|

Merkel 4. kez başbakan

Türkiye ve İslam karşıtlığı üzerine kurulu seçimleri, beklendiği gibi Merkel’in partisi CDU kazandı. İlk sonuçlara göre oyların yüzde 35’ini alan Merkel 4. kez başbakanlık koltuğuna oturacak. Schulz’un liderliğini yaptığı SDP ikinci olsa da yüzde 20’de kalarak büyük hezimet yaşadı. Asıl zafer ise ırkçıları oldu. Yüzde 14’e ulaşan AfD, Nazilerin, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez meclise girmesini sağladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:20 - 25/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Merkel 4. kez başbakan
​Merkel 4. kez başbakan

Seçim kampanyası Türkiye ve İslam karşıtlığı üzerine geçen Almanya’da dün gerçekleşen Federal Meclis seçimlerinde ilk sonuçlara göre Angela Merkel, dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturmaya yakın. Seçime esas damgayı ise Türkiye ve İslam karşıtı ırkçı parti AfD yüzde 14,5'luk oy oranını yakalayarak vurdu. Seçim sonucu Almanya’da yükselen ırkçılığın zaferi olarak değerlendirildi.

Almanya, 19. dönem Federal Meclis (Bundestag) seçimleri için sandık başına gitti. 61 milyon 500 bin seçmenin olduğu ülkelede seçime katılımın yüzde 41 civarında olduğu belirtildi. İlk gelen sonuçlara göre oyların yaklaşık yüzde 35'ini alan Angela Merkel dördüncü kez başbakan olmayı garantiledi. Martin Schulz’un lideri olduğu Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 20,5'lik oy oranı ile tarihi bir hezimet yaşadı. Seçimlere damga vuran parti ise ırkçı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) oldu. AfD seçimlerde yüzde 14,5 oy oranı elde etti. Uzmanlar AfD’nin kamuoyu yoklamalarının gösterdiğinden daha çok oy alabileceğine dikkat çekiyordu. Irkçı bir partinin Alman meclisine girmesi İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan bir ilk olma özelliğini taşıyor. Seçim sonucu Almanya'da ırkçılığın zaferi olarak değerlendirildi.

SİYASETTE DENGELER DEĞİŞEBİLİR

19. dönem Federal Meclis seçimlerine Alman siyasetinde yükselen ırkçılık damga vurdu. Ülkenin iki büyük partisi CDU ile SPD’nin Türkiye ve İslam karşıtlığı üzerinden yürüttükleri seçim propagandası sonucu İkinci Dünya savaşından sonra ilk kez bir ırkçı parti Meclis’e girdi. Türkiye ve İslam düşmanı politikaları ile öne çıkan ırkçı AfD ilk sonuçlara göre yüzde 14,5 oy alarak Meclis'e girme hakkını elde etti. İlk değerlendirmelere göre AfD’nin zaferi Almanya’nın iç ve dış siyasetini etkileme potansiyeline sahip. Angela Merkel’in ise seçim sonucunda dördüncü kez Almanya başbakanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Türkiye karşıtlığında zirve yapan Martin Schulz’un partisi SPD ise seçimler sonucunda yüzde 20,5'lik oy alarak büyük bir hezimet yaşadı.

TÜRK KÖKENLİ SEÇMENDEN TEPKİ

Öte yandan, Türkiye kökenli seçmenlerin bu seçimlere daha fazla ilgi gösterdiği ve erken saatlerden itibaren oylarını kullanmaya gittikleri gözlendi. Mecliste olan büyük partilerin Türkiye politikasını eleştiren vatandaşların büyük bir kısmı, barajın altında kalan küçük partilere oy vererek büyük partilere tepki göstereceklerini belirttiler. Murat Şavk, Almanya için en uygun gördüğü partiyi seçtiğini ifade ederek, “Hem Almanya siyaseti için hem de Türkiye siyaseti için en olumlusunu düşündüğüm partiye oyumu verdim. Hangi sonuç çıkarsa çıksın Almanya’daki seçim öncesindeki yarışmalardan dolayı çekişmeli oldu. Türkiye ve Türk vatandaşlarımız yıprandı. Bunun son bulmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. Ecevit Demir isimli seçmen ise, “Türk kökenli adaylara oy vermedim. Sözde soykırımda Türkiye’ye destek vermediler. O yüzden onlara oy vermedim” ifadelerini kullandı. Almanya’nın geleceği için oy kullandığını kaydeden Ercan Uzunpınar, “Şu ana kadar oy verdiğim partilere oy vermedim. Yeşillere vermedim oyumu. Almanya’da o kadar sorun varken kendilerinin Türkiye siyaseti ile ilgilenmeleri ve Türkiye düşmanlığı yapmalarından dolayı Yeşiller’e vermedim” açıklamasını yaptı.

Türk partisi
ilk kez yarıştı

Almanya’da yaşayan Türklerin kurduğu Alman Demokratlar Birliği (AD-D) de ilk kez seçimlerde yarıştı. Sadece Kuzey Ren Vestfalya eyaletinden seçimlere giren partinin 15 adayı bulunuyor. Seçmenler genel seçimlerde iki oy kullanma hakkına sahip. Bunlardan ilki kendi seçim bölgesinden bir milletvekili adayını belirlemek, ikincisi ve daha önemli olanı da Federal Meclis’te temsil edilmesini istediği siyasi partiyi belirlemek için veriliyor.

Hedefine ulaşmış

Almanya Başbakanı Angela Merkel oyunu Berlin’de kullandı. Sonuçların ardından açıklama yapan Merkel, partisinin seçimde stratejik hedeflerine ulaştığını belirten Merkel, “Biz en büyük gücüz, hükümeti kurma görevi bize verildi ve bir karşı hükümet kurulamaz” dedi.

İSTİFA ETMEYECEK

Seçimde büyük oy kaybı yaşayan ve ikinci parti olan Sosyal Demokrat Parti (SDP) Genel Başkanı Martin Schulz ise “Seçim hedefimizi kaçırdık. Partinin başında kalacağım ve muhaleffete liderlik edeceğim” diye konuştu.

  • Seçim pusulasına
    Erdoğan
    yazdı
  • Almanya’da 61 milyon seçmen sandık başına giderken, oy kullanan Türk kökenli bir seçmen oy pusulasına “Erdoğan” yazarak siyasetçilerin Türkiye düşmanlığına tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye düşmanı partilere oy vermeyin” çağrısına cevap vererek seçim pusulası üzerine “Erdogan” yazan ve İHA’ya gönderen Türk kökenli seçmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a atfen yazdığı notta, “Sayın Cumhurbaşkanım, sandık başında seçim pusulasında Türkiye’ye dostluğu destekleyen bir parti bulamadım. Almanya’nın güneyinde yaşadığım için de ADD’ye o verme imkanım olmadı. Bunun için sizin adınızı yazarak tepkimi ortaya koydum. Biliyorum oyum çöpe atılacak fakat ben resmini çektim ve evimin duvarına asacağım” yazdı.


#Angela Merkel
#Almanya
#Recep Tayyip Erdoğan
7 yıl önce