|

Yeni bir intifada

2005 yılında gerçekleşen ikinci intifada hareketinden beri Filistin hükümetinin tavrı ve duruşunun değişmediğini söyleyen Filistin Ulusal İnisiyatif Partisi lideri Barguti: "Bugünlerde yaşananlar, sadece gençlerin katıldığı yeni bir intifadadan başka bir şey değil. İnsanlar Mescid-i Aksa'ya ve Kudüs'e yönelik aşağılamaları ve İsrail'in Yahudi yerleşimci politikasını kabul etmeyi reddediyor" dedi.

Yeni Şafak
11:21 - 10/10/2015 Cumartesi
Güncelleme: 12:26 - 10/10/2015 Cumartesi
AA

Filistin Kurtuluş Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi ve Filistin Ulusal İnisiyatif Partisi lideri Barguti, "Bugünlerde yaşananlar, sadece gençlerin katıldığı yeni bir intifadadan (başkaldırı) başka bir şey değil" dedi.



Barguti, " (İkinci İntifada'dan) 2005 yılından bu yana sözler verildi ama hiç bir şey değişmedi. Mahmud Abbas bu tarihler arasında İsrail'le sonuçsuz görüşmeler yaptı. Filistinliler çok bekledi. Şimdi insanlar bildikleri şeye geri dönüyorlar: İşgal'e ve Apartheid'e (ırkçı ve ayrımcı rejim) karşı mücadele. Halk tekrar sahaya döndü" ifadelerini kullandı.



İsrail ordusu ve Yahudi yerleşimciler tarafından sürekli aşağılanan Filistinlilerin mevcut öfkesinin gayet doğal olduğunu belirten Barguti, "İnsanlar Mescid-i Aksa'ya ve Kudüs'e yönelik aşağılamaları ve İsrail'in Yahudi yerleşimci politikasını kabul etmeyi reddediyor" değerlendirmesinde bulundu.





Netanyahu artık anlamalı


Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilerin ağustosta Nablus kentinin Duma beldesinde Filistinlilere ait bir evi ateşe vermesi sonucu çıkan yangında, 18 aylık Ali Devabişe bebeğin yanarak öldüğünü hatırlatan Barguti, şunları kaydetti:



"Devabişe bebeğin katlinde İsrail'in takındığı tutum insanları çok kızdırdı. İsrail ordusu bu korkunç suçu işleyen Yahudi yerleşimcilerle ilgili henüz mahkeme önüne bir şey çıkarmış değil. Burada sözkonusu olan tüm Filistin gençliğidir. Bu insanların yüzde 75'i işsiz, umutsuz ve siyasi bir perspektiften yoksun. Şimdi yaşananlar yeni nesil intifada'dır. Farklı ideolojik arka planlara sahip genç kızlar ve erkeklerdan oluşan tüm gençlik sahada. Hepsi direniş ruhuna sahip ve sanırım Netanyahu'nun anlaması gereken 'işgal ekenin öfke biçeceği' gerçeğidir"



"Oslo anlaşması olarak adlandırılan aşağılanmayı reddeden bir kuşak var" diyen Barguti, "İnsanlar yeni bir aşamaya gelindiğini fark etti. 22 yıldır devam eden işe yaramaz görüşmeler artık bitti. Halk ayaklanması ve boykot gibi yöntemlerle güç dengesini değiştirmek zorundayız" diye konuştu.



Barguti,intifadaya devam etmek ve İsrail'e karşı boykot için Filistinlilerin birleşmiş bir liderliğe ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, bu sayede adım adım sahadaki güç dengesini değiştirebileceklerini kaydetti.



#Filistin
#intifada
#israil
#kudüs
9 yıl önce