AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Kayseri'nin hedefi AB

Kayseri Türkiye'nin ihracatında pay sahibi olan şehirlerin başında geliyor. 3 Kasım seçimlerinin ardından Avrupa ülkelerinden gelen talebin artması üzerine Kayserili işadamları AB'ye yönelik çalışmalarını arttırmışlar.

Orta Anadolu'da önemli yolların kesişim noktasında yer alan Kayseri, tam bir sanayi ve ticaret merkezi. En büyük organize sanayi bölgelerinden biri Kayseri bulunurken, Türkiye'de olduğu kadar dünyada da isim yapan birçok firma Kayseri'de bulunuyor.

Kayseri, Türkiye'nin ihracatında önemli pay sahibi olan şehirlerin başında geliyor. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi 12 milyon metrekare arazi üzerinde kurulmuş dev bir sanayi bölgesi. Türkiye'deki bütün organize sanayilerin yüzde 10'u Kayseri'de bulunuyor. Kayseri'nin en büyük organize sanayi bölgesine geçtiğimiz aylarda doğalgaz da geldi. Doğalgaz hatlarının döşenmesi tamamlanmış olmasına rağmen Organize Sanayi'nin yollarının hâlâ delik deşik olması sanayicilerin en büyük sıkıntısı.

Ayakta kalmayı başardılar

Kayserili işadamları, 2001 krizini ihracata yönelik çalışmaları nedeniyle fazla yara almadan atlattılar. Sanayi Odası Başkanı Mustafa Çapar, üretimde azalma olmasına rağmen birçok firmanın ayakta kalmayı başardığını söylüyor. Kayserili sanayici ve işadamlarının en büyük sıkıntısı ise döviz kurlarının düşük olması.

AB'yi hazırlıklı yakalamalıyız

2001 krizinden sonra Kayserili sanayici ve işadamlarının büyük bir sıkıntı yaşadığını belirten MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı Celal Hasnalçacı, 3 Kasım seçimlerinin ardından ise yeni bir dönem başladığını söylüyor. "MÜSİAD olarak yatırım dönemini başlattık" diyen Hasnalçacı şöyle konuşuyor:

"Kayseri olarak Avrupa Birliği'ne hazırlıkla yakalanmak istiyoruz. Vergi affı ve SSK prim affı gibi adımlar hükümetin samimiyetini ortaya koymaktadır. 3 Kasım'ın ardından üretimde artış meydana geldi. Avrupa ülkelerinden gelen taleplerde artış olmaya başladı. Tünelin ucunda ışık göründü. Bu ışığın yakalanması için biraz daha gayret gösterilmesi gerekiyor."

Avrupa'dan gelen talepler arttı

Öncel Tekstil'in sahibi Nazım Öncel ise iplik işi ile uğraştıklarını belirterek "Yüzde 90 ihracat çalışıyoruz. İhracata yönelik çalıştığımız için krizlerden fazla etkilenmedik. Ancak, seçimlerin ardından Avrupa ülkelerinden gelen taleplerde bir artış görülmeye başlandı. Döviz kurunun düşük olması ise bizleri sıkıntıya soktu. Dolar kuru 1 milyon 700 bin liradan hesap ederek yaptığımız bağlantılarda zarara uğraoık. Bu konudaki sorunun çözülmesini istiyoruz. Ancak geleceğe yönelik ümitlerimiz giderek artıyor. Hükümetin, üretimin ve müteşşebisin desteklenmesi yönünde adımları takdirle karşılıyorum" dedi.

Kayseri Ticaret Odası Başkanvekili Asaf Mehmetbeyoğlu da vergi barışı, SSK prim affı ve bağ-kur prim affının işadamı ve esnafın rahatlamasını sağladığını kaydederek, "Ancak biz Kayserili işadamları olarak Erkilet Havaalanı'nın genişletilmesini ve Ankara-Kayseri duble yolunun bitirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Kayseri'nin Gül'ü var

Kayseri tarihinde ilk defa bir Başbakan çıkarttı. Abdullah Gül, 3 Kasım seçimlerinden sonraki kısa süreli Başbakanlığı'nda bile Kayseri için hayati önemi bulunan projelere imza attı. Kayseri'nin, sulama sorununu çözecek, iklimini değiştirecek Yamula Barajı inşaatına hız verildi. Kayseri'nin yıllardan beri alamadığı doğalgaz izni de Gül'ün Başbakanlığı döneminde çözüme kavuşturuldu. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin kendi özkaynakları ile gerçekleştireceği raylı sistem projesine izin de Gül hükümeti tarafından çıkartıldı. Ankara-Kayseri duble yol projesi de Gül'ün Başbakanlığı ile birlikte hızla ilerlemeye başladı.

