AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Kuzey Kore pes etti

2 yıldır süren Kuzey Kore nükleer programı ile ilgili altılı görüşmeler dün sonuçlandı. Kuzey Kore petrol, enerji yardımı ve güvenlik garantileri karşılığında nükleer programından vazgeçtiğini açıkladı. Gözler şimdi İran'a çevrildi.

Kore Yarımadası'ndaki nükleer sorunla ilgili olarak Pekin'de sürdürülen altılı görüşmelerde Kuzey Kore yönetimi nükleer silahlardan ve mevcut nükleer programından vazgeçmeyi kabul etti. Çin, ABD, Rusya, Kuzey Kore, Güney Kore ve Japonya tarafından imzalanan ortak bildiride, Kuzey Kore'nin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun denetimine en kısa sürede döneceği ifade edildi. Pyongyang hükümetinin bu kararı karşılığında Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya, Kuzey Kore'ye yakıt ve ekonomik yardım sağlayacaklarını, ayrıca bu ülkeyi işgal etmeyeceklerini taahhüt etti. İki yılı aşkın süredir tıkanan görüşmeler, bu açıklamayla yeni bir boyut kazandı.

Kuzey Kore'nin taviz vermeyen tutumu nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri görüşmeleri terketmek üzereydi. Kuzey Kore'nin Nükleer Silahların Yayılmasını Engelleme Anlaşması'na yeniden katılacak olması Birleşmiş Milletler açısından önemli. Bu anlaşma uyarınca, Birleşmiş Milletler'e bağlı denetçiler, Kuzey Kore'nin nükleer tesislerinde incelemelerde bulunabilecek. Anlaşmaya taraflar arasında geçen 1 haftalık yoğun müzakereler sonucunda varıldı.

  • PEKİN

    Viyana'da İran pazarlığı

    Birleşmiş Milletler (BM)'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Viyana'daki karargahında İran'ı tartışıyor. ABD ve Avrupa Birliği, tesislerinde uranyumu nükleer yakıta dönüştürme kararı alan İran yönetiminin Atom Enerjisi Kurumu tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sevkedilmesini istiyor. Ancak uzmanlar, kurumun Rus, Çinli ve bir dizi diğer ülkeden temsilcisinin Güvenlik Konseyi'nin devreye sokulmasını istemediklerini bildiriyor.

    ABD'DEN YARDIM PAKETİ

    Kuzey Kore'yle varılan anlaşma uyarınca, Washington ve Tokyo hükümetleri, bir yardım paketi sunacak. Bunun yanısıra, Pyongyang hükümetiyle diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi süreci başlatılacak. Ancak Kuzey Kore'yle yapılan tüm görüşmelerde olduğu gibi, bu anlaşmanın da ayrıntılarına dikkatle bakmak lazım. Bu, sonuç olarak bir iyi niyet anlaşması. ABD ve Japonya, Kuzey Kore'nin verdiği sözlerle yetinmeyip uygulamayı görmekte ısrarcı olacaktır. Bu arada, BM Atom Enerjisi Direktörü Muhammed el-Baradey dün yaptığı açıklamada BM silah denetçilerinin mümkün olan en kısa zamanda Kuzey Kore'ye dönmesinin şart olduğunu söyledi.



  • 20 Eylül 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED