AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
Çocuklar bu müzeye bayılacak

Şair-Yazar Sunay Akın, Göztepe'de tarihi bir binada 3 binin üzerinde oyuncağıyla müze açmaya hazırlanıyor. Müze açıldığında Türkiye Nürnberg'ten sonra Avrupa'daki ikinci en büyük oyuncak müzesine sahip olacak

  • HAMİT ETEEVRANS / İSTANBUL
    Yaklaşık 10 yıldır ülke ülke dolaşarak müzayadelere katılan, dünyadaki oyuncak müzelerini ve koleksiyoncularını dolaşarak 3 binin üzerinde oyuncak toplayan Şair-Yazar Sunay Akın, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Göztepe'de tarihi bir binada açmaya hazırladığı oyuncak müzesi ile ilgili bilgi veren Akın, oyuncağın toplumsal hayatta çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. Akın, müzede hayata dair bütün oyuncakların olduğunu belirterek, "İlk oyuncağımı yaklaşık 10 yıl önce Berlin'de bir antikacıdan aldım. Daha sonra gittiğim ülkelerden ve çeşitli yerlerden oyuncaklar topladım. Oyuncağın tarihini öğrendim. İnternetten açık arttırmayla ve Anadolu'nun çeşitli yerlerinden oyuncak satın aldım. Nürnberg'te oyuncalık çok yaygındır. Müzemiz açıldığında Nürnberg'ten sonra Avrupa'daki ikinci büyük oyuncak müzesi ve Anadolu Yakası'nda da tek müze olacak. Müzede uçaklar, gemiler, oyuncak Adem ile Havva, Hz. İsa'nın doğuşunun oyuncağı ve ilk çağ insanlarının oyuncakları var" dedi.

    "Göztepe pergelin çivisi olacak"

    Oyuncakların sadece Göztepe'deki binada sergilenmeyeceğini ve çok yakında da gezici bir müze hazırlanacağını ifade eden Sunay Akın, gezici müzeyle Anadolu'da yaşayan çocuklara oyuncak ve müze sevgisini anlatacaklarını dile getirdi. Akın, "Bütün çaban aslında müzeyi sadece Göztepe'de tutmak değil. Burası pergelin çivisi olmalı. Şimdi bir dairenin çizilmesi gerekiyor. Oyuncakları Anadolu'nun köylerine götürmek ve oradaki çocuklara oyunu ve oyuncağı anlatmak istiyorum. Oyuncak bilimin bir adım ötesindedir. Oyuncak hayat bilgisi dersi demektir. Çocuklar insanlığın aya gitme sevdasını kitaplardan değil, oyuncaklar öğrensinler" diye konuştu.

  •  
    Yılda 187 kilo evsel atık üretiyoruz
    50 yıldır "çul" dokuyan eller
    Şanlıurfalı "çul" ustası Abdurrahman Öncel, 50 yıldır bez parçalarını iplik haline getirerek dokuduğu kilimlerle baba mesleğini yaşatıyor. Öncel, 50 yıldır baba mesleğini yaşatmaya çalıştığını kaydetti. Mekiği elle atılan tezgahında, "dolap" denilen ve elle çevrilen makinede şerit halindeki bez parçalarını iplik haline getirip dokuyarak bir çeşit bez kilim yaptığını ifade eden Öncel, 1 metrekare genişliğindeki dükkanında 50 yıldır aynı işi yaptığını söyledi. Gaziantep'ten getirdiği iplikle tezgahında dokuma düzeneği kurduğunu belirten Öncel, iplik haline getirdiği kumaş parçalarını, bu ipliklerin arasından geçirerek dokuduğunu kaydetti. 10 çocuk sahibi olduğunu ve hiçbir çocuğunun bu mesleği devam ettirmek istemediğini belirten Abdurrahman Öncel, eşi Hatice Öncel'in zaman zaman kendisine yardım ettiğini ifade etti.
    14 Ağustos 2004
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED