|

Önceliğimiz ticareti kolaylaştırmak

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğiyle düzenlenen 'Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması' konulu konferans dün İstanbul’da yerli ve yabancı katılımıyla gerçekleşti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:32 - 6/12/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
'Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması' konulu konferans dün İstanbul’da yerli ve yabancı katılımıyla gerçekleşti.
'Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması' konulu konferans dün İstanbul’da yerli ve yabancı katılımıyla gerçekleşti.

Gümrük Bakanlığı’nın çalışmaları hakkında bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Akçin, Bakanlık olarak hizmetlerin tamamında, elektronik sistemleri esas alan, ticareti kolaylaştıran ve daha güvenli hale getiren uygulamalara ağırlık verdiklerini belirterek, ihtiyaç duyulan yerlerde yeni gümrük kapıları açtıklarını, mevcut kapıları da yenilediklerini anlattı.

DÜNYANIN GÜVEN KAPISI

Akçin, önümüzdeki dönemlerde gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve hızlandırılması ile birlikte kaçakçılığın önlenmesi konusunda gerekli çalışmaların yapıldığına işaret etti. Türkiye’nin sınırlarından her yıl milyonlarca araç ve insanın giriş çıkış yaptığını belirten Akçin, 2016 yılında Türkiye sınırından 80 milyona yakın insanın, 7,5 milyona yakın da aracın giriş çıkışı olduğunu bildirdi. Akçin, “Türkiye’yi dünyanın, hızlı ve kolay ticaretin güven kapısı haline getirmek üzere, yasal ticareti mümkün olduğunca kolaylaştırmak, yasa dışı ticareti en modern yaklaşımlarla engellemek, iç ve dış ticarette yenilikçi anlayışlar ortaya koyarak, sektörün önünü açmak için çalışıyoruz” diye konuştu.


TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, ICC’nin dünyada ticaretin ve yatırımların artması için çalışan, en büyük iş dünyası kuruluşu olduğunu belirtti. Mete, Gümrük işlemlerinde serbestleşme ve teknoloji kullanmı sayesinde küresel ticarete yıllık 1 trilyon dolar ilave hacim sağlanacağını söyledi.


GÜMRÜK DİJİTALLEŞTİ

Ticaret için, dijital teknolojilerinin önemli bir faktör olduğunu söyleyen Mete, bu konuda ciddi yol alındığını anlattı. Mete, eşyanın gümrüklenmesi esnasında, ticari verilerin kabulüne imkan veren bir sistemin de, kısa zamanda Türkiye’de kurulmasının, rekabette Türkiye’yi güçlü kılacağını vurguladı., Mete ayrıca, işlemlerin kolaylaşması ve ortak standartların, küresel ticareti daha da ucuzlatacağını dile getirdi.

#Ticaret
#Ekonomi
#Remzi Akçin
6 yıl önce