|

Bankalarda dijital rekabet

31 milyon müşterinin yer aldığı dijital bankacılıkta rekabet kızıştı. Daha fazla tasarruf için dijitale yönelen ve daha fazla pay almak isteyen bankalar yatırımlarını arttırdı. Kredilerin %50’den fazlası dijitalden alınırken, işlemlerin ise %92’si dijitalden gerçekleşti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/09/2017 Salı
Güncelleme: 00:58 - 5/09/2017 Salı
Yeni Şafak
​Bankalarda dijital rekabet
​Bankalarda dijital rekabet

Teknolojinin hayatın her alanına girmesi ve akıllı cihazların yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi bankacılık sektöründe müşterilerin alışkanlıklarında değişimler yaşanmasına neden oluyor. Bankalar da bu taleplere cevap verebilmek için dijital bankacılık alanında yoğun rekabet içerisine girdi. Şubelerden yapılan işlemlerin tamamına yakınının mobil/internet şubeleri kanalıyla yapılması müşterilere zaman ve hız kazandırırken, bankalara da maliyet avantajı sunuyor.

GELENEKSELİ 6’YA KATLADI

Dijital bankacılık, mobil cüzdan ve teknolojinin sektöre etkileri konusunda değerlendirmelerde bulunan Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, bankacılığın, zaman ve mekandan bağımsız yapılan bir işe dönüştüğünü belirtti. Mobil bankacılık kullanan müşterileriyle olan aylık ortalama etkileşimlerinin geleneksel kanallarla kıyaslandığında 6 kat daha fazla olduğunu ifade eden Ulutaş, sadece son bir sene içinde dijital bankacılık kanallarını kullanan müşteri sayısının yüzde 30, Akbank Direkt Mobil kullanan müşteri sayısının ise yüzde 45 büyüdüğünü dile getirdi. üç yılda mobilden yapılan fatura ödemeleri 12 kat arttı.

MÜŞTERİ HIZ İSTİYOR

DenizBank Dijital Kuşak Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Çelik de müşterilerin artık geleneksel kanal kullanımlarını çok fazla tercih etmediğini ve bankacılık işlemlerinde mobilite, hız ve avantaj beklediğini ifade etti. “Müşterilerimize düşük maliyetli işlem sunarken bizler de kendi kanallarımıza baktığımızda maliyet oranımızın şube üzerinden yapılan işlemden 35 kat daha ucuza gerçekleştiğini görmekteyiz” diyen Çelik, gelecek dönemlerde Internet of Things teknolojileri, bunun devamında şekillenmeye başlayan Internet of Everything ve yapay zeka uygulamalarının kendileri için önemli olduğunu söyledi.

1 YILDA 450 MİLYON
İŞLEM YAPILIYOR

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer ise dijital bankacılık alanında öncü ürünlerden Mobil İşlem Asistanı (MİA) sayesinde, Garanti Bankası müşterilerinin, bankacılık işlemlerini Garanti Cep’te sesli komutla gerçekleştirebildiğini söyledi. 155 farklı amaç ve 65 farklı konseptle bankacılık işlemlerinin gerçekleştirilebildiği MİA’nin bugüne kadar 6,5 milyonun üzerinde soruya cevap verdiğini belirten Başer, “Dijital kanallardan yılda 450 milyona yakın işlem yapılıyor. Kredilerin yüzde 50’den fazlası ,nakit hariç işlemlerin yüzde 92’si dijital kanallardan gerçekleşiyor” dedi.

BANKANIN DİJİTAL PAYI ARTIYOR

2011’de mobil müşteri sayılarının 210 bin iken şu anda ise 4,6 milyona yükseldiğini belirten İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, her ay ise bununun üzerine 120 bin kişinin eklendiğini vurguladı. Sezen sözlerine şöyle devam etti: “ İşCep’in kanal payı toplam 16 kat arttı ve 2017 ikinci çeyreğinde yüzde 37 paya ulaştı. İşlem adedi 2016’da 1 milyarı geçerken, bu yılın ilk 6 ayında yaklaşık 750 milyonu buldu.”

EN DÜŞÜK MALİYET İNTERNETTE

VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı İlker Yeşil de, “Kanallardaki işlem maliyetlerinde son sırada da mobil internet bankacılığının geldiğini görüyoruz” dedi. İlker Yeşil, dijital bankacılık müşteri sayısının 31 milyona yaklaştığını ve geçen yılın aynı ayına kıyaslandığında yüzde 60’ın üzerine bir büyümeye işaret ettiğini söyledi.

#İlker Yeşil
#VakıfBank
#Yalçın Sezen
7 yıl önce