|

İçeri giremedi

Kaşıkçı soruşturması için Türkiye’ye gelen BM Raportörü Agnes Callamard, S. Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu binasına alınmadı. Kapıdan geri çevrilen Callamard, beraberindeki heyetle birlikte konsolosluğun çevresini gezdi. Heyet daha sonra İstanbul Adliyesi’ne geçerek Başsavcı İrfan Fidan ile 4 saat görüştü.

Mustafa Sait Özkan
04:00 - 30/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 01:28 - 30/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Agnes Callamard (Sağda)
Agnes Callamard (Sağda)

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine yönelik uluslararası soruşturma kapsamında Türkiye'ye gelen Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu binasına alınmadı. Kaşıkçı'nın 2 Ekim 2018'de konsoloslukta öldürülmesine ilişkin hazırlayacağı rapor için Levent'teki binaya gelen ancak kapıdan geri çevrilen Callamard, beraberindeki heyetle birlikte bir süre konsolosluğun çevresini gezdi. Gazetecilere açıklamasında, maruz kaldığı skandalı gündeme getirmek istemeyen Callamard, Suudi yetkililere geç haber verdiklerini belirterek, "İsteğimizi değerlendirmeleri için onlara biraz zaman vermemiz gerekiyor. Otoritelerden içeriye girmemiz için izin istiyoruz" dedi. Daha sonra buradan ayrılan Callamard, cinayete ilişkin delilleri görmek üzere Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne geçti. Protokol kapısından içeri girerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan'ın bulunduğu kata çıkan Callamard ile heyeti, Fidan tarafından kabul edildi. Buradaki görüşme tam 4 saat sürdü.


SORUŞTURMA AÇILMALI

  • Suud yetkililerin Callamard'a yönelik tavrına tepki gösteren AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "İçeri alınmaması skandal. Uluslararası soruşturma açılmalı" dedi. Beraberinde İngiliz avukat Helena Kennedy ile eski Dünya Adli Tıp Akademisi Başkanı ve Coimbra Üniversitesi Tıp Fakültesi Müdürü Prof. Dr. Duarte Nuno Vieira'nın da bulunduğu BM Özel Raportörü Callamard, 2 Şubat'a dek Türkiye'deki temaslarını sürdürecek. Callamard, soruşturma sürecinde elde ettiği bilgileri ve soruşturmaya ilişkin tavsiyelerini, BM İnsan Hakları Konseyinin haziran ayındaki oturumunda rapor olarak sunacak. Callamard'ın Türkiye'ye gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Kaşıkçı'nın cesedinin nerede olduğunu, emri kimin verdiğini ve 'yerel işbirlikçinin' kim olduğunu hâlâ bilmediklerini kaydetti.
#Cemal Kaşıkçı
#BM
#Raportör
#Agnes Callamard
#Suudi Arabistan
#Başkonsolosluk
#Heyet
5 yıl önce