|

Dış basından Cerablus yorumu: Türkiye DAEŞ'i temizliyor

Bugün sabah saatlerinde Halep'in Cerablus bölgesine başlatılan askeri harekat, dünya basının ilk gündem maddesi oldu. Türkiye'nin yoğun bombardıman başlattığını duyuran uluslararası medya, "Türkiye, Cerablus'u DAEŞ'ten temizliyor" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
10:06 - 24/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:27 - 24/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye'nin Cerablus'ta DAEŞ'e yönelik operasyon başlatması, dış basının ilk gündem maddesi.



Reuters Süleyman Şah'ı hatırlattı


Türk yetkililer, ABD liderliğindeki koalisyon savaş uçakları tarafından desteklenen Türk Özel Kuvvetler Birimlerinin ve Türk jetlerinin Türkiye'nin Suriye sınırı boyunca DAEŞ militanlarını temizlemek için Kuzey Suriye'de bir operasyon başlattı.



Türk askeri kaynaklar ise Türk topçularının Cerablus'taki hedeflere top atışı yaptığını ve ABD savaş uçaklarının da operasyon kapsamında DAEŞ'e ait mevzileri vurdu.



NATO üyesi Türkiye ilk kez Türk Özel Birlikleri ile Osmanlı'nın önemli bir figürü sayılan Süleyman Şah Türbesinin taşınması için Suriye'ye girmişti.



Amaç: Toprak bütünlüğü


Türkiye ve ABD, DAEŞ'i sınırdan temizleyerek yabancı savaşçı geçişlerini ve yasa dışı kazançları önlemeye çalışıyor.



Cerablus'ta vurulan hedeflerin dumanı Türkiye'nin Karkamış ilçesinde görülüyor. Tanklar ise sadece Türkiye sınırları içerisinden Cerablus'taki hedefleri vuruyor.



Türk askeri kaynaklar kara harekat için henüz erken olduğunu söylerken, Türk ve ABD liderliğindeki koalisyon güçleri de DAEŞ'e ait hedefleri vurdu. Türk topçusu da 60 hedefi vurdu. Türk Özel Kuvvetlerine bağlı bir grup ise sınırı geçerek Cerablus'a girdi.



Yetkililer “Operasyonun amacı, DAEŞ'e karşı ABD liderliğindeki koalisyonun da desteği ile sınır güvenliğini ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak" dedi. Yetkili kara harekatı içinde hazırlıkların sürdüğünü belirtti.



Guardian: 60 top mermisiyle vurdu


İngiliz gazete Guardian'da yer alan haber ise şöyle;



"DAEŞ'in Karkamış'a havan mermisi atmasından sonra Türkiye kentin boşaltılması için çalışma başlattı.



Türk ordusu, DAEŞ'in kontrolünde bulunan kasabayı almak için Türkiye destekli Suriye muhalifleriyle birlikte operasyon hazırlığı yapı ve Cerablus'taki DAEŞ hedeflerini 60 top mermisi ile vurdu.



Gaziantep'teki bir düğünde 54 kişinin ölümüne neden olan yıkıcı patlamanın ardından Türkiye DAEŞ'e karşı büyük bir taarruz başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan DAEŞ'i suçladı.



Türkiye DAEŞ üzerindeki baskıyı artıracaktır. Suriye yaşanan savaşın ardından Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda Ankara-Washington arasındaki gerilimin artması muhtemeldir.



Suriye'de iç savaş beklenmedik bir hal alırken, Haseke kentinde de Esed rejimi ile PYD arasında çatışmalar yaşandı. Washington, Şam rejimini hızlı bir şekilde uyardı.



Washington yönetimi daha önce PYD'ye filli özerklik vermeyeceği konusunda Türkiye'ye söz verdi. Batılı bir diplomatın “DAEŞ ile mücadele daha önemlidir" dediğini aktarıyor.



Suriye rejimine güçlü desteği süren Moskova yönetimi ve Türkiye arasında 10 aydır süren gerilimde Suriye'nin toprak bütünlüğü üzerinden bir yumuşama sürecine girdi. Her iki tarafından esas önceliği Suriye'de mevcut sınırların korunmasıdır."






Wall Street Jounal: DAEŞ'in can damarı kesilecek


Türk ve ABD askeri güçleri DAEŞ'in "can damarını" kesmek için Suriye'ye büyük taarruz başlattı. ABD liderliğindeki koalisyon uçakları ve Türk topçusunun desteğindeki Türk Özel Kuvvetleri, DAEŞ'i sınırdan temizlemek için Kuzey Suriye'ye operasyon başlattı.



BBC: DAEŞ'i temizlemek için yoğun bombardıman


Türkiye, Suriye sınırındaki DAEŞ militanlarını temizlemek için ağır bombardıman başlattı.



Topçu birliği Cerablus'a 224 mermi yağdırdı. Türk jetleri ise bu yıl ilk defa Suriye'deki hedefleri bombaladı.



Sınırın açılmasından sonra tankların da girebileceği belirtiyor.



Türk Özel Kuvvetleri DAEŞ'i Cerablus'tan temizlemek için Suriye'de. Eğer Cerablus ele geçirilirse DAEŞ Türkiye sınırından geri itilmiş olacak.



  • BBC'den Mark Lowen ise Türkiye'nin ayrıca sınıra yakın bölgedeki PYD hedeflerini vurarak, Suriye sınırına yakın bölgedeki boşluğun PYD tarafından doldurulmasına izin vermemeye karar verdiğini söyledi.
  • Doğan Haber Ajansının verdiği bilgilere göre ise Türkiye, İstanbul gibi büyük kentlerde DAEŞ hücrelerine şafak baskınları yaptı. Türkiye sınır bölgesini tamamen temizlemek için söz verdi.
  • Türkiye Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada “TSK ve Uluslararası Koalisyon Hava Kuvvetleri, Halep'in Cerablus ilçesini DAEŞ'ten temizlemek amacıyla bir askeri operasyon başlattı" denildi.
  • Türkiye Cumrtesi günü Gaziantep'te en az 54 kişinin hayatını kaybettiği saldırı ile ilgili DAEŞ'i suçladı.
  • Cerablus operasyonuna 1500 muhalif de yer alacağı belirtiliyor.














#Cerablus
#Suriye
8 yıl önce