ÖZHASEKİ'Yİ HERKES SEVİYOR

Kayseri, son 10 yıl içinde hızlı bir gelişim gösterdi. Şükrü Karatepe, ardından Mehmet Özhaseki'nin Büyükşehir Belediye Başkanı olması Kayseri'nin gelişiminde önemli bir kilometre taşı oldu. Kayseri, geniş caddeleri, yeni konut ve işyerleri ve altyapısı ile modern bir şehir görüntüsü veriyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki partili partisiz bütün Kayserililer'in sevgisini kazanmış. Özhaseki, sorularımızı şöyle cevaplandırdı:

Büyükşehir Belediye Başkanı olmanızın ardından Kayseri de neler değişti?

1994 yılında devraldığımız belediyenin 50 milyon dolar borcu bulunuyordu. Belediyenin borcu kalmadığı gibi, bugün kasamızda fazla paramız bile var. Altyapı hizmetleri gerçekleştirildi. 600 bin metrekare yeşil alanı 4 milyon metrekareye çıkartık. Kayseri gecekondusu olmayan tek şehirdir. Günde 30 bin civarında ekmek bedava dağıtılıyor.

Kayseri halkının en önemli sorunu nedir?

Kayseri'de de bütün illerde olduğu gibi en büyük sorun işsizliktir. Bana gelen taleplerin 10'da 9'u iş talepleri ile ilgilidir.

Seçimlerde yeniden aday olacak mısınız?

Bu konudaki kararı Kayseri halkı ve parti yönetimi verecektir. Bana görev verilirse görevden kaçmam.

NASRETTİN HOCA ISRARI

Kayserililer Nasrettin Hoca'yı Kayserili yapma konusunda kararlı davranıyor. Nasrettin Hoca'nın Kayserili olduğunu iddia edenlerin başında ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün dünürü Halit Erkiletoğlu geliyor. Erkiletoğlu, Nasrettin Hoca'nın mezar taşının Kayseri'de olduğunu iddia ederken, "Nasrettin Hoca gibi nüktedan birisi ancak Kayserili olabilir" diyor. Ticaret Odası Genel Sekreteri Murat Yerlikkan ise Nasrettin Hoca ile Ahi Evran'ın aynı kişi olabileceğini gündeme getiriyor.

İşlerimiz artmaya başladı

Kayserililer, geleceğe ümitle bakıyor. 3 Kasım seçimlerinden önceki tablonun değiştiğini herkes kabul ediyor. Kapalıçarşı başta olmak üzere Kayseri esnafı işlerinin artmaya başladığını söylüyor.

Mehmet Değirmenci (Cep telefonu pazarlamacısı): Türkiye'nin en önemli sorunu ekonomi. Seçimlerden önceki günlere göre büyük değişim var. Yeni hükümet güven getirdi. Mark ve doların yükselişinin durması ise güzel bir gelişme. Kayseri'nin en büyük sorunu işsizlik. Ekonomi düzelmeden işsizlik çözülmez

Rıdvan Şipal (Simit fırını işçisi): Sıkıntılarımız hâlâ devam ediyor. Pahalılık olduğu sürece sorunların çözülmesi mümkün değil. Geleceği yönelik fazla ümitli değilim. Türkiye'de işler düzelmez.

Fatma Şahin (Mantıcıda işçi): Aldığımız maaş yetmiyor. Hayat pahalılığı hâlâ devam ediyor. Asgari ücretten çalışmak zorunda kalıyoruz. Bu da iş imkanlarının olmamasından kaynaklanıyor. Mecbur kaldığımız için çalışıyoruz. İş imkanlarının arttırılmasını istiyoruz.

Elif Güçlü (Gurbetçi): Kayseri her sene daha da güzelleşiyor. 2000'li yıllarda Türkiye'de yolu ve elektriği olmayan köylerin olması utanç verici. Hükümetin attığı adımları samimi buluyorum. Avrupa Birliği yolunda önemli adımlar attılar.

Ahmet Vural (Taksici): Kayseri'de taksicilik yapmak zor. Çünkü Kayseri halkı zengin olduğu için hepsinin altında arabası var, bu nedenle taksiye binmiyorlar. Kadınların tek başına taksiye binmesi ise ayıp karşılanıyor. Alamancılar'ın gelmesi ile biraz nefes alıyoruz.

Kadir Onur: Türkiye'nin en önemli sorunu işsizlik. Bu sorun çözülmeden işler düzelmez. Kayseri Byükşehir Belediyesi'nin çalışmaları takdirle karşılanıyor. Kayseri'de AK Parti dışındaki partilere oy veren birçok insan bile seçimlerde Özhaseki'ye oy verecek.




3 Eylül 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Bilal Çetin


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED