AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Onbinlerce Şii direnişçi
Necef'e doğru yürüyor

SİLAHLARIN sustuğu Necef'te Irak hükümetiyle Mutkteda Sadr temsilcileri arasında ateşkes görüşmeleri yapılıyor. Irak ve ABD'nin yaralanmadığını söylediği Sadr, cihat çağrısında bulundu. Onbinlerce Şii Necef'e yürümeye başladı.

ABD ordusunun Necef'ten Mehdi Ordusu direnişçilerine yönelik önceki gün başlattığı saldırı çerçevesinde bir günlük aralıksız bombardımanın ardından dün kentte ateşkes sağlandı.

Irak İçişleri Bakanı, Şii lider Sadr ile ilgili daha önce çıkan haberleri de yalanlayarak Sadr'ın yaralı olmadığını bildirdi. Ennakib, Reuters ajansına verdiği demeçte, Sadr'ın Necef'teki Hazreti Ali türbesinden ayrılmak için hükümetle görüşmelerde bulunduğunu kaydetti. Sadr'a türbeden ayrılırsa dokunulmayacağı güvencesini veren Irak İçişleri Bakanı Ennakib, ateşkesin önceki geceden bu yana geçerli olduğunu söyledi. İçişleri Bakanı, "Eğer türbeden barışçı şekilde ayrılırsa, Sadr tutuklanmayacaktır" dedi. ABD ordusu, Necef'teki tüm girişleri kapattı ve kent merkezini de denetim altına aldı.

Ateşkes görüşmeleri yapılıyor

Iraklı Şii lider Mukteda Sadr'ın yardımcılarıyla hükümet yetkililerinin Necef'teki çatışmaların sona erdirilmesi için görüşmelerde bulundukları bildirildi. Necef Valisi Adnan El Zurufi, Irak hükümet yetkilileriyle Sadr'ın temsilcileri arasında görüşmeler yapıldığını, Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak El Rubai'nin çatışmaları durdurma çabalarına katılmak için dün Necef'e gittiğini söyledi. Görüşmelerde Amerikan yetkililerinin bulunmadığı belirtildi. Bir ateşkes anlaşmasına varılacağını düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine Zurufi, ''Allah bilir'' dedi. Görüşmeler sürerken, ABD ordusu Sadr'ın direnişçilerine karşı saldırılarını askıya aldığını duyurdu. Binbaşı Bob Pizzateli, ''Düşmanla yalnızca savunma durumunda karşılaşmamıza izin verildi'' dedi. Şiilere çağrı: Necef'e yürüyün

Iraklı Şii lider Mukteda Sadr'ın sözcülerinden biri, Bağdat'taki Şiilerden 9 gündür şiddetli çatışmalara sahne olan Necef'e yürümelerini istedi. İşgal güçlerinin karargahının bulunduğu ''yeşil bölge'' olarak bilinen alanın yanı başındaki bir camide cuma hutbesinde binlerce kişiden oluşan cemaate seslenen sözcü Hazım el Aracı, ''İşgalciler buraya ölüm ve yıkımdan başka bir şey getirmediler. Necef'e yürüyelim arkadaşlar'' dedi. Cuma namazından önce binlerce Sadr yanlısı direnişçiler, ''yeşil bölge'' önünde gösteri yapmıştı.

Onbinlerce Şii, Necef'e yürüyor

Şii lider Mukteda El Sadr'a destek için Başkent Bağdat'taki 'yeşil bölge' önünde toplanan onbinlerce Şii, burada cuma namazı kıldıktan sonra Necef'e doğru yürümeye başladı. Yeşil bölge önündeki cadde üzerinde sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan binlerce Şii'ye burada görev yapan Irak polisleri de Mukteda El Sadr'ın posterini taşıyarak destek verdi. Cuma namazı öncesinde ise bir polis aracının hoparlöründen ezan okundu. Onbinlerce Şii, yeşil bölge önünde Cuma namazı kıldıktan sonra Mukteda El Sadr'a destek vermek için Necef'e doğru yola çıktı.

Sadr'ın sözcüsü: Saldırılara kendi ordumuzla cevap vereceğiz

Şii lider Mukteda El Sadr'ın Basra temsilcisi Said El Basri, ABD'nin Necef'te başlattığı saldırıdan biran önce vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Mukteda El Sadr'ın güney temsilcisi olan Said El Basri, "Bu olay tarihin tekerrürüdür. Irak hükümetinin yaptığı ne Müslümanlığa ne de insanlığa sığar. Bugün İngiltere, ABD ve Irak hükümeti aldığı karardan biran önce vazgeçmelidir" dedi. Her ne pahasına olursa olsun kutsal mekanları savunacaklarını belirten Basra temsilcisi Said El Basri, "Biz kutsal mekanları her zaman korumaya devam edeceğiz. Kutsal mekanlara saldıran suçlulara karşı kendi ordumuzla cevap vermeye sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Şii lider Mukteda Sard'ın yaralandığına dair, ABD, Irak resmi makamları ile Sadr'ın sözcüsünün yaptığı açıklamalar kafaları karıştırdı. Irak İçişleri Bakan Sözcüsü Adnan Abdurrahman ile ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili Sadr'ın yaralanmadığını iddia ederlerken; Sadr'ın sözcüsü Ahmed El Şaybani, Sadr'ın ABD bombardımanı sırasında göğsünden ve ayaklarından yaralandığını doğruladı. Necef'te Sadr'ın Mehdi Ordusu savaşçılarının mevzilendiği binalara savaş uçaklarınca 225 kilogramlık bombalar atıldı. ABD ordusu, Sadr'ın korunduğu Hazreti Ali Türbesi'nin ele geçirilme planı ve Sadr'ın tutuklanması hazırlığının olmadığını bildirmişti. ABD ordusu askerleri, önceki gün Sadr'a bağlı direnişçileri sindirmek için Sadr'ın evine de baskın düzenledi.

Bağdat, Kerkük, Musul ve Basra'da gösteriler

Mukteda Sadr yanlıları, dün Bağdat'ta gösteri yaptı. Göstericiler, Sadr lehinde slogan attılar ve liderleri uğruna şehit olmaya hazır olduklarını haykırdılar ve hükümeti protesto ettiler. Felluce ve Kerkük'te, Necef'te ABD saldırısı sonucu yaralandığı öne sürülen Şii lider Mukteda Sadr için, cuma namazı sonrası yürüyüş düzenlendi. Musul'da Türkmenler Sadr için yürüdü. Yaklaşık 200 Şii Türkmen, ABD'nin Felluce'ye düzenlediği saldırıları prestosto etti. Kasaba meydanında ellerinde Şii lider Mukteda Sadr'ın posterini taşıyan grup, "ABD'ye Hayır", "Allavi'ye Hayır", "Sadr'a Evet" ve "İslam'a Evet" sloganları attı.

ABD'den düzenlediği saldırılara son vermesini isteyen grup, olaysız şekilde dağıldı.

Irak'ın Kut kentinde, Amerikan kuvvetlerinin ateşiyle dün sabah 7 Iraklının öldüğü bildirildi. Felluce'ye savaş uçakları ile saldıran ABD güçleri 4 Iraklının ölümüne 4'ünün de yaralanmasına yol açtı.

  • BAĞDAT

    Basra Camii imamı Irak hükümetine lanet okudu

    Basra camii imamı, Mehdi Ordusu'na sonuna kadar destek olunması yönünde, halka çağrıda bulundu. Dün Cuma namazında hutbe veren Şeyh Maliki, Basralılara seslenerek, Mehdi Ordusu direnieşçilerine destek olmalarını istedi. Şeyh Maliki, "Irak hükümet başkanı ve kabinede bulunan tüm bakanlara lanet olsun. Bunlar bizlere, Irak halkı ile Mehdi Ordusu'nun ayrı olduğunu hissettirmeye çalışıyor. Ama biz biliyoruz ki Mehdi Ordusu Irak halkının tek kurtarıcısı olacaktır" dedi. Basra Merkez Camii'ndeki Basralılar, hutbe sırasında gözyaşlarını tutamadı.

    İran ve Suriye, ABD'nin Necef'e saldırısını kınadı

    Suriye hükümeti, ABD'nin dün Şiilerin yoğun yaşadığı Necef kentinde başlattığı operasyonu kınadığını açıkladı.Resmi kaynaklardan edinilen bilgiye göre, "Amerika'nın Necef'teki askeri operasyonunu artırmasının ve Amerikan uçaklarının havadan Necef'i vurmasının Suriye'yi rahatsız ettiği" ifade edildi. İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen gösteride ABD bayrağı yakıldı ve Necef'e düzenlenne saldırı protesto edildi. İran, sürekli olarak ABD'nin Irak'tan ayrılması çağrısında bulunuyor ve Irak'taki Necef ve Kerbela kentlerinde bulunan çokuluslu gücün varlığına karşı çıkıyor.



  • 14 Ağustos 2004
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED