|

iPhone 6S ama hangisi?

Yapılan testlere göre, iPhone 6S'lerin arasında -yongasetinin üreticisi göre- performans ve batarya verimliliği farklılığı var. Peki böyle bir şey olabilir mi?

Yeni Şafak ve
12:16 - 10/10/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Bildiğimiz gibi Apple'ın iPhone 6S ailesini güçlendiren A9 yongasetinin altında hem Samsung'un hem de TSMC'nin

. Yani yongasetlerinin bir kısmı Samsung'un döküm tesislerinde üretilirken kalanı ise bir diğer yarı iletken firması TSMC tarafından yapılıyor. Her iki yongaseti de FinFet teknolojisiyle üretiliyor olsa da aralarındaki fark Samsung'un 14nm, TSMC'nin ise 16nm üretim teknolojisini kullanması. Bunun pratikteki sonucu aşağıda da gördüğümüz gibi Samsung'tan çıkan A9'ların TSMC'den çıkanlardan daha küçük oluşuyken, pratikte ise ikisi arasında kayda değer bir performans farklılığı olmaması gerekiyor:







Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan

, TSMC imzalı A9 ile gelen iPhone 6S'ler, Samsung'unkilere oranla daha yüksek bir güç verimliliği sağlıyor ki bu da pratikte daha az ısınmalarına ve bunun uzantısı olarak da daha yüksek performans sunmalarına sebep oluyor:










Peki neden?


Burada asıl gözden kaçırılan konu, yongasetlerinin üretim aşamasının son kullanıcılar tarafından -doğal olarak- pek bilinmemesi neticesinde farklılığın üretici kaynaklı olduğunun zannedilmesi. Oysa ki işin aslı bu değil. Şöyle ki, basitçe ifade etmek -ve görselle desteklemek- gerekirse bu işlemcilerin hepsi bir tepsi içerisine konup fırınlanıyorlar.







İşte bu fırınlanma aşamasında aynı tepsinin kenarında kalan işlemcilerle merkezindeki işlemciler arasında dahi ısınmadan ötürü fark oluşuyor ki bu da zaten olması gereken şey. Nihai aşamada ise tepsiden çıkarılıp aynı baklavalar gibi kesilen bu işlemciler cihazların içerisine yerleştiriliyor. Haliyle biz telefonu satın aldığımız vakit yongasetinin içindeki işlemcinin tepsinin neresine düştüğünü bilmemiz imkansız birşey. Yani dememiz o ki, bu örnekte muhtemelen TSMC'nin yongasetinin yer aldığı iPhone üretim aşamasında tepsinin ortalarında pişerken, Samsung'unki ise kenarlarına düşmüş. Bunun tam tersi olsaydı, Samsung'unkiler daha iyi diyecektik. Yahut ikisi de aynı noktalarda fırınlanan örnekler olsaydı bu defa da fark yok diyecektik, hatta muhtemelen Samsung'unki 14nm olduğu için küçük bir farkla önde olacaktı.



Peki buna ne diyeceğiz?







Yukarıdaki testten hareket edecek olursak, Samsung'un yongasetlerinin sorunu performanstan ziyade güç tüketimi optimizasyonunda gibi. Bunun muhtemel pek çok sebebi olabilir tabii ama bize en mantıklı geleni, 14nm neticesinde yongasetinin kapladığı alan küçüldüğü için ısı dağılımının yeterli verimlilikte gerçekleşmemesi.



Bunu şöyle düşünelim: Diğer tüm parametreleri sabit tutmak kaydıyla, biri 5 diğeri 7 metrekare büyüklükte iki tane odada 10 tane insan toplansa belirli bir süre sonra 5 metrekarelik odanın sıcaklığı -alan daha ufak olduğu için- diğerinden daha çok artar. Bu odalarda klima varsa ve sıcaklığı aynı derecede tutmak istiyorsak 5 metrekarelik odadaki klimayı daha fazla çalıştırmamız gerekir. İşte sorun Samsung'un klimasında. :)


Tabii en nihayetinde aslında bu cevabımız da bizi tam anlamıyla tatmin etmiyor çünkü Samsung'un üretimi olan Exynos 7420 yongaseti performans/batarya verimliliği açısından piyasanın en iyisi. Haliyle Apple'ınkinde böyle bir sorun yaşanması da garip. Gerçi diğer yandan A9'un tek çekirdek verimliliğinin Exynos 7420'ye oranla çok daha yüksek olduğunu da gözden kaçırmamamız gerek. Haliyle ısınma düzeylerinin farklı oluşu normal. Tahminimizce Samsung A9'un geliştirilmesinde 7420'yi baz aldığı için bu tür bir ısınma sorunu yaşanmış olabilir.



Apple ne diyor?


Konunun giderek dallanıp budaklanması üzerine duruma ilişkin

Apple'a göreyse bu tür testler işlemcileri ta ki batarya boşalana kadar ciddi bir yük altına sokuyor ki bu da gerçek dünya kullanımı senaryoları ile uyumsuz. Yani diğer bir deyişle pratik kullanımda gerçeği yansıtmıyor. Apple'ın kendi testlerine göre, iki üreticinin yongasetleri arasındaki farklılık %2-3 arasında imiş ki, bu da tamamıyla kabul edilebilir sınırlarda oluşu demek.



Sonuç



Açıkçası Apple'ın resmi açıklamasını baz alırsak içimizin rahat olmaması için bir sebep yok gibi görünse de Geekbench'in batarya testi ortada ters giden birşeyler olduğunu gösteriyor. Ama son tahlilde biz son kullanıcılar için zaten bir seçim yapma şansı yok. Yani bir nev'i 'artık hangi yongaseti çıkarsa bahtımıza' durumu var.



Dipnot


Bu arada eğer yongasetinizin TSMC mi yoksa Samsung üretimi mi olup olmadığını öğrenmek isterseniz

uygulamasını (ücretsiz) yüklemeniz kafi. Bunun ertesinde uygulamayı açıp sırasıyla 'Storage and Model Information' > 'Model' yollarını izliyorsunuz. Göreceğiniz model numarası N71AP (6S) veya N66AP (6S Plus) ise Samsung yongaseti demektir. Yok eğer N71

M

AP/N66

M

AP yazıyorsa TSMC'den demektir.








#apple
#iphone
#iphone 6s
#iphone 6s plus
#samsung
#tsmc
9 yıl önce