|

Bozacının komşusu gazozcu oldu

Türkiye’nin çeşitli illerinde üretilen farklı aromadaki gazozlar iki kafadar arkadaşın girişimiyle Vefa’da buluştu. 7’den 70’e herkese hitap eden Vefa Gazozcusu’nun vitrini, kimilerini çocukluğuna götürürken kimilerini de şaşırtıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/11/2016 Pazar
Güncelleme: 19:48 - 5/11/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

İstanbul'un tarihi ilçelerinden biri olan Fatih'in sur içinin güzide semti Vefa, Türkiye'deki nadir işletmelere ev sahipliği yapıyor. Yıllara meydan okuyan lezzetlerin olduğu dükkanlara bir yenisi daha eklendi ancak yeni dediğime bakmayın. Vefa'ya yakışacak, sizleri çocukluğunuza götürecek nostaljik bir lezzet sunuyor. Vefa Gazozcusu, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen yerel gazozların satıldığı dükkân. Gazoz çeşitleri arasında yok yok. Portakallı, zencefilli, hurmalı, kahveli, çikolatalı, Hindistan cevizli, ananaslı, karpuzlu, mangolu, elmalı, limonlu, mandalinalı, borlu, armutlu, narlı... Eski ve yeni birçok gazozun doluştuğu bu küçük dükkanda 1913 senesinde üretilmeye başlayan Laçin Gazoz'dan tutun da 1936 yılında üretilmeye başlayan Adana Zaman Gazozu, 1930 yılından Uludağ ve Beyoğlu gazozları var. Üretimi bir ara duran Elvan Gazoz ile iki kardeşin ürettiği Denizli'nin eski ve yeni Zafer gazozları da burada. Kısaca, ne ararsanız var.



KENDİ GAZOZUMUZU ÜRETECEĞİZ


Yaklaşık 2 ay önce Vefa bozacısının hemen karşısında Mahmut Saklı ve Anıl Karacaer tarafından açılan gazozcu dükkanın vitrininde Ankara, Adana, Antalya, Safranbolu, Karabük, Denizli, Ordu, Trabzon, Kırklareli, Eskişehir, Bursa, İstanbul, Malatya, Niğde, Isparta, Manisa, Samsun, Giresun, Afyon, Tekirdağ, İzmir, Edirne ve Urfa gibi birçok ilden gelen gazozlar yer alıyor. Şimdilik dükkanlarında 70 çeşit gazoz olduğunu söyleyen hikayenin asıl kahramanı Saklı, “Ortağımla araştırmalarımıza devam ediyoruz. Muğla, Malatya ve Düzce'den de gazoz bekliyoruz. Çok yakında 100 çeşit gazoz olacak vitrinimizde” diyerek ekliyor: “Bir de ismimizden dolayı Vefa Gazozu üretmek istiyoruz. Gazoz yapımı hakkında öncesinde pek bir bilgimiz olmasa da nasıl yapabileceğimizi araştıyoruz.”





GENÇLERİN TERCİHİ ÇİKOLATALI VE KAHVELİ


Gazoz merakının nereden geldiğini sorduğumuz ise Saklı, “Önceden bir çiğköfte dükkanı işletiyordum. Sürekli asitli ya içecekler istiyorlardı. Ben bu tarz içeceklere karşı olduğum için yerli Niğde gazozuna yer vermek istedim. Nasıl temin edeceğimi araştırmaya başladığımda ise çok geniş bir yelpaze olduğunu gördüm. Dükkanı annemle babama devrederek sadece gazoz işine girdim” şeklinde açıklıyor. Yaptığı işten büyük keyif alan Saklı, dükkanın önünden geçen yaşlıların duygu dolu anlar yaşadığından bahsediyor. Memleketinin gazozunu görenlerin burada hasret giderdiğini anlatan Saklı, gençlerin çikolatalı ve kahveli gazoz çeşitlerini tercih ettiğini dile getiriyor. Vefa'ya yolunuz düşerse haftanın 7 günü öğlen 12'den akşam 12'ye kadar açık olan gazozcuda bir soluklanmanızı tavsiye ederim.



Mısırlar müesseseden


Vefa Gazozcusu'nda içeceğiniz metal kapaklı gazozlar 3, çevir aç kapaklı olan gazozlara ise 4 lira. Depozitolu olmayan şişeleri


alıp gidebilirken soluklanmak isterseniz işletmenin ikramı olan patlamış mısır gazozunuza eşlik ediyor.


#Vefa Gazozcusu
#Mahmut Saklı
#Anıl Karacaer
7 yıl önce