AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ

Uzman Öğretmenlikte 7 Yıllık Kıdem Nasıl Hesaplanır?

Yeni çıkan yönetmeliğe göre uzman öğretmenlik için adaylık hariç 7 yıl öğretmenlik yapmak gerekiyor. Daha önce 1994-2001 yılları arasında özel okul ve dershanelerde öğretmen olarak görev yaptım. Bu süreler 7 yıl içinde sayılır mı?

Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı Kılavuzunun (Uzman Öğretmenlik); "Kıdem (Hizmet Süresi) Bilgileri" başlıklı bölümünde, Kıdemde esas alınacak hizmet süreleri şu şekilde belirtilmiştir.

"1. Halen eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadrolarda bulunanlardan daha önce öğretmen unvanını kazandıktan sonra, ilköğretim müfettişi ve ilköğretim müfettiş yardımcısı kadroları ile MEB'in diğer hizmet sınıflarına dâhil kadrolara atanmış olanların atandıkları görevlerde geçen hizmet süreleri,

2. Özel öğretim kurumlarında öğretmen unvanıyla geçen hizmet süreleri (Özel öğretim kurumlarında görevli öğretmenlerin kıdemlerinin belirlenmesinde ilgili il millî eğitim müdürlüğünce düzenlenecek hizmet çizelgelerinde belirtilen göreve başlama-ayrılma arasında geçen süreler esas alınacaktır.),

3. Halen eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadrolarda bulunanlardan 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri kapsamında sendikal görevleri nedeniyle aylıksız izinli sayılanların, bu kapsamdaki izin süreleri,

4. Yüksek öğretim kurumlarında öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve okutman ile 2547 sayılı Kanunun 33/a maddesine göre araştırma görevlisi olarak en az iki yıl çalıştıktan sonra Bakanlığın asıl öğretmen kadrosuna atananların, iki yılı hariç olmak üzere yüksek öğretim kurumlarında geçen hizmet süreleri."

Bu çerçevede, Özel öğretim kurumlarında öğretmen unvanıyla geçen hizmet süreleriniz dikkate alınacaktır.


Sözleşmeli Personel Naklen Geçiş Yapabilir mi?

Kamuda sözleşmeli olarak yüksek mühendis unvanı ile çalışıyorum. Çalıştığım kurumda branşımda verimli olamadığımdan, başka bir kuruma kurumlararası geçiş yoluyla geçmem mümkün müdür?

Sözleşmeli personelin nakli olmadığı için başka bir kuruma sözleşmeli personel olarak dahi geçmeniz mümkün değildir. Ayrıca, sözleşmeli personelin memur kadrosuna naklen atanması mümkün değildir. Ancak, daha önceden memur olarak çalışmış olmanız kaydıyla açıktan atama prosedürü çerçevesinde atanmanız mümkündür.


Maliye'de Memur Olarak Çalışanlar VHKİ'ye Geçiş Yapabilir mi?

17.08.2005 Cumartesi günkü köşenizde, daktilograf kadrosunda görev yapanların VHKİ kadrosuna geçebilmelerinin, bunun görevde yükselme kapsamında olmamasından dolayı mümkün olduğunu belirtmiştiniz. Bu, Maliye Bakanlığı'nda memur kadrosunda çalışanlar için de geçerli midir? Bilgisayar sertifikam da var.

Görevde yükselmeye ilişkin sorular için her kamu kurumunun çıkardığı Görevde Yükselme yönetmeliğine bakmak gerekmektedir. Maliye Bakanlığı Personeli Atama Ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinin 34'üncü maddesine göre; Bilgi İşlem Merkezi Müdürü, Şube Müdürü (bilgi işlemde görevli) Çözümleyici, Programcı, Bilgisayar İşletmeni ve Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni unvanları (F) hizmet grubunda yer almaktadır. Bu grupta yer alan kadrolara atanabilmek için, yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olmak gerekir. Ayrıca, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosuna atanabilmek için;

1- Yardımcı Hizmetler Sınıfında bulunanlar için en az iki yıllık yüksek okul mezunu, diğerleri için en az lise veya dengi okul mezunu olmak, 2- Temel bilgisayar bilgisine sahip olmak, 3- Kelime işlemci ve elektronik tablolama uygulama yazılımlarını kullanabilmek, 4- Dakikada en az 60 adet anlamlı alfanümerik karakter yazacak şekilde klavye kullanabilmek, gerekmektedir.

Yönetmeliğin 35'inci maddesinde ise; Memur, Veznedar, İcra Memuru, Yoklama Memuru, Tahsildar, Satış Memuru, Ambar Memuru, Satınalma Memuru, Ayniyat Memuru, Santral Memuru, Sekreter ve Daktilograf unvanları (G) hizmet grubunda sayılmıştır. Bu grupta yer alan kadrolara atanabilmek için ilgililerin; 1- En az iki yıllık yüksek okul mezunu olması, 2- Şoför kadrosunda görev yapan personelin en az 3 yıl, Koruma ve Güvenlik Görevlisi kadrosunda görev yapan personel ile Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan personelin en az 5 yıl hizmeti bulunması, 3- Yapılacak görevde yükselme sınavında başarılı olması, gerekir.

Ayrıca yanı maddenin sonunda, (G) hizmet grubunda bulunanlar herhangi bir sınava tabi tutulmadan bu hizmet grubundaki diğer unvanlara atanabilecekleri, birimlerce istenilmesi halinde geçiş sınavı yapılabileceği belirtilmiştir.

Sonuç olarak bu hükümler birlikte değerlendirildiği takdirde görevde yükselme sınavı dışındaki diğer gerekli şartları taşıyor olmanız halinde memur kadrosundan Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosuna atanmanız mümkündür.


Dava İle Teknikerlik Kadrosu Alınabilir mi?

Teknisyen olarak görev yapmakta iken bir üst okul olan meslek yüksek okulunu bitirdim. Teknikerlik haklarından faydalanıyor fakat tekniker kadrosunu alamıyorum. Dava açmak istiyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'in Ek 3'üncü maddesinde; "Bu Yönetmelik kapsamındaki personelin, en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanmaları, bu Yönetmeliğin üçüncü bölümünde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde eğitime tabi tutulmaksızın yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına göre gerçekleştirilir.

Unvan değişikliği sınavları, kurumlarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yaptırılır ve bu sınavlara katılacaklarda, kurumda veya öğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan görevlerde belirli süre hizmet yapmış olma şartı aranmaz." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde unvan değişikliği sınavına girerek başarılı olmadan Tekniker kadrosuna atanmanız mümkün değildir. Dava açmanız halinde sonuç almanızın mümkün olmadığını düşünüyoruz.



Sağlık ocağı serbest diş hekimine sevk yapabilir mi?

Sağlık ocağında diş hekimine muayene olduktan sonra 90 gün içinde dolgu ve kanal tedavisi ve kaplama yapılamayacağından serbest diş hekimine sevk yapıldı. Tedavimi yaptırdıktan sonra işlemlerimi yaptırıp devletin ödediği yaklaşık 62,00 YTL'yi almak için Defterdarlığa müracaat ettiğimde sevk zincirine uyulmadığından parayı ödemediler. İl sağlık müdürüne gittiğimde sağlık ocaklarının da sevk etme yetkisi olduğunu söylüyor, fakat defterdarlık ödemiyor. Kim haklı acaba?

Tartışma resmi sağlık kurumu ve resmi sağlık kuruluşu ifadelerinin ne anlama geldiklerinden çıkmaktadır. Tedavi Yardımına ilişkin 4-5 ve 6 sıra nolu 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatının 2.1. Tanımları düzenleyen bölümünde, birinci basamak resmi sağlık kuruluşunun "Resmi kurum tabiplikleri, sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi ile sağlık merkezlerini," ifade edeceği hüküm altına alınmıştır. Yani sağlık ocakları Resmi Sağlık Kuruluşu olarak ifade edilmektedir. Bu ifade Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri yönetmeliğinde de yer almaktadır. Resmi Sağlık Kurumu ise bu Yönetmeliğin 6'ncı maddesinde; Genel ve Katma Bütçeli Dairelere, Kamu İktisadi Teşebbüslerine, özel idarelere ve belediyelere, tıp fakültelerine bağlı yataklı veya yataksız tedavi kurumlarına şeklinde tanımlanmıştır.

Aynı talimatın "Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Diş Tedavisini" düzenleyen bölümünde diş tedavileri için hastaların öncelikle kendilerine en yakın resmi sağlık kurumuna sevk edilmeleri gerektiği belirtildikten sonra, özel sağlık kurum ve kuruluşlarındaki diş ünitelerinde yapılan tedavi giderlerinin ödenebilmesi için Talimatın aşağıda belirtilen bölümünde yer alan usul ve esaslara uyulmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir.

