|

Malazgirt yolu el Bab’dan geçti

Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan'ın Anadolu'nun kapılarını Türklere açan büyük zaferi Malazgirt Zaferi 946. yılında etkinliklerle kutlanmaya başladı. Okçular Vakfı ve Malazgirt Kaymakamlığının ev sahipliğinde yapılan etkinlikler için özel kıl çadırları kuruldu. Geleneksel ata sporlarının canlandırıldığı kutlamalara yaklaşık 100 bin kişinin katılması bekleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 26/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 08:51 - 26/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Kutlamalara yaklaşık 100 bin kişinin katılması bekleniyor.
Kutlamalara yaklaşık 100 bin kişinin katılması bekleniyor.

Anadolu'ya Türklerin kapılarını açan zafer olarak bilinen, Malazgirt Zaferi'nin 946'ncı yıldönümünü etkinliklerle kutlanmaya başladı. Saftekin Mahallesi'ndeki 1071 Zafer Meydanı'nda kapsamlı bir çalışma yürüten görevlilerin günlerce süren hazırlıklarını tamamlamasının ardından, kutlama alanı ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Okçular Vakfı ve Malazgirt Kaymakamlığının düzenlediği organizasyon kapsamında kurulan 13 Kırkız kıl (keçe) çadırı, ok atma ile çocukların ve yetişkinlerin ata binmesi için oluşturulan alanlar, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

TARİHİMİZİN MİHENK TAŞLARINDAN

On binlerce kişinin buluştuğu etkinliklerin ilk gününde konuşan Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, Türkiye’nin en doğusundan en batısına şehit kanlarıyla sulanmış toprakların kıymetinin bilinmesi ve her anlamda sahip çıkılması gerektiğini belirterek, "Okçular Vakfı olarak milli ve manevi değerlerimiz her şeyin önünde. Fetih kültürüne sahip bir medeniyetin evlatları olarak Malazgirt de tarihimizin mihenk taşlarının başında geliyor" diye konuştu.

MİLLİ KİMLİĞİMİZİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI

Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan da millet olarak yitik değerleri kazandıkça daha sağlam bir duruşla geleceğe yürünebileceğini söyleyerek, "Malazgirt de milli kimliğimizin Çanakkale gibi en önemli parçalarından biridir. Gençlerimize örnek olacağız. Gençlerimiz Türkiye ve dünyada huzura, barışa en üst düzeyde katkıyı sağlam bir duruşla verebilecek" dedi.

SAHİP ÇIKACAĞIZ

"Kumandanlar kumandanı Sultan Alparslan’ın açtığı, Fatih Sultan Mehmet’in taçlandırdığı bu topraklarda Türk milleti olarak kendi gelenek ve göreneklerimize sahip çıkacağız" diyen Erdoğan, "Ülke olarak bu bizim vazgeçemeyeceğimiz bir konu ve daha da önemlisi teminatımızdır" diye konuştu.

Hatıra para

Malazgirt Zaferi’nin 946’ncı anma törenleri için büyük Türk Kumandanı Sultan Alparslan’ın 1067 yılında Bağdat’ta bastırdığı 3,1 gram altın paranın tıpkı basımı da Darphane tarafından yapıldı. Okçular Vakfı tarafından Malazgirt 1071 Anısına Sultan Alparslan’a ithaf edilen bronzdan yapılan hatıra para, Türklerin Anadolu topraklarına ilk girdikleri tarihe ithaf edilerek 1071 adet basıldı.

Ova kıl çadırlarla donatıldı

1071 Zafer Meydanı’nda düzenlenen kutlamalarda, dönemin kültürünü ve ruhunu vatandaşlara yansıtmak amacıyla el işlemesi 14 kıl (keçe) çadır hazırlandı. Tamamen keçeden yapılan, çivi ve yeni teknolojik ürünler kullanılmadan hazırlanarak belirlenen alana yerleştirilen çadırlar, zafer kutlamalarının yapıldığı bölgede ayrı bir güzellik oluşturdu.

Ata sporları canlandı

25 Ağustos’ta başlayan etkinlikler sabahın ilk saatlerine kadar ara verilmeden sürdü. İlk gün etkinleri arasında Atlı Akrobasi Gösterileri, Atlı Okçuluk Müsabakaları, Okçuluk Muhabere Oyunları, Geleneksel Çocuk Oyunları, Geleneksel Menzil Atış Müsabakası, Atlı Binicilik, Mangala ve Mas Güreşleri yapıldı, Yerel Sanatçıların Gösterileri ile7 Bölge’nin Halk Oyunları ve Grup Dergah’ın konseri beğeni ile izlendi.


#Malazgirt
#Selçuklu
#El Bab
7 yıl önce