AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Schröder: AB için desteğimiz sürecek

Almanya Başbakanı Schröder, "Türkiye'nin AB üyeliği hem jeopolitik açıdan, hem de Almanya'nın ulusal çıkarları açısından gereklidir. Muhalefet partileri bunu iç politika malzemesi yapmamalı" dedi.

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyeceklerini belirterek, "Türkiye'nin AB üyeliği hem jeopolitik açıdan, hem de Almanya'nın ulusal çıkarları açısından gereklidir" dedi.

Schröder, Berlin'de bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan'ı askeri törenle karşıladı. Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında ilk sözü alan Erdoğan, "Türkiye'nin AB üyeliği Almanya'da iç politika malzemesi yapılmamalı. Burada yaşayan yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımız buna çok üzülüyor. Alman hükümetinin Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemesini takdirle karşılıyoruz. Alman politikasının değişmemesini ümit ediyorum" dedi.

Irak konusunu da ağırlıklı olarak ele aldıklarını belirten Erdoğan, "Schröder ile altyapının düzeltilmesi için neler yapabileceğimizi görüştük. Terörizme karşı uluslararası bir platform oluşturmalıyız. Ortak bir bilinç oluşturmalıyız" dedi.

Erdoğan, bir Alman gazetecinin, "Türkiye'nin değişik bir kültür çevresine ait olduğu için AB'ye girmemesi gerektiği" görüşleri hakkında ne düşündüğünü sorması üzerine de, "Buna üzülüyoruz. AB bir Hıristiyan kulübü ya da coğrafi bir birliktelik değildir. AB bir siyasi değerler bütünüdür" dedi.

Beklentileri haksız çıkarmayız

Almanya Başbakanı Schröder de, Türkiye'nin AB üyeliğini eski hükümetlerin de desteklediğini belirterek, "Bu beklentileri haksız çıkaramayız. Türkiye'nin AB üyeliği hem jeopolitik, hem de Almanya'nın çıkarları açısından gereklidir" dedi.

Türkiye'nin AB üyeliği konusunda muhalefet partilerinin tutumunu da eleştiren Schröder, "Muhalefet, ucuz çıkarlardan dolayı halkı kışkırtarak Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkıyor. Bu konunun iç politika malzemesi yapılmasına karşıyım" dedi.

Schröder, Türkiye'nin Irak'a asker göndermesi durumunda ilişkilerin bundan etkilenip etkilenmeyeceği sorusuna karşılık da, "Türk hükümetinin egemen kararına saygı duymamız gerekir" dedi.

Erdoğan İtalya'ya gidecek

Başbakan Erdoğan, daha sonra kaldığı Hilton otelinde Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'i kabul etti. Erdoğan, yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından yaptığı kısa açıklamada, Schröder ile ele aldığı konuları Fischer ile de görüştüğünü ve kendisini Türkiye'ye davet ettiğini söyledi.

Erdoğan, Almanya'dan döndükten sonra 5 Eylül Cuma günü de İtalya'ya gidecek Milano'da Türkiye'nin AB süreci konusunda iki toplantıda konuşacak olan Erdoğan, AB Dönem Başkanı İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile de görüşecek.



3 Eylül 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED