|

Mehmetçik İdlib’de

Genelkurmay, TSK’nın 8 Ekim itibarıyla İdlib’te keşif faaliyetlerine başladığını açıkladı. Sivil araçlardan oluşan keşif konvoyunu İdlib yolunda ÖSO’ya bağlı birlikler korudu. Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü adı verilen birlikler, gözlem noktaları oluşturmaya başladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/10/2017 Salı
Güncelleme: 03:22 - 10/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Fırat Kalkanı Harekâtı ile sınırın büyük kısmını DEAŞ’tan temizleyen Türkiye, İdlib’e düzenleyeceği harekatla güvenli bölgeyi Fırat Kalkanı ile birleştirecek.
Fırat Kalkanı Harekâtı ile sınırın büyük kısmını DEAŞ’tan temizleyen Türkiye, İdlib’e düzenleyeceği harekatla güvenli bölgeyi Fırat Kalkanı ile birleştirecek.

Suriye’de 7’nci yılına girecek olan iç savaşta terör örgütleri ve yabancı istihbarat kuruluşlarının cirit attığı bölgelerde insani dram yaşanıyor. Suriye sınırımızı tehdit eden terör örgütleri DEAŞ ve PYD’ye karşı harekete geçen Türkiye sınır ötesine gerçekleştirdiği operasyonlarla terör örgütlerine büyük darbe vurdu. Fırat Kalkanı Harekâtı ile sınırın büyük kısmını DEAŞ’tan temizleyen Türkiye, İdlib’e düzenleyeceği harekatla güvenli bölgeyi Fırat Kalkanı ile birleştirecek. Bu kapsamda 1 aydır İdlib’te keşif yapan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Özel Kuvvetler İstihbarat birimi, piyade ve komanda birliklerinin mevzilerinin kurulacağı alanları belirledi.

ÖSO BİRLİKLERİ KORUDU

TSK’dan yapılan açıklamada, ateşkes rejiminin takibi maksadıyla, garantör ülkelerin silahlı kuvvetlerindem oluşan “Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü”nde yer alan Türk silahlı Kuvvetleri unsurlarını İdlib’te konuşlanacağı alanın belirlenmesi için keşif faaliyetlerinin yürütülmeye başlandığı aktarıldı. Sivil araçlardan oluşan keşif konvoyunu İdlib yolunda ÖSO'ya bağlı birlikler korudu. Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü adı verilen birlikler, gözlem noktaları oluşturmaya başladı. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre yaklaşık olarak bir aydır Milli İstihbarat Teşkilatı ve Özel Kuvvetler İstihabarat biriminin yaptığı keşif ve gözlem faaliyeti sonucu askeri birliklerin mevzileneceği alanlar belirlendi. İş makinalarıyla mevzilerin hazırlanmasının ardından Reyhanlı’da bekletilen Kayseri Komanda Tugayı'na bağlı birlikler İdlib’e intikal edecek. Daha sonra ise zırhlı araçlar ve tank sevkiyatı yapılarak bölge Türk askeri tarafından korumaya alınacak.

FÜZE RAMPALARI HAZIR

Hazırlıklarda sona gelinirken sınıra sevkıyat devam ediyor. Özel Kuvvetlere bağlı gözetleme ve keşif timleri, Suriye'ye girerken, harekâta katılmak için Hatay'a gelen paletli zırhlı personel taşıyıcı ve askeri araçlar sınır karakollarına ulaştı. Dün gece saatlerinde çok sayıda zırhlı araç ve tank hudut karakollarına sevk edildi. Oğulpınar Sınır Karakolu'na konuşlandırılan tankların namlusu ve füze rampası Suriye'ye çevrildi. PYD’nin bulunduğu ve İdlib’e sınır olan Afrin üzerinde ise İnsansız Hava Araçları gözetleme uçuşu yapıyor. Afrin’den olabilecek sızmalara karşı teyakkuza geçen hudut birlikleri İHA’lardan gelen görüntüleri saniye saniye izliyor.

  • DENGELER NEDENİYLE KONTROL GÜCÜ DENİLDİ
  • Astana’da belirlenen Angajman, sivillerin zarar göreceği sert müdahalelerin önüne geçmek üzere sınırlı tutuldu. Bölgedeki hassas dengeler nedeniyle de faaliyet “kontrol gücü” olarak formüle edildi. Bu doğrultuda Fırat Kalkanı’ndan daha farklı bir harekat uygulanması planlanıyor. Garantör ülkelerin burada, ateşkesi önlemek üzere daha yumuşak bir güç kullanımından söz ediliyor.
PLANLAMA SAFHASI UZUNDU

İdlib harekatı geçtiğimiz Cuma gecesi başlatılırken, caydırıcılık amaçlı sınırdan top atışları dışında herhangi bir çatışma yaşanmadı. Bu başarıda da harekattan uzunca bir süre önce yürütülen faaliyetlerin etkili olduğu belirtiliyor. Strateji doğrultusunda Heyet Tahrir Şam’ın parçalanarak bazı grupların Nusra cephesinden ayrılması sağlanmıştı. Eylül ortasında Ahrar’ın etkili eski komutanı Ebu Salih Tahhan, komutasındaki 6 bin savaşçıyla HTŞ’den ayrıldığını açıklamıştı. Bu süreçte, ÖSO grupları tek çatı altında toplanmış ve HTŞ’ye karşı denge oluşturacak bir yapı ortaya konulmuştu. Tüm bu çalışmaların ardından harekatın başlamasıyla birlikte ÖSO harekete geçirildi.

KEŞİF SONRASI İNTİKAL

İdlib harekatı kapsamında ilk etapta Meclis’ten tezkere çıkarıldı. İkinci aşamada askeri yığınaklanma yapıldı. Üçüncü aşamada ÖSO’nun koordinasyonu ve eğitimleri tamamlandı. Dördüncü aşamada da Türk askerinin gideceği yolun güvenliğinin tesisi için öncü birlikler gönderildi. Kontrol noktaları ve yolun güvenliği ÖSO desteğiyle sağlanacak. Keşif konvoyunu İdlib yolunda ÖSO'ya bağlı birlikler korudu. Bu aşamada da insansız hava araçları ve keşif uçaklarının da harekata katkı sağladığı belirtiliyor. Hazırlıkların ardından Astana inisiyatifinin çizdiği şartlarda görev yapmak üzere Türk askeri gücünün intikali başlayacak. 


  • Operasyonun adını TSK açıkladı
  • Operasyonun Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü olarak adlandırıldığını açıklayan TSK, harekat kapsamında, gözlem noktaları tesis etmek üzere 8 Ekim itibarıyla Türk askerlerinin keşif faaliyetlerine başladığını duyurdu. TSK’nın internet sitesinde yer alan açıklamada, 30 Aralık 2016’da Suriye’de ilan edilen ateşkes rejiminin sürdürülmesi amacıyla, Türkiye, Rusya Federasyonu ve İran garantörlüğünde Astana Süreci’nin başlatıldığı hatırlatıldı. Çatışmasızlık alanlarının korunması ve evlerinden edilenlerin evlerine dönmesinin sağlanacağı belirtilen açıklamada, garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kurallarınınn geçerli olduğu ifade edildi.
DEAŞ ÖSO'ya saldırdı

Terör örgütü DEAŞ, Suriye'nin İdlib kentinde çatışmasızlık kararının uygulanmaya çalışıldığı günlerde operasyona katılan Özgür Suriye Ordusu güçlerine saldırı başlattı. Suriyeli muhaliflerle sınırı bulunmayan DEAŞ, İdlib'in rejim ile olan sınırından geçerek saldırıyı gerçekleştirdi. Bu saldırı, DEAŞ militanlarıyla Esed ordusunun işbirliği içinde olduğunu bir kez daha kanıtladı.

#TSK
#İdlib
#Suriye
7 yıl önce