AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

H A Y A T
SARIMSAK
70 derde derman

Demir, kükürt, aroma, vitaminler ve kuru madde oranı açısından en yüksek değere sahip olan sarımsak, içerdiği selenyum maddesiyle de ilaç firmalarının gözdesi haline gelmiş durumda.

İçerdiği 'Selenyum' maddesi bakımından dünyanın en kaliteli sarımsağının Taşköprü'de yetişmesi, yurt içi ve yurt dışındaki tüccarların ve ilaç firmalarının yönünü bu şirin ilçeye çevirmesine neden oldu. Taşköprü sarımsağı demir, kükürt, aroma, vitaminler ve kuru madde oranı en yüksek verilere sahip ve doğal niteliklerini 12 ay koruyabiliyor. Dünyanın en kaliteli sarımsağının Taşköprü'de yetiştirildiğini vurgulayan Belediye Başkanı Hasan Atlan, "Taşköprü sarımsağı, tüm dünyadaki sarımsak tüketicileri tarafından sembolleşmiştir" dedi. Taşköprü ve çevresinde yılda 18-20 bin ton sarımsak üretiliyor. Taşköprü ilçesi, Türkiye sarımsak üretiminde yaklaşık 15'lik payla ilk sırada yer alıyor. Başkan Atlan, çiftçinin her geçen yıl sarımsağa daha fazla yöneldiğini belirterek şunları söyledi: "Bunda sarımsağın değerinde satılmasının payı büyük. Pazarlama sorununun olmaması durumunda Taşköprü ve çevresinde yılda 60-80 bin ton sarımsak üretilebilir".

SARIMSAĞA TALEP ARTTI

Sarımsağın her geçen yıl kazançlı bir yatırım aracı haline geldiğini belirten Belediye Başkanı Altan, iş adamlarına bölgede yatırım yapma çağrısında bulundu. Modern entegre tesisleri kurularak sarımsağın işlenmesi halinde verimin daha da artacağını vurgulayan Altan, iş adamlarına her türlü kolaylığı sağlayacaklarını söyledi. Son yıllarda sarımsağın yüksek fiyatıyla dikkat çektiğini ifade eden Belediye Başkanı Hasan Atlan, "70 derde derman olan sarımsağın kıymeti artık daha fazla bilinmektedir. Bilinçlenme sarımsağa olan talebi artırdı. Bunda her yıl programı daha da genişlettiğimiz uluslararası sarımsak festivalinin katkısı büyüktür" dedi.

SARIMSAĞIN DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK

Taşköprü sarımsağını dünyada ve Türkiye'de yetişen diğer sarımsaklardan ayıran özellikler şöyle: l Aroma ve baharat oranı yüksek, l Diğer bölge ve ülke sarımsaklarının bir başının verdiği tadı bir dişi verir, l Diğer sarımsaklar özelliklerini 2-3 ay içerisinde kaybederken Taşköprü sarımsağı 9-12 ay doğal niteliklerini korur, l Kanser hücrelerini önleyici ve yenileyici "Selenyum" maddesini sadece Taşköprü sarımsağı içeriyor, l 70 derde deva sarımsağı yetiştiren toprak ve iklim özelliği Taşköprü'de.

TAŞKÖPRÜ SARIMSAK FESTİVALİ YARIN BAŞLIYOR

Taşköprü'de belediye tarafından bu yıl 17.'si düzenlenen "Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali", 4-7 Eylül tarihleri arasında kutlanacak. Her yıl yoğun ilgi gören festival etkinlikleri kapsamında ünlü sanatçılar Ebru Gündeş, Hande Yener, Emre Altuğ ve Zara sahne alacak. Festivalin sunumunu Esra Ceyhan, Erkan Tan ve İkbal Gürpınar yapacak. Çeşitli ülkelerden gelen folklor ekiplerinin gösteriler yapacağı festivalde akademisyenler de sarmısağın faydaları konularında katılımcıları bilgilendirecek.

 
Kayserili 'gilaburu' Türkiye turunda
Başta Kayseri olmak üzere İç Anadolu Bölgesi'nin pekçok bölgesinde yetiştirilen gilaburu ağacının meyveleri, böbrek taşı probleminden prostat rahatsızlığına kadar pekçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor.
Çocuklarda katarakta dikkat
Bond, sanal dünyada da kazandı
Recep usta ameliyat olmayacak
İstanbul'da Satranç Festivali
İstanbul Vakfı, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Türk Satranç Eğitim ve Geliştirme Vakfı'nın birlikte organize ettiği festival, 05-14 Eylül 2003 tarihleri arasında Eyüp'teki Feshane Kültür Merkezi'nde yapılacak. Bu arada festival Uluslararası Üniversiteler Bireysel Açık Satranç Turnuvası, Uluslararası Açık Satranç Turnuvası ve Yıldırım Açık Satranç Turnuvası olmak üzere üç ayrı kategoride gerçekleşecek. 5 Eylül 2003 Cuma günü başlayacak olan festival için tüm kayıt ve başvurular (0212) 511 77 80 numaralı telefonlara yapılabilecek.
Bu sebzeler rekorlar kitabına aday
Ordu'nun Fatsa İlçesi'nde Bahattin Kılıçkaya isimli şahsın evinin bahçesinde yetiştirdiği hormonsuz kabak ve salatalıklar ilginç görüntüsüyle büyük ilgi çekiyor. Kılıçkaya, "Kabak ve salatalıklar bu şekilde büyüdüğünde biz de çok şaşırdık. Görenler hormonlu zannediyor ama değil" dedi. Görenleri hayretler içersinde bırakan kabağın boyunun 165, eninin 25 santimetre; salatalığın ise boyunun 51, eninin 22 santimetre uzunluğunda olduğu öğrenildi. Kılıçkaya, bundan sonra Guiness Rekorlar Kitabı'na girecek sebzeler yetiştireceğini söyledi.
3 Eylül 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED