|

Apple uçtu: 50 milyon iPhone, 200 milyar dolar nakit rezerv!

En büyük rakiplerinin dahi hayal edemeyeceği gelire erişen Apple, rekor üzerine rekor kırmaya devam ediyor.

Yeni Şafak
09:59 - 22/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:06 - 22/07/2015 Çarşamba
Diğer

Haziran ayının bitişiyle birlikte geride kalan yılın ikinci çeyreklik döneminin ertesinde firmalar da yavaş yavaş mali raporlarını yayımlamaya başladılar.



Normalde bu tür raporlara pek değinmesek de, Apple yahut Samsung gibi firmaların mali analizleri sektörü değerlendirmemiz ve gidişatı anlayabilmemiz açısından büyük önem arz ettiğinden es geçmemek lazım.



---------



---------



Apple'ın çeyreklik performansı -pek çok çeyrekte olduğu gibi yine- tepeden tırnağa rekorlarla dolu. Mali takvime göre üçüncü, bizim takvimimize göreyse ikinci çeyreğe karşılık gelen bu üç aylık dönemde (Nisan-Mayıs-Haziran) satılan toplam iPhone sayısı 47,5 milyon adet olarak gerçekleşmiş ki bu yıl bazında %35 düzeyinde bir artış demek. iPhone 6 ailesinin satışa sunulduğu geçtiğimiz yılın son çeyreğinde 74 milyon, takip eden ilk çeyrekte 61 milyon iPhone satan Apple'ın bu çeyreklik performansı her ne kadar çeyreklik olarak gerilese de tarihin en iyi 2. çeyreği unvanının sahibi oldu.



Burada bir not düşelim:


''Diğer firmalardan farklı olarak Apple'ın yıllık performansını anlamak için çeyreklerin hepsini münferit olarak değerlendirmeliyiz. Yani diğer bir deyişle 'geçtiğimiz çeyreğe kıyasla' şeklindeki ifadelere değil 'geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla' şeklindeki ifadelere önem vermemiz gerek. Çünkü Apple her senenin son çeyreğinde yeni iPhone ile birlikte rekor kırıp takip eden çeyreklerde kademeli olarak düşüşe geçer.''



iPad


iPad satışlarındaki gerileme ise istikrarlı biçimde sürüyor. Bu çeyrek yaklaşık 11 milyon iPad satan Apple'ın bu performansı yıl bazlı %18, çeyrek bazlı da %10 dolayında bir gerilemeye tekabül ediyor.



iPad'lerde düşüş yaşanması zaten beklenen bir şey. Özellikle tabletfon formundaki iPhone Plus'ların gelişi ertesinde kötüye gidişat daha da arttı doğal olarak.

da muhtemelen satışları bir dereceye kadar olumlu yönde etkileyecek olsa da kafi gelmeyecektir. (konuya ilişkin detaylı analizimiz

.)



200 milyar dolar
nakit rezerv!


Yukarıda da belirttiğimiz gibi çeyreği yıl bazlı %33'lük artışla 49.6 milyar dolarlık gelirle kapatan Apple'ın net karı ise 10.7 milyar dolar olarak şekillendi.



Dahası Apple'ın toplam nakit rezervi

200 milyar dolar
ı

geride bıraktı ki bu da sadece Apple için değil tüm teknoloji tarihi için de bir diğer ilk.








#apple
#iphone
#ipad
9 yıl önce