AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
İmarcılar bir bonoyu 10 kişiye satmışlar!

SPK uzmanlarının İmarbank ve Adabank'la ilgili hazırladıkları raporda, sadece Merkez Yatırım AŞ'nin kayıtlarında bankanın kendi portföyü için aldığı 1 katrilyonluk hayali bonoları en az 10 kişiye sattıkları ortaya çıkarıldı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) uzmanları, Merkez Yatırım'ın kayıtlarında, İmarbank'tan 1 katrilyonluk ayali bono satışı yapıldığını belirledi. Bankaya el konulduktan sonra SPK, hayali bono satışlarını incelemek üzere, İmarbank ve Adabank'a iki uzman gönderdi. Uzmanlar, ön incelemelerini taamlayıp SPK Başkanlığı'na bir rapor sundu.

Raporda, İmarbank'taki hayali bono satışlarının nasıl yapıldığı ayrıntılarıyla anlatıldı. Raporda, 1990 yılında bono alım-satım yetkisi iptal edilen İmarbank'ın, kendi portföyü için yaklaşık 90 trilyon liralık devlet kağıdı satın aldığı belirtildi. Raporda, satış yetkisi olmadığı halde bankanın kendi portföyü için aldığı bonoları, en az 10 kişiye sattığı kaydedildi.

SPK uzmanları, Merkez Yatırım AŞ'nin kayıtlarını tek tek incelediler. Bu incelemede1 katrilyonluk bono satışı yapıldığı belirlendi. Satış, sadece Merkez Yatırım'ın kayıtlarındaki bono tutarını gösteriyor. Bunun dışında, hiçbir şekilde kayıt altına alınmayan bono satışlarının da olduğu tespit edildi. Kayda girmeyen bono satışları da dikkate alındığında, İmarbank tarafından yapılan hayali bono satışının 1 katrilyonun üzerine çıkması bekleniyor. SPK uzmanları, Adabank'ta ise hayali bono satışı tespit edemedi.

Öte yandan, İmarbank'taki bono satışlarının ödenmesine dair bir yasa tasarısı hazırlanıyor. Tasarıyla, İmarbank'taki bonozedelere ödeme yapılmasının önü açılacak. SPK, hayali bono satışından dolayı Uzanlar'la ilgili suç duyurusunda bulunmuştu.

İmar Bankası mudilerine yeni başvuru hakkı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu İmar Bankası mudilerinden başvurularını gerçekleştirememiş olanlara yeni hak tanıdı. Buna göre mudiler bilgi ve belgelerini, İmar Bankası Genel Müdürlüğü nezdinde oluşturulan Başvuru Masası'na, şahsen veya posta yoluyla yapabilecek. İmar Bankası mudilerinin Pamukbank belge teslim merkezlerine yaptığı başvuru süresinin, dün sona erdiği hatırlatılan açıklamada, bu süre içinde başvurularını yapamayan mevduat sahiplerinin bilgi ve belgelerini, Başvuru Masası'na, şahsen (vekil) veya posta yoluyla yapılabileceği belirtildi. Bu arada İmarbank mudilerinden bir grup, dün BDDK önünde toplanarak bankadan aldıkları bonolarının karşılığının ödenmesini istediler.

Telsim'deki gizli kasa boş çıktı

Merkez Yatırım A.Ş. soruşturmasında İmarbank'ın 'defter-i kebirini' ve diğer evrakları arayan İstanbul Mali Şube ekipleri, Telsim binasında gizli bir bölmede saklanan kasaya ulaştı. Ancak yapılan aramada kasada İmarbank'ın geriye dönük yapılan işlemlerle (back-up) ilgili herhangi bir kayda rastlanılmadı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelen ihbarda 'Telsim A.Ş. binasında gizli bir bölmede İmar Bankası'nın geriye dönük işlemleriyle (back-up) ilgili evrakların bulunduğu' belirtilmesine rağmen kasanın boş olduğu bildirildi.

  • HÜSEYİN ÖZAY/ANKARA



    3 Eylül 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED