AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
ABD korku salıyor

Amerika, Malezya'da ve Kenya'da ABD çıkarlarına saldırı olabileceği uyarısı yaptı. Malezya, ABD'yi yersiz korku salmakla suçladı. Amerika, İran ve Suriye'yi bir kez daha tehdit etti.

ABD, Afrika'nın doğusunda, özellikle Kenya'da Amerikan vatandaşları ve çıkarlarına yönelik terör saldırısı olasılığına karşı uyarıda bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı bildiride, bakanlığın Afrika'nın doğusunda ciddi terörist saldırı tehdidi olduğuna inandığı belirtilerek, Amerikan vatandaşlarından, Kenya'ya yapacakları her türlü seyahati ertelemeleri, bölgedeki diğer ülkelere yapacakları seyahat programlarını da gözden geçirmeleri uyarısında bulunuldu.

Bakanlığın bir diğer bildirisinde de Kenya'da bu tehdidin daha da ileri boyutlarda olduğu vurgulanarak, Amerikan hükümetinin, bölgede Amerikan ve Batı çıkarlarına karşı tehdit bulunduğuna dair istihbarat aldığına dikkat çekildi. ABD'nin Uganda ve Zambiya büyükelçiliklerinden de bu yönde uyarılar yapıldı. ABD, Malezya'daki Amerikan vatandaşlarının ve çıkarlarının hedef alınacağı bir saldırı planladığı uyarısında da bulundu. Açıklamada Malezya'da, El Kaide'ye bağlı İslam Cemaati örgütüne bağlı faal hücreler bulunduğunun tespit edildiği, hedef alınabilecek bölgelerin başında Sabah eyaletinin geldiği iddia edildi.

Malezya: Amerika yersiz korku salıyor

Malezya, ABD'nin "El Kaide ile bağlantılı örgüt mensuplarının terörist saldırılar düzenleyebileceği'' yolunda yaptığı uyarılarla "dünyaya korku saldığını" açıkladı. Dışişleri Bakanı Hamid Albar, Washington yönetiminin vatandaşlarını uyarma hakkı bulunduğunu söyledi, ancak Amerikan yönetimini, "korkulu söylentiler yaymak ve Malezya'nın turizmine gereksiz yere zarar vermekle" suçladı. Albar, bu tür uyarıların korku yarattığını ve kuşkuların yersiz olduğunu belirtti.

ABD, Suriye ve İran'ı yine tehdit etti

Bu arada ABD hükümeti İran ve Suriye'yi terörizme destek vermek ve kitle imha silahları bulundurmakla suçlayarak, tekrar tehdit etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, "İran, ABD menfaatlerine karşı olan ve ABD'yi sıkıntıya sokan davranışlarla meşgul olmaya devam ediyor" dedi. "ABD, İran'ın kitle imha silahları ve nükleer programına karşı uzun süre önce alarm seviyesini yükseltmişti" diyen

Rice, "Elimizde, nükleer programın, nükleer silah programının gizlenmesi için yürütüldüğüne dair önemli kanıtlar var" dedi. Rice, Suriye için de, "Washington'un Şam'la olan ilişkileri, Suriye'nin politikası ve terörizme verdiği destek sebebiyle problemlerle dolu. Açıkça söylemek gerekirse, önemli değişiklikler olmadan, bu ülke ile ilişkilerin yürütülmesi çok zor. Suriye, Lübnan topraklarındaki işgalini sona erdirmeli" dedi.

 
Irak'ta niye savaştık Straw?
İngiltere Dışişleri Bakanı Straw'un Saddam'ın kitle imha silahlarının çok önemli olmadığını söylemesi İngiltere'yi karıştırdı.
Rusya'da pasaportta başörtülü fotoğrafa izin
Şiiler'den gövde gösterisi
Irak'ta binlerce Kürt'ün toplu mezarı bulundu
ABD Irak'ta termobarik Hellfire füzeleri kullanmış
ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak savaşında ilk defa "termobarik" Hellfire füzelerinin kullanıldığını belirtti. Rumsfeld, Kongre'de yaptığı konuşmada, "Bir termobarik Hellfire, binanın diğer katlarına zarar vermeden ilk katını imha edebilir. Köşeleri dönerek, birkaç bölümden oluşan binalarda, mağaralarda ve sığınaklarda saklanan düşman güçlerini vurabilir'' dedi. Bakan, bu modifiye edilmiş Hellfire füzelerinden kaç adet kullanıldığını açıklamadı. Savaşta, karadan havaya klasik Hellfire füzeleri de kullanılmıştı.
Solana: Ortadoğu'daki barış tüm tarafları kapsamalı
Avrupa Birliği Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Ortadoğu barışının kapsamlı ve Suriye ile İsrail'in de dahil olduğu tüm tarafları içermesinin şart olduğunu söyledi. Ortadoğu ülkelerine yaptığı gezi çerçevesinde Suriye'ye giden Solana, "Irak'ta durum karışık. Kimsenin bu durumdan tatmin olduğunu sanmıyorum. Tüm çabalar, bölgedeki durumun, Irak halkı ve yardım etmek istediklerimiz için fırsatların yaratılması ve istikrarın sağlanmasını garanti edecek bir şekilde harcanmalıdır'' dedi. İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Yaser Arafat'la görüşen Solana ile görüşmeyi reddetmişti.
16 Mayıs 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED