AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
TV'de Kürtçe yayın ilkeleri nasıl olacak?

Kürtçe yayınların yapılabilmesi için RTÜK yönetmelik üzerindeki çalışmalarını sürdürürken, yayıncılar, Kürtçe yayınların hangi şartlar ve ilkeler doğrultusunda yapılabileceği sorusunun cevabını arıyor.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kürtçe yayınla ilgili yönetmelik çalışmalarını sürdürürken, Kürtçe yayın yapmaya hazırlanan özel ulusal ve yerel televizyon kanalları, Kürtçe yayın ilkelerinin nasıl olacağını merak ediyor. RTÜK'ün daha önce TRT için hazırladığı yönetmeliği hatırlatan yayıncılar, yeni yönetmeliğin de aynı kapsamda çıkması halinde, yayınların çok dar bir çerçevede kalacağı eleştirisinde bulundular. RTÜK Başkanı Fatih Karaca ise, yönetmelik üzerindeki çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Avrupa Birliği 6. Uyum Paketi çerçevesinde TRT ve özel kanallarda "farklı dil ve lehçelerde yayın" özgürlüğü getirilmesinin ardından, RTÜK, yayınların başlaması için gerekli olan yönetmelik üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. 6. Uyum Paketi'nin yasalaşmasından sonra 4 ay içinde yayınlanması gereken yönetmelik üzerinde, RTÜK, aralarında MGK Genel Sekreterliği ve MİT'in de bulunduğu 11 kurum ile birlikte çalışmalarını sürdürüyor.

Daha önce yayınlanan TRT Yönetmeliği'nden farklı bir yönetmelik çıkaracaklarını kaydeden RTÜK Başkanı Fatih Karaca, konunun hassasiyetinden dolayı yönetmelik üzerinde özel bir çalışma yaptıklarını söyledi. Fatih Karaca, haber programlarının ve canlı yayınların şeklinin nasıl olacağını ayrıntılı bir şekilde ele alacaklarını ifade etti.

Yayınlar paket mi olacak?

Diyarbakır Gün TV Genel Yayın Yönetmeni Cemal Doğan, Kürtçe müzik yayınlarını sürdürdüklerini belirterek, çıkarılacak yeni yönetmeliğe göre, haber programlarına başlayacaklarını ifade etti. Haber ağırlıklı tartışma programları yapmak istediklerini kaydeden Doğan, Kürtçe programların haftada 2 saatle sınırlandırılmasını eleştirdi. Doğan, daha önce RTÜK'ün TRT yayınları için çıkardığı yönetmeliği hatırlatarak, "Bu yönetmelik, programların Türkçe dökümlerinin bir hafta önceden RTÜK'e bildirilmesi zorunluluğunu getiriyordu. Bu durum da canlı yayın yapma imkanını ortadan kaldırıyor. Eğer haber ve tartışma programı hazırlıyorsanız paket programlar yapmak büyük bir sorun olur. Mecburen paket programlara yöneleceğiz. Bunun yönetmelik hazırlanırken dikkat alınması istiyoruz" dedi.

'YAYINA HEMEN GEÇERİZ'

Can TV sahibi Mehmet Dalgıç yayın süresinin az olduğundan yakınarak, yönetmeliğin çıkması durumunda Kürtçe yayınlarına haber ağırlıklı programları da eklemeyi düşündüklerini söyledi. Söz TV Genel Yayın Yönetmeni Ömer Büyüktemür ise yönetmeliğin hazırlanması ile birlikte hemen yayına girebileceklerini belirterek, "Bugüne kadar yasakçı bir anlayışla olaya yaklaşıldığı için bölge halkının Kürtçe yayına karşı bir açlığı vardı. Bu açlığı Medya TV gibi yurtdışında yayın yapan TV'ler doldurmaya çalıştı" şeklinde konuştu.

  • SELAH KEMALOĞLU



    3 Eylül 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED