AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
İstanbul'da arsa kalmadı

İnşaat sektöründeki hızlı çıkış nedeniyle İstanbul'da imarlı arsa bitti. Şehrin dışındaki arsa fiyatlarının da yükselmesi inşaat firmalarını zora soktu. Mortgage sistemiyle talebin artacağını düşünen inşaat sektörü yeni arsalar açılmasını talep ediyor.

  • FATMA ÇİFTÇİ / İSTANBUL
    Gayrimenkul yeniden gözde yatırım aracı haline gelirken, bu talebe yanıt vermeye çalışan inşaat sektörü, arsa bulmakta zorlanıyor. İstanbul'da şehir içinde imarlı arsa bulunamayınca, şehir dışında oluşan yeni yerleşim yerlerinde de arsa fiyatları, kimi yerde iki katına yükseldi. Sektör, özellikle mortgage sistemi uygulamaya konduğunda talep artacağı için imarlı arsaların hazır olmasını, bu nedenle hükümetin ve belediyelerin yeni arsalar üretmesini istiyor.

    Arsalar yüzde 100 zamlandı

    Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Haluk Sur, büyük konut açığı bulunan İstanbul'da artık imarlı arsa bulunmadığı için, toplu konut üretiminin şehir dışına kaydığını belirterek, "Ancak bu defa arsaların ucuzluğu nedeniyle tercih edilen bu bölgelerin arsa fiyatları tırmanışa geçti. Beylikdüzü, Bahçeşehir, Başakşehir, Halkalı gibi emlak yatırımcısı için son yılların gözde bölgelerinde arsa fiyatları geçen yıla göre yüzde 30 ile yüzde 100 arasında zamlandı" diye konuştu.

    Arsa fiyatlarındaki aşırı artışların önüne geçilmesi için hükümet ve belediyelerin birlikte yeni arsalar üretmesi önerisinde bulunan Sur, son dönemde Anadolu yakasında yeni yerleşim bölgelerinin de oluştuğuna dikkat çekti. Sur, "Şehrin merkezinde neredeyse imarlı arsa kalmadığı için Ataşehir, Çekmeköy, Ümraniye, Tepeören gibi arsanın ucuz olduğu yerlere doğru bir hareketlenme yaşanıyor, ancak bu bölgelerdeki yatırımlar, bir yandan da altyapı ve ulaşım gibi ek maliyetler ortaya çıkarıyor" dedi.

    Yılın ilk yarısında yüzde 19.7 oranında büyüyen inşaat sektöründeki bu hareketliliğin beklenen bir gelişme olduğunu kaydeden Haluk Sur, enflasyon ve faizdeki düşüşün, dövizdeki durgunluğun gayrimenkulü yeniden en gözde yatırım aracı haline getirdiğini söyledi. Mortgage sisteminin devreye girmesiyle inşaat sektöründeki büyümenin devam edeceğini anlatan Sur, "Konut kredilerinin 5,5 - 6 milyar dolarlara ulaştığını görüyoruz. Vatandaşlar artık uzun vadeli kredilerle ev alabilme hayallerinin gerçekleşmeye başladı ve mortgage sistemiyle birlikte daha da büyük bir kesim bu kredilerden faydalanabilecek" diye konuştu.

    'İstanbul'un taşı toprağı gerçekten altın'

    İstanbul'da toplu konut inşa eden Varyap Varlıbaşlar-Teknik Yapı Ortak Girişimi adına konuşan Süleyman Varlıbaş, 'İstanbul'un taşı toprağı altın' sözünün artık gerçek olduğunu söyledi. "Şimdi İstanbul'un en kıymetli unsuru, arazi. Hele merkezinde ise, önemi çok daha artıyor" diyen Varlıbaş, arsanın inşaat maliyetini büyük oranda etkilediğini vurguladı.

    Firma olarak Anadolu yakasında İstanbul'un en kıymetli arazilerinden birinde, Avrupa yakasında da Bahçeşehir'de konut projelerini sürdürdüklerini anlatan Varlıbaş, bundan sonra için arsa bulma konusunda endişe duyduklarını kaydetti." İstanbul içinde yer yok. Avrupa yakasında Silivri'yi, Anadolu yakasında da Orhanlı'yı geçeceksiniz" diyen Varlıbaş, Anadolu yakasında kalan tek bölge olarak da Formula 1'in yapıldığı Akfırat bölgesini gösterirken, bu bölgenin de şehre uzaklığı nedeniyle çok ilgi görmediğini belirtti.

    UpHill Court kapış kapış

  • Yılmaz YILDIZ / İSTANBUL
    Varyap Varlıbaşlar ve Teknik Yapı ortak girişiminin Ataşehir'de yapımına başladığı lüks Uphill Court konutları satışa çıkarıldığı ilk hafta tükendi. İngiliz ve Amerikan mimarisini andıran neo-klasik çizgilerle modern mimari çizginin birleştiği UpHill Court'un yaşam kalitesinden ödün vermeyen aileler için planladığı "de luxe" daire, görücüye çıktı. Bu özelliğiyle UpHill, şantiye binası yükselmeden bire bir ölçülerinde örnek dairesi tamamlanan ilk proje oldu. Dairenin tanıtımı sırasında projeyle ilgili bilgi veren Varyap Varlıbaşlar CEO'su Erdinç Varlıbaş, seçtikleri mimari tarzın modası geçmeyen, Avrupa ülkelerinde bulunan bir tarz olduğunu belirtirken, Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, daha reklam iletişimine başlamadan büyük bir taleple karşılaştıklarını söyledi. UpHill'in farkının kulaktan kulağa yayılarak büyük ilgi topladığını anlatan Durbakayım, "Reklamlardan sonra talep patlaması yaşandı. İlk fazda yer alan 864 konut, satışa çıktıktan sonraki 5 gün içerisinde 811 konut müşteri buldu" dedi.



  • 20 Eylül 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED