|

Ön İnceleme: iPhone 6S

Apple'ın şimdiye kadar çıkardığı en iyi 'ara model' olan iPhone 6S/6S Plus ailesini inceliyoruz.

Yeni Şafak ve
12:21 - 11/09/2015 Cuma
Güncelleme: 21:25 - 20/10/2015 Salı
Yeni Şafak

Evet;

Apple

'ın yeni

iPhone 6S

ailesini tanıtmasıyla birlikte teknoloji dünyasında yılın en önemli etkinliğini de geride bırakmış olduk.



Malum lansmanda sadece

iPhone

değil, iPad ailesinin yeni üyeleri

ile

,

ve Apple TV gibi pek çok yeni ürün de tanıtıldığı için

durabilmiştik.



İşte şimdi dedik ki, hem daha derinlemesine bakalım hem de Android tabanlı rakipleri ile karşılaştıralım ki böylece almayı düşünenlere de elimizden geldiğince yardımcı olabilelim.



Başlayalım bakalım...






iPhone 6S/6S Plus'ın ekranı iPhone 6/6 Plus ile tamamen aynı. Her ikisinin de ekran büyüklüğü ve çözünürlükleri bir. Keza parlaklık (500 cd/m2) ve karşıtlık değerleri de (6S: 1400:1 ve 6S Plus: 1300:1) aynı. Kısacası bu açıdan hiçbir fark/gelişme göremeyeceğiz. (Tabii

3D Touch

özelliği hariç ki onu ayrı bir başlık altında değerlendireceğiz.)





Burası da üzerinde çok durulacak bir yer değil. Başta 3D Touch olmak üzere iyileştirmelerin sebep olduğu mecburi değişiklikler haricinde bir fark yok çünkü. Ki bu değişikliklerin hiçbirisi de 0.2 mm'den fazla değil. Haliyle pratikte yine hiçbir fark hissetmeyeceğiz. Tek dezavantajımız kalınlık 0.2 mm arttığından kılıfı değiştirmek zorunda oluşumuz ki telefon 3,000 TL verecek gücü olan zaten kılıfı dert etmez. :)



Ağırlık ise hissedilir ölçüde artmış diyebiliriz. Bunun sebebi hem alüminyum 7000 malzeme kullanımı hem de 3D Touch ile birlikte katmanlı ekran yapısına geçiş yapılmış oluşu. Götürüsü 6S için 14 gram (143 gr.), 6S Plus içinse 20 gram (192 gr.) eklenmesi olmuş.





Selef ile halefin arasındaki en önemli farklardan birisi burada işte. iPhone 6'larda kullanılan alüminyum 6000 serisi yerini alüminyum 7000'e bıraktı. Bunun pratikteki anlamı dayanıklılığın 2.5 kat artmış oluşu. Yani artık bükülme, kırılma vs. yok. Bu konudaki tüm detayları video ve ölçümleriyle birlikte

verdiğimizden bir kez daha tekrar etmeyelim en iyisi, zaten yazacak daha çok şey var.



Bu değişikliğin haricinde diğer detaylar ise aynı. Yani her zaman olduğu gibi yekpare gövde ve yerlerini koruyan bağlantı yuvaları gibi detaylardan bahsediyoruz.





Yongaseti ayağında A8'den A9'a geçen Apple'a göre bu terfinin pratikteki yansıması %70 daha hızlanan CPU ile %90 doping alan GPU olmuş. Tabii henüz testler gelmediği için mim düşmekte fayda var bu rakamlara ama gördüğümüz kadarıyla -her ne kadar denildiği gibi konsol kalitesine erişilmiş olmasa da- oldukça tatminkar bir performansa sahip. Ki zaten en nihayetinde HD (6S) ve FHD (6S Plus) çözünürlüğe sahip telefonlardan bahsediyoruz. Yani asıl yağ gibi akmaması sürpriz olurdu! :) RAM ise 1GB'den 2GB'a yükselmiş durumda. Bu da oldukça önemli bir detay.



Bu arada transistör mimarisinde iyileştirmeye giden ve yardımcı hareket işlemcisi M8'i de M9 ile güncelleyen Apple yeni bütünleşik M9 işlemcisiyle birlikte gerçek zamanlı kullanıma yönelik optimizasyonları hayata geçirmiş ki bunun da pratikteki faydasını

daimi Siri

ile birlikte göreceğiz. Şöyle ki, artık bundan öncekinden farklı olarak Siri'nin 'Hey Siri' komutumuza karşılık vermesi için tuşa basmamız yaut telefonumuzun şarjda oluşu gerekmeyecek. Gerçi bu tip 'etkileşimsiz iletişim' metodunun ilk örneğiyle de 2013 yılında çıkan Moto X'in 'OK Google' komutuyla birlikte tanıştığımız için Apple'a özgü diyemiyoruz.



Velhasıl henüz çekirdek mimarisi, saat hızı vb. gibi detaylar belli olmadığından başka da diyecek bir şey yok. Bu arada

öncül test sonucunu paylaşmış ve S6 Edge/Note 5 ile karşılaştırmıştık. Bakmanızda fayda var.





Apple'ın 16GB dahili hafıza da ısrarını sürdürmesinin altında nasıl bir mantık yatıyor anlamak imkansız! Ama daha kötüsü 32GB'ı da kaldırması ve milyonlarca insanı ya ''16GB ya da 64GB'' despotluğuna maruz bırakması. Hadi Android de en azından çift taraflı USB gibi ucuz harici depolama çözümleri var ama iPhone'da bu da yok. MicroSD zaten yok.



Yani mecbur ya 16GB alacağız ya da 64GB. 16GB yetmiyor artık, 64GB ise 400TL daha pahalı. Yahu hepsini geçtik, 16GB ile 32GB modül maliyeti arasında ortalama 10-15 dolar fark var. (

)





iPhone 6S ailesini selefinden ayıran en önemli iki yenilikten birisi de kamerasında. Hem ön hem de arka kamerada yapılan ciddi iyileştirme ve geliştirmeler mevcut.



iPhone 6'daki 8MP çözünürlüğü %50 arttırarak 12MP'e çıkaran Apple, ƒ/2.2'lik diyafram açıklığını ve 5 bileşenli mercek yapısını ise olduğu gibi bırakmış. Sony'nin imzasını taşıyan sensörün, RGBW alt piksel dizilimini kullanması ise hem daha pürüzsüz hem de düşük ışık performansı daha yüksek çekimler anlamına geliyor. iPhone 6'larda kullanılan otomatik piksel odaklanması özelliğini dokunarak odaklanmayı da kapsayacak biçimde geliştiren Apple'ın bir diğer minör geliştirmesi ise panorama çekim sınırının 43MP'den 63MP'ye çıkarılması. Tüm bunlara ek olarak fotoğraf işleme algoritmalarının da geliştirildiği iPhone 6S'in odaklanma hızında da iyileştirme yapılmış.



iPhone 6S ailesi ile birlikte gelen en önemli geliştirme ise hiç kuşkusuz 4K@30kare (3840 x 2160) video çekimi desteği. Keza dilersek çektiğimiz 4K videoları kaydedip iMovie uygulaması ile kullanabilecek, düzenleyebilecek yahut 4K video kaydederken 8 MP fotoğraf çekebileceğiz.



Fotoğraf çekimindeki OIS desteğini, iPhone 6 serisinde olduğu gibi iPhone 6S serisinde de sadece 6S Plus'a özel tutmaya devam eden Apple'ın sadece 6S Plus'a özel olan bir başka yeniliği ise video çekim OIS desteğİ. Keza hızlı çekim video moduna artık stabilizasyon özelliği eklendiğini de not olarak düşelim.





Yazılımsal tarafa baktığımızda ise karşımıza çıkan yeniliklerin başında Live Photos (canlı fotoğraflar) uygulaması geliyor. Sadece fotoğrafları kapsayacak şekilde (yani videolarda yok) geliştirilen bu özellikle birlikte artık fotoğrafların üstüne basılı tuttuğumuzda canlı fotoğraflar devreye girecek ve fotoğraf hareket etmeye başlayacak. Yani bunu bir nev'i otomatik GIF uzantılı fotoğraflarla, mini video klip harmanı olarak düşünebiliriz. Şöyle ki aslında 6S ile çektiğimiz her fotoğraf aslında 1.5 saniyelik mini video özelliği ile çekildiğinden üzerine bastığımızda o kısa anı sanki video gibi oynatabiliyoruz. Gerçi bu da Apple'a özel bir yenilik değil. Hafızamız bizi yanıltmıyorsa HTC'nin 'Zoe' kamera modu da benzer bir işleve sahipti. Son olarak bu özelliğin sosyal ağlar tarafından destekleneceğinin de altını çizelim. Ki asıl popülerliğii de bu sayede kazanacak zaten.



iPhone 6'nın 1.2MP'lik ön kamerasını da 6S ile birlikte 5MP'ye çıkaran Apple'ın ön kameraya yönelik tek yeniliği ise Retina Flash ismini verdikleri doğal flaş desteği. Bunun pratikteki yansıması ise yeni iPhone 6S ailesinin ekranının selfie çekimlerimizde odadaki ışığın durumunu algılayarak ekran parlaklığını anlık olarak üç kata varan ölçüde arttıracak oluşu. Keza tam performans sağlayabilmek için telefonumuzun ortam aydınlatmasını kontrol edip flaşı buna göre devam ettirip ettirmeme kararı alacağını da belirtelim.





Apple, iPhone 6S ile birlikte parmak izi okuma teknolojisinde de ikinci nesle geçiş gerçekleştirdi. Yenilenen Touch ID sensörü artık parmak izimizi önceki nesle göre daha da hızlı algılıyor. Gerçi biz iPhone 6'nın bile parmak izimizi zaten muazzam biçimde hızla algıladığını düşünüyorduk acaba şimdiki artık bastığımız gibi -an geçirmeden- tanıyacak mı yoksa?





Evet; işte iPhone 6S'in en önemli yeniliğine geldi sıra. Bizim uzun zamandan beri MacBook'laki gibi Force Touch ismi altında andığımız parmak basıncımıza duyarlı ekran teknolojisi, nihai aşamada 3D Touch ismi altında ve 3 katmanlı işlevsellik sunan bir biçimde çıktı karşımıza. Olayın temelinde telefonumuzun ekrana ne kadar baskı uyguladığımızı algılayıp, baskı derecesine göre atanan üç katmanlı işlevlerin otomatik olarak çalışması geliyor.



Peek&Pop olarak de bilinen bu özellik dahilinde örneğin telefonumuza bildirim geldiğinde bu bildirimin üzerine hafifçe tıklarsak önizleme yapabiliyorken, set basışımızda ise bildirimin içine girebiliyor, basılı tuttuğumuzda ise adres kontrolü yapabiliyoruz. Keza yine benzer şekilde ekrana basarak uygulamalar arasında da geçiş gerçekleştirebiliyoruz.



İlk etapta iPhone'daki tüm dahili uygulamalara ek olarak WeChat, Instagram ve Facebook gibi popüler uygulamalarda daçalıştırabileceğimiz özelliğin ilerleyen dönemde diğer üçüncü parti uygulamalara da yayılacağını ve yine benzer şekilde oyunlarda da destekleneceğinin de altını çizelim.



3D Touch tanıtım videosu:




Apple'ın en zayıf kanadına geldi sıra. Bildiğimiz gibi iPhone 6'ın batarya performansı muadil seviyedeki Android tabanlı rakiplerinin oldukça gerisinde. Ağır kullanım senaryolarında sabah kullanmaya başladığımızda en geç ikindi gibi bitiyor. Normal kullanımda dahi bir günü zar zor çıkarıyor. Keza iPhone 6 Plus'ta da -her ne kadar iPhone 6'dan daha iyi olsa da- durum pek de farklı değil. Onun da ağır kullanımda bir günü çıkarması ancak kılı kılına gerçekleşiyor.



Maalesef iPhone 6S'te de benzer tablonun sürdüğünü görüyoruz. Apple'ın resmi verilerine göre batarya süreleri (konuşma, internet, video vs.) iPhone 6 ile tıpatıp aynı. Bununla birlikte teknik özellikler tablosunda gördüğümüz gibi bataryada da küçük bir kapasite düşüşü olduğunu belirtelim.



''

''



Yine bataryaya dair bir diğer olumsuzluk da Android dünyasındaki üst segment modellerinde neredeyse standart hale gelen hızlı şarj özelliğinin halen iPhone'lara gelmemiş oluşu. Bildiğimiz gibi bugün artık örneğin Note 5, edge+ gibi modellerin 0-100 dolumu sadece 1.5 saat içerisinde gerçekleşiyorken, yarım saatlik bir takviye bile bize %35 dolayında pil kazandırıyor.



Kısacası bataryada tek olumlu geliştirme iOS 9 ile birlikte gelen tasarruf modu ki isminden de belli olduğu üzere performanstan feragat karşılığında düşük enerji moduna geçerek bize en düşük seviyede iken 3 saat kadar daha çok kullanım süresi vaat ediyor. (

)





> Renk seçeneklerine gül kurusunun eklenmesi


> LTE Advanced bağlantı hızını desteklemesi


> Wi-Fi bağlantı hızının arttırılması


> BT 4.2 teknolojisi


> iPhone Yükseltme programı (ABD'ye özel)




Önsipariş:

12 Eylül 2015


Satış:

25 Eylül 2015



İlk olarak ABD, İngiltere, Çin, Kanada, Avustralya, Japonya, Fransa, Almanya, Hong Kong, Singapur, Yeni Zelanda ve Portoriko'da satışa sunulacak olan iPhone 6S ailesinin Türkiye'ye girişi muhtemelen Kasım ayında gerçekleşecek. Yıl sonu itibarı ile ise toplamda 130 ülkede satışa sunulmuş olacak.



Türkiye fiyatının ne olacağı henüz belirsiz ama tahminimizce baz sürümler

2,700 TL

( iPhone 6S) ve

3,100 TL

'den (iPhone 6S Plus) gelecektir.



Renk seçenekleri:

Gümüş, gri, altın ve gül kurusu.



iPhone 6S:


16GB/64GB/128GB > 650/750/850 dolar


16GB/64GB/128GB > 700/800/900 avro



iPhone 6S Plus


16GB/64GB/128GB > 750/850/950 dolar


16GB/64GB/128GB > 800/900/1000 avro




Açıkçası iPhone 6S bizim beklediğimizden daha iyi çıktı. Bildiğimiz gibi Apple, asıl tasarımsal değişiklikleri ve donanımsal güncellemeleri ana iPhone sürümünde (yani iPhone 3-4-5-6) sunarken, S takısıyla gelen ara sürümlerde ise küçük iyileştirmelerle yetinip, asıl ağırlığı stabiliteye verir. Bu sürümde de benzer politikasını sürdürmekle birlikte özellikle ana kamerada önemli yenilikler getirdi. Keza 3D Touch da hem mühim hem de oldukça işlevsel bir yenilik. Bu ikisinin haricinde alüminyum 7000 kasaya geçiş, RAM'in 2GB'a yükseltilmesi ve yongasetindeki yükseltme de performans ve dayanıklılık açısından fark yaratacak diğer detaylar.



Bununla birlikte görülen o ki maalesef batarya kanayan yara olmayı sürdürecek. Özellikle telefonunu yoğun biçimde kullanan iPhone 6 sahipleri için kötü bir haber bu. Keza baz sürümü halen 16GB'ta tutup, 32GB'ı doğrudan atlayıp 64GB'a geçiş yapması da bir diğer olumsuz tarafı.




----------------

----------------




















































#Apple
#iphone
#akıllı telefon
#iphone 6s
#iphone 6s plus
9 yıl önce