AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Şile'de başlayacak toplantı…

Zaman zaman bu köşede altını çizdiğim, koordinatör olarak içinde yer alıp son derece önem verdiğim, bir ucu Helsinki Yurttaşlar Cemiyeti'nin İstanbul merkezi, diğer ucu TODAİE ve CVT (Minneapolis) merkezli İşkence Mağdurları Merkezi tarafından tutulan, İnsan Haklarında Yeni Taktikler ve Stratejiler adını taşıyan uluslararası bir çalışma var.

Hatırlatalım:

Bu çalışma dünyanın 60'a yakın ülkesinde insan haklarını ihlallerini gidermek için verilen mücadeleler içinde kendiliğinden ortaya çıkan, etkili olarak kullanılan, sonuç veren yeni yaratıcı yöntemleri araştırıyor.

İnsan hakları ihlallerini, siyasi hayatta ve doktrindeki gelişmelere uygun bir şekilde, yani insan hakları alanının genişlemesine denk düşen bir yolla, olabildiğince geniş bir kapsamda değerlendirmeye çalışıyor.

Sadece devletten gelen ihlaller üzerinde değil, şirketlerden, medyadan, kültürden gelen her tür ihlalin üzerinde duruyor.

Amacı açık:

Farklı yaratıcı yöntemlerin dünyanın dört köşesinde herkes tarafından kullanılmasını, bunların insan hakları mücadelesine malolmasını sağlamak…

Elbette bunun yaparken insan hakları mücadelesi politikasında yeni bir dil oluşturmak ve merkezi olmayan, kendiliğinden gelişecek, yatay ilişkiler kuracak bir network, yani insan ilişkileri, sivil toplum eylemcileri şebekesi oluşturmak.

Çalışma şu ana kadar epey yol aldı.

Balkanlar'da ve Afrika'da onlarca taktisyeni biraraya getiren ulusla-rarası atölye çalışmaları yapıldı. Bu yıl içinde Latin Amerika ve Asya'da ve Batı Avurupa'da benzer üç toplantı daha yapılacak. Aralık ayında İtalya'da uluslaraarası çalışma komitesi toplanarak yüzlercesi içinden iyice olgunlaşmış 50 civarında taktik seçecek…

Hedef, 2004 yılı içinde Ankara'da yüzlerce taktisyeni biraraya getirmek, seçilmiş taktiklerin tartışılacağı 40'a yakın atölye düzenlemek.

Çap olarak Habitat'ı andıracak bu toplantının, gerek dünya gerek Türkiye açısından insan hakları mücadelesinde bir kilometre taşı olacağına hiç şüphe yok.

Devlet Bakanı Beşir Atalay, Başabakan Yardımcı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le yapılan görüşmeler sonucu AKP Hükümeti'nin bu çalışmaya aktif desteği de sağlandı.

Bu çalışmayı neden şimdi tekrar gündeme getiriyoruz?

Zira, uluslararası sempozyum öncesi, 4-7 Eylül tarihleri arasında Şile'de Oradoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri atöyesi yapılacak…

Bu atölyeye Türkiye'den dört , Mısır ve Filistin'den birer, Lübnan'dan 2 taktik, toplam 10 taktisyen ve yine bölgeden ve Avrupa'dan altı gözlemci katılıyor. Ayrıca Türkiye'deki insan hakları örgütlerinin, kamu otoritesinin, ilgili sivil toplum örgütlerinin temsilcileri Şile'de olacak…

Bu tarihler arasında ben de bu toplantıda olacağım.

Niyetim, bu süre içinde bu toplantıya katılan taktisyenlerin taktiklerini sizlerle paylaşmak.

Mesele sadece insan hakları mücadelesinde tek tek insanların gönüllü olarak ne tür çabalar gösterip, ne tür sonuçlara ulaştıkları görmek değil; aynı zamanda insanlık ve demokrasi yolunda kazanımların değişik ülkelerde, değişik kültürlerde nasıl oluşturulduğunu farketmek.


3 Eylül 2003
Çarşamba
 
ALİ BAYRAMOĞLU
ALİ BAYRAMOĞLU


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED