Y.O. ile birlikte çocuklarını okutmak istemeyen 25 veli, valilikte önceki gün yapılan toplantının ardından, çocuklarını bugünden itibaren okula gönderme kararı aldı. Karar, günlerdir büyük sıkıntı yaşayan okul çevreleri ve Y.O.'nun ailesi tarafından sevinçle karşılandı. HIV virüslü öğrencinin durumunun tartışıldığı yaklaşık 10 günden bu yana çocuklarının Y.O. ile birlikte okumasına karşı çıkan 30'un üzerindeki veliden 25'i, dün bu kararlarından vazgeçtiklerini açıkladı.

Veliler adına bir açıklama yapan Erhan Yıldız, "Dün valilikte valimiz, milli eğitim müdürümüzle yaptığımız toplantıda, milli eğitim müdürümüzün bize verdiği güvenceler çerçevesinde çocuklarımızı yarından itibaren okula gönderme kararı aldık. Bize verilen güvenceler, okulda bir hemşire, bir doktor ve bir rehber öğretmenin Y.O.'nun eğitimi tamamlanıncaya kadar görev yapması. Bu güvenceler verilince biz de çocuklarımızı gönderme kararı aldık" dedi.

Medya artık ilgilenmesin

Yıldız, artık medyanın ilgisinden de rahatsız olduklarını, çocukların bundan etkilendiğini kaydederek, "Yarından itibaren ne okul içinde ne de dışında hiçbir kameranın olmayacağı konusunda bize söz verildi. Herkes ilgilendi. Gerekli ilgiyi gösterdi. Siz de bize hak verin. Bu çocuklar psikolojik olarak etkileniyor" diye konuştu. Kararı sevinçle karşılayan Y.O.'nun babası Nazif O. ise, "Tabii ki karara saygılıyız. Diğerlerinin de kararına saygılıyız. Hepsine teşekkür ediyorum. Oğlum bugün daha mutluydu. İnşallah gün geçtikçe daha iyi olacak. Bu kararı alan velilere teşekkür ediyorum" dedi. Öte yandan, bazı velilerin ise çocuklarına rapor aldığı ve bu süre zarfında başka okullara başvurarak kayıt yaptırmaya çalıştıkları öğrenildi.

Bu arada dün sabah saat 07.45 sıralarında okulda toplanan öğrenciler, Andımız'ı okurken, Y.O.'nun eğitim gördüğü 1-B Sınıfı'nın bahçedeki sırasında hiçbir öğrenci yeralmadı. Y.O. medyanın yoğun ilgisi nedeniyle sınıfına erkenden alındığı öğrenildi. Bu arada Sağlık Bakanlığı bünyesinde 5 bilim adamının katılımıyla toplanan AIDS Bilimsel Danışma Kurulu, HIV virüsü taşıyan Y.O'nun okula devamında ve okulla ilgili sosyal ortamlarda bulunmasında hiçbir sakıncı bulunmadığını açıkladı.

Öte yandan, MHP Konak İlçe Başkanı Merih Cerit ve 7 yönetim kurulu üyesi, dün sabah Y.O.'nun okuduğu Yeşilyurt Şerif Remzi İlköğretim Okulu'na gelerek, Y.O. ve ailesine destek verdi.

MEDYA İYİ SINAV VEREMEDİ

Medya, AİDS'li olduğu gerekçesiyle okula alınmayan, ardından sınıf arkadaşları tarafından yalnız bırakılan Y.O'yu gündeminden düşürmezken, uzmanlar deşifre edilmesinin Y.O'ya daha çok zarar verdiğini belirtiyorlar. İstanbul Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Yavuzer, medyanın Y.O'ya verdiği zararın, küçük çocuğun okula alınmamasından çok daha büyük olduğunu söyledi. Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve AİDS Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Selim Badur da AİDS hastalığının artık ölümcül olmaktan çıktığını ve şeker, tansiyon gibi kronik bir hastalığa dönüştüğünü hatırlatarak, "Y.O'nun bu şekilde deşifre edilmesi doğru değil. Medya Y.O'yu oyuncak haline getirdi" dedi. AİDS Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Selim Badur ise, böyle bir hastayı deşifre etmenin, başta Y.O olmak üzere benzer durumdaki binlerce insanı rencide ettiğini ifade ederek, "Şimdi başta AİDS'liler olmak üzere bu hastalıklara yakalanan insanlar, dışlanmamak için kendilerini gizleyecek. Bu, topluma büyük zarar verir" dedi.

AIDS hakkında bilinen yanlışlar

İlk olarak eşcinsellerde ortaya çıkan AIDS hastalığı konusunda vatandaşlar arasında kabul edilen anlayışların pekçoğu gerçekleri yansıtmıyor. Bilim adamları, AIDS konusunda bilinmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:

  • Sadece cinsel ilişki ve kan yoluyla geçen AIDS, karşı cins ile ilişki de belirgin geçiş yollarından biri.

  • AIDS, kişilerarası normal temaslarla, kapı kollarından, yatak çarşaflarından, havlulardan, paradan, sabundan, ortak kullanılan banyo, sauna, kaplıcalar ve plajlardan bulaşmaz.

  • "AIDS ter, idrar ve dışkı ile yayılır ve bulaşır" kavramları yanlış.

  • Sivrisinekler, AIDS bulaştırmaz.

  • AIDS virüsü taşıyan bir kimsenin kullandığı iğnenin, herhangi bir nedenle paylaşılması virüsü bulaştırır.



  • 2 Ekim 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED