AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Bu ne sorumsuzluk

İstanbul ve Adana başta olmak üzere "zorunlu tasarrufların geri ödenmesinde yaşanan sorunları" neden olarak gösteren KESK'e bağlı BTS üyesi demiryolu çalışanları iş bırakınca, vatandaşlar mağdur edildi.

İstanbul ve Adana'da "zorunlu tasarrufların geri ödenmesinde yaşanan sorunları" neden olarak gösteren KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası'na (BTS) üye demiryolu çalışanları iş bırakınca, vatandaşlar mağdur oldu. İstanbul'da gün boyu banliyö seferleri yapılamadı ve binlerce vatandaşlar işlerine ve evlerine gecikmeli olarak gitti. Benzer sorunlar pekçok kurumda yaşanırken sadece demiryollarında iş bırakma eylemi yapılması akıllarda soru işareti bıraktı. Üstelik BTS yönetimi de sorunun TCDD'den kaynaklanmadığını itiraf ederken, mağdur olan vatandaş, milyarlarca lira zarara uğrayan ise demiryolları oldu. Şimdi "nema sorunu yaşayan herkes iş bırakırsa ne olur?" sorusu akıllarda dolaşıyor.

Birçok sefer yapılamadı

Önceki gece 24.00'ten itibaren İstanbul ve Adana'da memurlar iş bıraktı. İş bırakma nedeniyle İstanbul'dan Gaziantep'e giden Toros ve İstanbul'dan Ankara'ya giden Başkent Ekspresleri seferleri iptal edildi. Ayrıca Haydarpaşa-Gebze ve Gebze-Haydarpaşa arasındaki toplam 39 banliyö seferi de gerçekleşemeyince binlerce vatandaş işlerine gidemeyerek mağdur oldu.

Yolcular otobüslerle gitti

Şehirlerarası hatlardaki biletli yolcuların mağdur edilmemesi için TCDD, otobüslerlerle yolcuları taşıdı. TCDD Genel Müdür Yardımcısı Erol İnal, sorunun Ziraat Bankası'ndan kaynaklandığını bildirdi. Fonda biriken ana paraların eksik ödenmesiyle ilgili sorunun en geç Salı günü tamamen çözüleceğini kaydetti. İnal, iş bırakma eyleminden haberdar edilmediklerini de sözlerine ekledi. TCDD Genel Müdürlüğü'nün 21-22 Mayıs tarihlerinde anaparaların ödeneceği yönündeki bildiriminin ardından 13.30 itibariyle iş bırakma eylemi de son buldu.

CANIMIZ SIKILDIĞI İÇİN İŞ BIRAKMADIK

BTS Hukuk Sekreteri Mükerrem Aydoğdu ise, çalışanların iş bırakma eğiliminde olduklarını daha önce TCDD Genel Müdürlüğü'ne bildirdiklerini söyledi. Başka bir alternatiflerinin kalmadığını ileri süren Aydoğdu, çalışanların dörtte bir, beşte bir oranında kesintilerle karşılaştıklarını, bunun üzerine Ziraat Bankası şubeleri önünde eylem yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını kaydetti. Sorunun TCDD'den kaynaklanmadığını kabul eden Aydoğdu, "Kimseyi mağdur etmek istemiyoruz. Canımız sıkıldığı için iş bırakmıyoruz" diye konuştu.

ÇİÇEK: YAPTIKLARI KANUNSUZ SORUŞTURMA AÇILACAK

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Devlet Demiryolları'nda nema ödemeleri nedeniyle yapılan grevin kanunen yasak olduğunu belirterek, nemalarla ilgili yasal olmayan yollara başvurulmamasını istedi. Bakanlar Kurulu'nda nema ödemelerinde çıkan sorunların ele alındığını kaydeden Çiçek, sorunların, kurum kayıtları ile banka kayıtlarının çelişmesinden kaynaklandığını söyledi. Demiryol işçilerinin, nema ödemelerindeki aksaklıkları gerekçe göstererek eylem yaptıklarını belirten Çiçek, bu eylemin kanunlara aykırı olduğunu ve yasal işlem yapılacağını vurguladı.

 
İş garantili fakülte
ÖSS'de İTÜ Denizcilik Fakültesi'ni tercih edenler, 4 yılın sonunda hem iki diploma sahibi olacak, hem de 2400 dolar maaşlı iş imkanı elde edecek.
Boğaz erguvanını giydi
Osmanlı döneminde adına bayramlar düzenlenen erguvanlar hâlâ Boğaz'ın vazgeçilmez bir rengi. Yalıların etrafını pembeye boyayan erguvanlar hem gözleri okşuyor, hem de mis kokularıyla insanı rahatlatıyor...
'Haliç'i temizledik'
Balkan Çevre Birliği Başkanı Prof. Dr. Vosnikas, başarılı çalışmalarından dolayı İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur'a plaket verdi. Çodur, sempozyumda yaptığı konuşmada çalışmalarının süreceğini kaydetti.
Jüpiter'in 23 yeni uydusu daha bulundu
Deprem konutları yapılıyor
16 Mayıs 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED