|

10 milyon TL tazminat ödeyecek

Sayıştay’dan CHP'li Mustafa Akaydın’a rekor ceza. Akaydın, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde 100. Yıl Spor Kompleksi’nin inşaatını keyfi olarak durdurduğu ve toplu taşıma ücretlerinde kamuyu zarara uğrattığı için 10 milyon lira tazminat ödeyecek.

Yeni Şafak
04:00 - 17/07/2015 Cuma
Güncelleme: 05:14 - 17/07/2015 Cuma
Yeni Şafak

Antalya'da 2009-2014 yılları arasında belediye başkanlığı yapan CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın'a, 2004-2009 yılları arasında başkanlık yapan kendisinden önceki belediye başkanı Menderes Türel döneminde inşasına başlanan 100. Yıl Spor Kompleksi'nin yapımını durdurması pahalıya patladı. Yüklenici firma spor kompleksinin inşasını hiçbir makul gerekçe göstermeden durduran başkana tazminat davası açtı. Dava sonucunda belediye 4 milyon 960 bin 663 TL tazminat ödedi. Akaydın'ın keyfi uygulamaları arka arkaya kamuyu zarar uğratınca Sayıştay harekete geçti. Keyfi uygulamalarıyla belediyenin kasasını ceza ödeme merkezine dönüştüren Akaydın'ın şahsı 10 milyon TL tazminata mahkum edildi.


BELEDİYE ZARARA UĞRATILDI

Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait spor kompleksi inşaatı sürerken herhangi bir engel olmaksızın Akaydın'ın kendi isteği ve belediye meclisinin kararıyla spor komplekslerinin yapımı imkânsız hale getirildi. Bu karar karşısında açılan tazminat davası sonucunda inşaatı yüklenici firmaya belediye bütçesinden 4 milyon 960 bin 663 TL ödendi. Bu durum kamu zararı oluşturdu. Buna göre, Akaydın ve belediye meclisi üyeleri tazminata mahkûm edildi. Aynı konuda 2011'de açılan dava sonucunda da "yersiz şekilde" belediye bütçesinden 558 bin 119 lira ödenmesi nedeniyle yine kamu zararı oluştu. Sonraki yıl açılan davada da 354 bin 981 liralık ödemeyle kamu zarara uğratıldı.


SIRADA 2 DOSYA DAHA VAR

Antalya'nın belediye başkanlığı görevini yürüttüğü süreçte pek çok skandal uygulamaya imza atan Akaydın hakkında spor kompleksinin yanı sıra 2 ayrı dosya bulunuyor. 2010 yılında A-Kent ile ilgili toplu taşıma ücretlendirme otomasyonu ve araç takip sistemlerinin yazılımı, montajı ve işlettirilmesi işinde de yüklenici firmaya kesilen gecikme cezasını yürürlüğe koymaması nedeniyle 190 bin dolar zarar ettiren Akaydın, sistemle ilgili 2011'de açılan davada yüklenicinin genel para toplanma hesabındaki usulsüz kullanımına faiz işlettirilmemesi ile de kamuyu 18 bin 13 lira zarara uğrattı. Bunun yanı sıra A-Kent ile ilgili yine aynı yıl açılan davada yargı kararının uygulanmaması sonucu 1 milyon 259 bin 820 liralık gelir kaybedildi. Ayrıca, Otomasyon sisteminin uygulanmasında yerel yönetime aktarılacak yüzde 2'lik payın verilmemesi nedeniyle de 2012'de açılan dava sonucunda belediyenin 2 milyon 181 bin 156 lira zarar ettiği belirlendi.



Bu ceza keyfi uygulamaları sona erdirir


Mustafa Akaydın'ın tazminata mahkum olmasının ardından değerlendirme yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Akaydın'ın bir plan notu ile iptal ettiği projenin bedelini ağır ödeyeceğini söyledi. Eski belediye başkanı Menderes Türel tarafından yapılan projenin yeniden spor kompleksine dönüştürülmesi gerektiğini anlatan Kaya, “Bir plan notuyla proje iptal edildi. Daha sonra plan notuna geri dönüldü ama müteahhit tazminat aldı. Bir önceki belediye başkanının projesini kendi keyfi kararıyla iptal etmesinin gerekçesini de kamuoyuna açıklamalı. Bu ceza keyfi uygulamaları bitirecek bir ceza olarak yorumlanabilir. Antalya'daki spor kompleksi projesinin de kamuoyunun hizmetine yeniden sunulması gerekir" diye konuştu. Kamu kaynaklarının bu şekilde israf edilmemesi gerektiğine işaret eden Kaya, “Siyasiler ve partilerin de bu konuları irdelemesi gerekiyor. Bir belediye başkanının yaptığı hatayı millet ödememeli. Yaşananlar nedeniyle kamu vicdanı derin yara almıştır" dedi.






#Antalya
#Mustafa Akaydın
#AK Parti
9 yıl önce