"5.2.3. Diş tedavisi için sevk edildiği resmi sağlık kurumunda herhangi bir sebeple tedaviye 90 gün içinde başlanamayacağının ilgili diş tabibi tarafından belirtilmesi ve aynı sağlık kurumu başhekimi tarafından onaylanması suretiyle istekli olan hastaların serbest diş tabipliklerine veya özel sağlık kurumlarına sevkleri yapılabilecektir. Ancak, bunun için kurumca gönderildiği resmi sağlık kurumu diş tabibi tarafından hasta muayene edilip teşhis konulduktan sonra, yapılması gereken bütün tedaviler ve boşlukların ayrıntılı olarak belirlenmesi ve hangi dişin tedavi edileceğinin ağız şeması üzerinde işaretlenmesi gerekmektedir. Yalnız çocukluk ve okul çağı olarak kabul edilen 5-15 yaş grubundaki çocukların 6 ve 12 yaş dişlerinin tedavileri için (münhasıran kanal ve dolgular) 90 günlük süre kaydı aranmaz. Tedavi sağlandıktan sonra sevk kağıdında belirtilen tedavinin yapıldığının, kurumun diş tabibi veya sevki yapan resmi kurumdaki diş tabiplerince onaylanması zorunludur.

5.2.4. Resmi sağlık kurumu bünyesinde diş hekimi bulunmayan ilçelerde serbest diş hekimi bulunması halinde, resmi sağlık kurumu başhekimi tarafından serbest diş tabipliklerine sevk yapılabilecektir. Bu şekilde sağlanan tedavilerde, sevk kağıdında ve serbest meslek makbuzunda belirtilen tedavinin usulüne uygun yapıldığının ilçenin bağlı olduğu bölge diş hekimleri odasının temsilcisi tarafından onaylanması gerekmektedir. Ancak, özel kurumlarda tedaviyi yapan diş tabibinin oda temsilcisi olması halinde, onaylama işlemi en yakın yerdeki oda temsilcisi tarafından yapılacaktır." hükmüne yer verilmiştir.

Sonuç olarak, bu talimat gereğince Defterdarlığın yaptığı işlemin doğru olduğunu düşünüyoruz.


Niçin tayinim olmuyor?

10 yıldır .. ilçesinde çalışıyorum. Ziraat teknisyeni olarak göreve başladım, 2002 yılında ziraat fakültesini bitirdim ve mühendislik haklarından yararlanmaya başladım. Fakat defalarca tayin istememe rağmen tayinim çıkmıyor. Bakanlık tayin dilekçeme olumsuz da olsa cevap vermek zorunda değil mi?

Sizlerin atamaları ve nakilleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yerine getirilmektedir. Bu çerçevede yapılan değerlendirme neticesinde atamanız yapılamamış olması gerekmektedir. Bu durumda genel kaide olarak bakanlık cevap vermemektedir. Ancak, atamanızın niçin yapılmadığını öğrenmek istiyorsanız Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde müracaat ederek öğrenmeniz mümkündür.


Memur KPSS ile yeni bir kadroya atanabilir mi?

2005 Ağustos ayı memur alımlarında bir devlet kuruluşuna kadrolu olarak yerleştirildim. Ancak bulunduğum şehirden memnun değilim. 2006 yılında KPSS olursa ve bu sınavda da başarılı olup, başka bir kadroya yerleşebilir miyim?

KPSS sonucuna göre atanmanız mümkündür. Yani KPSS'ye girip, başka bir kamu kurumuna yerleştirilirseniz aday iseniz bu durumunuz naklinize engel değildir. Bu konuyla ilgili olarak geniş açıklama yaptığımız için bu kadar açıklamayla yetiniyoruz. Konuya ilişkin olarak Yeni Şafak gazetesinin arşivine ve memurlar.net'in Sınavlar/KPSS bölümüne bakabilirsiniz.


50/d'lerle ilgili yeni bir karar var mı?

Enstitü kadrosunda (50-d) araştırma görevlisi olarak çalışan araştırma görevlilerinin doktoralarını bitirince otomatik olarak fakülte kadrosuna atanmalarına ilişkin yeni bir kararın çıkıp çıkmadığını öğrenmek istiyorum?

Böyle bir karar bulunmamaktadır. Ancak, 2005/8 Nolu Başbakanlık Genelgesi'nin öğretim elemanlarının açıktan atama ve naklen atanmalarına ilişkin hükümlerinin Danıştay 8.Dairesinin E:2005/1738 nolu kararıyla yürütmesi durdurulmuştur. Ancak bu konu sorunuz ile ilgili değildir.



Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

17 Eylül 2005
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED