|

Trump emri verdi

ABD’nin yeni Başkanı Trump, seçim sürecinde ortaya koyduğu tartışmalı vaatlerini tek tek yerine getiriyor. Trump başkanlık koltuğuna oturduktan sadece 5 gün sonra Meksika sınırına duvar örülmesini öngören kararnameye imza attı. Trump'ın Suriye’nin yanısıra 6 ülkeden gelen vize başvurularını geçici süreyle askıya alan emri ise hafta sonuna kadar imzalaması bekleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 26/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 04:23 - 26/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak

20 Ocak Cuma günü başkanlık koltuğuna oturan Donal Trump dün ABD'nin Meksika sınırına duvar örmesini öngören Başkanlık emrini imzaladı. Duvarla yasa dışı göçmenlerin, insan kaçakçılığının ve uyuşturucu ticaretinin önüne geçilmesinin hedeflendiğini kaydeden Trump, "Amerika, bugünden itibaren sınırlarının kontrolünü geri alıyor" ifadelerini kullandı. Trump'ın ayrıca birçok ülkeden gelen göçmenlerin ülkeye girişini geçici süre durdurulmasını öngören başkanlık kararnamesini hafta sonuna kadar imzalaması bekleniyor. Kararname ile Suriye, Irak, İran, Libya, Sudan, Somali ve Yemen'den gelen vize başvurularının “daha sıkı güvenlik prosedürleri tanımlanıncaya kadar" geçici süreyle askıya alınacak.



7 ülkeye yasak


Seçim kampanyası döneminde Trump, “teröristlerin olduğu bazı Müslüman ülkelerden gelen kişilerle ilgili daha sıkı güvenlik denetimi yapılması gerektiğini" dile getirmiş, bu kişilerin ülkeye girişinin engellenmesi için gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar söz konusu ülkelere vize kısıtlaması getirilebileceğini ifade etmişti. Bu kararname ile birçok ülkeden gelen göçmenlerin birkaç aylığına ülkeye girişinin yasaklanması öngörülüyor. Amerikan medyasındaki bazı haberlerde bu sürenin 30 gün olacağı ileri sürüldü. Trump'ın imzaladığı ilk karanamede ise sınır güvenliğini artırıcı bir dizi önlem yer alıyor. Trump, seçim kampanyası sırasında Müslümanların ABD'ye girişini engelleyeceğini ve ABD'deki Müslümanların kayıt altına alınacağını söylemişti. ABD Başkanı, ayrıca kaçak göçmen girişini engellemek için ABD-Meksika sınırına duvar öreceğini ve ülkede yasadışı bulunan kişilerin sınır dışı edileceğini açıklamıştı.







PARASINI ÖDEMEYİZ


Twitter hesabından Salı günü yaptığı açıklamada Trump, “Yarın ulusal güvenlikle ilgili büyük bir gün planladık. Başka birçok şeyin yanında duvarı da inşa edeceğiz" ifadelerine yer vermişti. Seçim döneminde, Meksika'dan gelen kaçak göçmenleri önlemek için birçok kez sınıra duvar öreceğini kaydeden Trump daha önce sınıra örülecek duvarın Meksika bütçesi tarafından karşılanacağını söylemiş, Meksika'nın eski devlet başkanı Vicente Fox Quesada da bunun imkansız olduğunu belirtmişti. Donald Trump, 20 Ocak'ta yemin edip görevine başladıktan sonra seçim döneminde sözünü verdiği şekilde ilk imzasını, kendinden önceki ABD Başkanı Barack Obama döneminde çıkarılan sağlık reformu yasası Obamacare'in iptalini öngören kararnameye imza atmıştı.






  1. Suriye'ye müdahale hazırlığı
  2. Kıgızistan'ın başkenti Astana'da önemli kararların alındığı bir zamanda ABD'den kritik bir Suriye adımı geldi. Uluslararası haber ajansı Reuters, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de siviller için güvenli bölge kurulması planı hazırlamaları için Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı'na emir vereceğini iddia etti. Reuters'ın aktardığı taslakta şu ifadelere yer verildiği belirtildi: “Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile birlikte 90 gün içerisinde Suriye'de güvenli alanlar sağlamak ve Suriye uyruklu kişilerin çevre bölgede bekleyebilecekleri üçüncü ülkelerle anlaşmaya varmak için bir plan oluşturmakla görevlendirilmiştir."



'1984' romanı ABD'de zirveye çıktı


#Donald Trump
#ABD
#Meksika
#Duvar
#Suriye
7 yıl önce