|

'Almanya'daki engellilerin yüzde 5'i ancak çalışabiliyor'

Almanya'daki Köln Göçmenler Sağlık Merkezi Yöneticisi Ünal, Almanya'da engellilerin istihdam için teşvik etmesini gerektiğini belirterek, "Almanya'da 20 işçi çalıştıran her iş yeri, iş yerinde yüzde 5 oranında engelli işçi çalıştırmak zorunda. Buna rağmen ne yazık ki Almanya'da engellilerin yüzde 5-6'sı normal iş piyasasında iş bulabiliyorlar" dedi.

Yeni Şafak
18:52 - 4/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 19:03 - 4/12/2017 Pazartesi
AA
​Almanya'daki Köln Göçmenler Sağlık Merkezi Yöneticisi Ünal
​Almanya'daki Köln Göçmenler Sağlık Merkezi Yöneticisi Ünal

Almanya'daki Köln Göçmenler Sağlık Merkezi Yöneticisi Arif Ünal, "Almanya'da 20 işçi çalıştıran her iş yeri, iş yerinde yüzde 5 oranında engelli işçi çalıştırmak zorunda. Buna rağmen ne yazık ki Almanya'da engellilerin yüzde 5-6'sı normal iş piyasasında iş bulabiliyorlar. Burada hala belli bir sorunun olduğunu görüyoruz." dedi.

Geçtiğimiz dönem Kuzey Ren Vestfalya eyaleti milletvekilliği de yapan Ünal, Göçmenler Sağlık Merkezinde, ülkedeki engellilerin yasal hakları ve olanakları konusunda açıklamada bulundu.

Almanya'nın 2009'da Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi'ni kabul edip imzaladığını, bu tarihten itibaren ülkede engellilerin hakları konusunda bir hayli gelişmeler olduğunu vurgulayan Ünal, şöyle konuştu:

  • "Bu sözleşmeye göre engelli olmalarına rağmen insanları, toplumun her alanına uyum sağlaması için devletin teşvik etmesi gerekiyor. Bu devletin teşvik olayları sosyal yaşamdan tutun iş yaşamına uyumlarına kadar her alanı kapsıyor. O nedenle Almanya'daki '9. Sosyal Kitap' engellilerin iş yaşamına uyumlarıyla ilgili önlemleri içeriyor. Buna göre 20 işçi çalıştıran her iş yeri, iş yerinde yüzde 5 oranında engelli işçi çalıştırmak zorunda. Buna rağmen ne yazıkki Almanya'da da engellilerin yüzde 5-6'sı normal iş piyasasında iş bulabiliyorlar. Bu da hala belli bir sorunun olduğunu görüyoruz."
"İnsanlar haklarını bilmiyor"

Ünal ayrıca, sosyal, kültürel ve günlük yaşama katılması için engellilere çok önemli fırsatlar tanındığını, ancak birçok engellinin bilmediği için bu fırsatlardan yararlanamadığına işaret etti.

Toplumda insanların farklılıklarından dolayı dışlanmaması gerektiğini vurgulayan Ünal, şunları kaydetti:

  • "Biz artık bu toplumda insanların engellerinden dolayı, etnik kökenlerinden dolayı, inançlarından veyahut cinsel eğilimlerinden dolayı hiç kimsenin dışlanmaması gerektiğini düşünüyoruz. Alman anayasasının 2. maddesinde zaten bu üzerinde durulan nokta, bu nedenlerden dolayı diyor 'kimse dışlanamaz, toplumun bir parçasıdır' dolayısıyla toplumun nimetlerinden de bu kişiler engelsiz insanlar gibi yararlanmak zorundadır. 'Devlet de bu noktada olanaklar sağlamak zorundadır' diyor. Biz aslında gerek anayasa gerekse BM'nin sözleşmesini hayata geçirmeye çalışıyoruz."
#Arif Ünal
#Almanya
6 yıl önce