|

Angela’nın ruleti tutmadı

Avrupa’nın acı reçetesi Atina’da ters tepti. Çipras, kreditörlerin şartlarına “hayır” oyu çıkmasıyla birlikte halktan güvenoyu alırken, sonuçlar AB’nin amirali Merkel’i sarstı. Yaşadığı hayalkırıklığı bitkin halinden okunan Alman lider, “Avrupa’nın prensesi ama hala gücünü kullanmayı öğrenemedi” sözleriyle de eleştirildi.

Yeni Şafak
04:00 - 7/07/2015 Salı
Güncelleme: 09:41 - 7/07/2015 Salı
Yeni Şafak

Kreditörlerin sunduğu şartların Yunan hükümeti tarafından kabul edilip edilmemesi için yapılan halkoylamasında ezici çoğunluk “hayır" oyu verdi. Atina'da bayram havasıyla karşılanan sonuçlar, Yunanistan Başbakanı Aleksiz Çipras için “güvenoyu" olarak yorumlanırken, müzakere şartları reddedilen Avrupa Birliği'nin (AB) amirali Almanya Başbakanı Angela Merkel için ise soğuk duş etkisi yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile apar topar Elysee Sarayı'nda görüşme kararı alan Merkel, halkoylaması sonrası Berlin'de objektiflere yakalanan görüntüsüyle “yıkılmış" bir profil çizdi. Her zaman dik duruşuyla dikkat çeken Merkel'in son derece bitkin hali, Yunanistan'da borçların ödenmesi için ek tedbirler içeren 'kemer sıkma' paketinin halkoyuyla reddedilmesinin Alman lider için nasıl bir hayalkırıklığı olduğunu da göstermiş oldu.



'PRENSES ÖĞRENEMEDİ'


Avrupalı ortaklarıyla Atina'dan çıkan sonuçları masaya yatırması beklenen Merkel'in “başarısızlığı" gerek Alman gerekse Avrupa basınında manşetlere taşındı. Haberlerinde “Yunanlılar Avrupa reformlarını açıkça reddetti" ifadesine yer veren Alman Der Spiegel dergisinde Peter Müller ve Rene Pfister tarafından kaleme alınan “Angela'nın Külleri: Merkel, Yunanistan'ı ve Avrupa'yı nasıl başarısızlığa uğrattı" başlıklı makalede, “Angela Merkel, Avrupa'nın prensesi unvanının keyfini sürüyor ama hala gücünü nasıl kullanması gerektiğini öğrenemedi. Bunun yerine durumun ısınıp kaynama noktasına gelmesine neden oluyor. Merkel'in rağbet görmeyen tutumlar alması Yunan krizini artırdı" ifadesi kullanıldı.



BORÇ SİLME TAVSİYESİ


Bild gazetesinde yer alan bir yorumda, “Yunanistan, patlamaya hazır bir barut fıçısı. Bölünmüş bir ülke! Bunun sorumlusu kendi içinde bir politika olan fakat kurtarmadan hiçbir iz taşımayan başarısız kurtarma politikası" ifadesi dikkat çekerken, Leipziger Volkszeitung ise “Yunanistan'ın makul yapısal reformlara olduğu kadar ekonomisinin yeniden ayağa kalkması için yardıma da ihtiyacı var. Bunun günümüzdeki karşılığı ise borçların silinmesi. Bu Alman vergi mükelleflerinin cebini yakar. Ancak alternatifi ise milyarlarca euroluk yardımların uçup gitmesi olur. Ayrıca bu 'Avrupa' fikrinin yok olması anlamına gelir" denildi. Fransız Le Monde gazetesinin internet sitesinde de halkoylaması sonucunun Almanya Başbakanı Merkel için yenilgi olduğu vurgulandı.



Birlik dağılıyor mu?




Yunanistan'ın restinden sonra gözler Avrupa Birliği'ndeki bölünmelere yeniden odaklandı. İngiltere daha önce birlik üyeleiğin referanduma götüreceğini açıklarken Rusya ve Suriye politikasında birlik üyeleri ararsındaki çatlak ise büyüyor. Bu da akıllara “Avrupa Birliği dağılıyor mu" sorusunu getiriyor. Fransa-Almanya ekseni, kara Avrupası merkezli yeni, çekirdek oluşuma doğru gidiyor. “Birleşik Avrupa"nın, “Parçalanan Avrupa"ya veya bölgesel birlikteliklere doğru gittiğini söyleyenler, yeni Avrupa''yı şöyle açıklıyor:


* Alman bölgesi: Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Hırvatistan, İsviçre, Slovenya, Slovakya..


* Kuzey Bölgesi: İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, İzlanda, Estonya, Litvanya ve Latviya… Bu Baltık ülkelerinin Rusya tehdidine karşı en yakın müttefiki Almanya olacak..


* Doğu Avrupa ülkeleri: Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan…


* Akdeniz ülkeleri: İtalya, İspanya, Yunanistan, Portekiz, Kıbrıs Rum Kesimi ve Malta.. Bugün bu ülkelerin hepsi derin ekonomik sarsıntı içinde ve hızla iflasa sürükleniyor.



Referandumdan bir gün sonra keyfinden eser kalmadı



Yunanistan'dan gelen "hayır" sonucu, gelişmeleri yakından izleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel için bir yıkım oldu. Güçlü


duruşuyla tanınan Alman lider, halkoylamasının ertesi günü Berlin'de obektiflere böyle yakalandı.



Durum tüm Avrupa için acil




Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Elysee Sarayı'nda bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Görüşme sonrasında iki lider basın karşısına çıktı. Bugün sadece Yunanistan için değil tüm Avrupa için bir acil durumun söz konusu olduğunu kaydeden Hollande referandumun sonucuna saygı duyduğunu dile getirdi. Brüksel'de yapılacak zirvede Yunanistan ile ilgili eylem planının masaya yatırılacağını bildiren Hollande, "Yunanistan ile müzakere kapısı açık" ifadesini kullandı. Merkel ise referandumun sonucunu kabul ettiklerini dile getirerek, müzakere kapısının açık olduğunu tekrar etti. Merkel, "Zaman daralıyor. Çipras yarın (bugün) önerisini sunmalı" ifadelerini kullandı.



#angela merkel
#avro bölgesi
#Alman bölgesi
#Yunanistan
9 yıl önce