|

Resmen başladı

Başbakan Davutoğlu 63. Hükümet’i kurmak için turlara dün başladı. CHP Genel Merkezi’nde Kılıçdaroğlu ile biraraya gelen Davutoğlu, görüşmenin samimi ve dostane geçtiğini söyledi. Böylece Türk siyaseti, 1999 yılından sonra ilk kez koalisyon görüşmesine tanık oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 14/07/2015 Salı
Güncelleme: 05:36 - 14/07/2015 Salı
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. 1 artı 5 kişilik heyetle yapılan görüşme 1.5 saat sürdü


63. hükümetin oluşturulması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından hükümet kurmakla görevlendirilen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmelerine dün resmen başladı. İlk turun ilk görüşmesi AK Parti ve CHP arasında yapıldı.


Önce Resmi Konut'ta kurmaylarıyla biraraya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Merkezi'ne, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ile geldi. Sivil plakalı bir araçla CHP Genel Merkezi'ne gelen Davutoğlu'nu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak merdivenlerde karşıladı.


CHP'DEN 1 ARTI 5 İSTEĞİ

Öztrak ile tokalaşan Davutoğlu ve beraberindeki heyet, daha sonra Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmeye geçti. CHP Genel Merkezi'nin 12. katında, basına kapalı gerçekleşen görüşme 14.15'te başladı. Koalisyon görüşmelerinde 1 artı 4 kişi olarak planlanan heyet, CHP'nin isteğiyle 1 artı 5 kişi olarak belirlendi. AK Parti heyetine Ankara Milletvekili Mücahit Arslan eklendi. CHP lideri Kılıçdaroğlu'na ise Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Faik Öztrak, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Kılıçdaroğlu'nun danışmanlarından Rasim Bölücek eşlik etti.


BUGÜN MHP YARIN HDP

1.5 saat süren görüşmede, AK Parti'den Kurtulmuş ve Yılmaz, CHP'den ise Öztrak ve Böke gibi ekonomi alanında öne çıkan isimler dikkati çekti. Görüşmenin ardından Davutoğlu ve AK Parti heyetini girişte olduğu gibi Faik Öztrak uğurladı.



İftar daveti


Görüşme öncesi görüntü veren iki lider kısa süreli sohbet etti. Davutoğlu, “Daha önce geldiğimde şu ufka bakmamıştım. Çok geniş bir ufukmuş" diyerek pencereyi işaret ederken, Kılıçdaroğlu, “Evet geniş bir ufuk var" dedi. “Aslında iftar için de bekleyecektik sizi" diyen Kılıçdaroğlu'na Başbakan, “Şanlıurfa'ya gidip orada iftar yapacaktım. Ama bu gelişmeler olunca burada kalmam icap etti" diye konuştu.




16 yıl sonra ilk yaşanıyor


Türkiye'de, 16 yıl sonra ilk defa hükümet kurulması için koalisyon görüşmeleri gerçekleştiriliyor. 18 Nisan 1999 genel seçimlerinde, 1. parti olarak çıkan DSP'nin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa sahip olamaması, koalisyon kurma zorunluluğunu ortaya çıkarmış ve DSP, MHP ve ANAP tarafından 57. Hükümet kurulmuştu.




Niyetimiz
açık


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümet kurma görevinin ardından ilk durağı CHP'deki görüşme sonrası AK Parti Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Görüşmeyi 'samimi ve dostane' olarak nitelendiren Davutoğlu, özetle şunları söyledi:


7 Haziran gecesi yaptığımız balkon konuşmasında milli iradeye saygıyı tartışmayız, çıkan tabloyu doğru okuyacağız, Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak için elimizden geleni yapacağız, kimse kriz beklemesin dedik. Çok yoğun bir mutfak çalışması yaptık. Her partiyle ilgi komisyonlar kurduk. Sayın Kılıçdaroğlu ile yaptığımız görüşme son derece samimi ve dostane bir ortamda geçti. Misafirperver karşılamaları nedeniyle teşekkür ediyorum.


BİRBİRİNİ ANLAMA GÖRÜŞMESİ

Mutabık kalınmış bir koalisyonun müzakereleri değil bunlar. Bunlar, bir müzakere öncesinde, tarafların birbirini doğru anlamalarını temin edici ön görüşmeler. Bir yanlış anlaşılma varsa bunun giderilmesi, karşılıklı keşfetmeye ve muhtemel bir müzakere, bir hükümet ortaklığı müzakeresi başlayacak zemin varsa müzakere ondan sonra başlayacak. O da ikinci turda ortaya çıkacak bir durum.


ORTAK ANLAYIŞA ULAŞTIK

Küresel ve bölgesel alanda çok yoğun devinimlerin, gelişmelerin yaşandığı bir dönemde hepimize düşen temel görev, ülkemizin ufkunu açacak bir hükümet yapısının bir an önce ortaya çıkmasıdır. Bizim irademiz, niyetimiz, samimiyetimiz açıktır. Görüşmelerde karşılıklı bir görüş oluşması halinde güçlenerek görüşmeler devam eder. Milletimize güzel ve hayırlı haberleri en kısa sürede verme imkanına kavuşuruz.


Görüşmelerin devam etmesi konusunda ortak bir anlayışa ulaştık. MHP'ye de ikinci tur görüşmelerini önereceğim. Son derece yapıcı, karşılıklı anlayış içinde hususlar vurgulandı. Siyasetin doğası uzlaşma gerektiyor. Bu müzakere öncesinde bir ön görüşmelerdir. Her parti kendi tutanağını tutar. Protokol aşamasına gelinince her konu noktasına virgülüne kadar ele alınır.


MEŞRUİYETİNİ TARTIŞTIRMAM

Bu görüşmede Cumhurbaşkanı'nın konumu gündeme gelmedi. Cumhurbaşkanlığı makamı hükümet ortaklığı görüşmelerinin gündemi olacak husus değildir.


AYNI MESAFEDEYİZ

Bu çerçevede de bu konu açılmadı. Beni görevlendiren makamın meşruiyetini tartışmam. Ama anayasa, yapılacak demokratik reformlar vesaire, bunlar da genel ilkeler olarak konuşuldu. Diğer görüşmelerde ele alınacak hususlar, Türkiye'deki siyasal ekonomik konular ilkesel olarak ele alındı.


CHP ve MHP'ye uzaklığımız, yakınlığımız aynı mesafededir. Sayın Bahçeli'yle de görüşme aynı sıcaklıkta geçecektir. MHP'yle görüşme iki partiye mesafemizi netleştirir. Ekiplerimiz gayet sıcak ve herkesin de fikrini rahatlıkla ifade ettiği bir ortam vardı. Ama belli bir aşamada liderlerle baş başa görüşme talebi gelmesi durumunda buna da olumsuz bakmam. Ramazan Bayramı'ndan önce ilk turu bitireceğiz. Bütün partilerle ikinci tur görüşmelerini aynı zamanlamada yapacağız.



Teröre ve şiddete izin verilmeyecek


Davutoğlu, KCK'nın yaptığı açıklamaya ilişkin bir soru üzerine, “Birçok ilimizde terör ve şiddet olayları devam etti. Türkiye'yi terör ve şiddet sarmalına sokmak isteyenlerin varlığı aşikar. Ateşkes bizim kullandığımız bir tabir değil. Eğer Çözüm Süreci'ne birisi darbe vurmuşsa 2013 Mayıs'ında silahlı grupların Türkiye'yi terk etmesi sözünü, taahhüdünü yerine getiremeyenler vurdu. O zamandan bu yana biz sabırla bu silahlı grupların Türkiye'yi terk etmesi ve silahların terkini bekledik. Hep bunu talep ettik ama bir taraftan da demokratikleşme çabalarından da ödün vermedik" dedi.


GERİ ADIM ATMAYIZ

Davutoğlu, şöye devam etti: “Şimdi de halkımızın demokratik hakları konusunda hiçbir şekilde geri adım atmayacağız ancak (KCK'nın açıklamaları) bu şekilde ifadelerle ülkemizi, meşru hükümeti, Meclis'imizi tehdit eden yaklaşımlara da kesinlikle prim vermeyiz. Biz bu tür tehdit ve şantajlar karşısında atılması gereken adımlardan hiçbir şekilde bir adım dahi geri durmayacağımız gibi Türkiye'de kamu düzeninin tesisi için her türlü tedbiri de almaya kararlıyız. Görüştüğümüzde HDP'ye de ifade edeceğim. Herkes terörle, şiddetle arasına mesafe koymalıdır. İlgili birimimizi toplantıya çağırdım, gerekli talimatlar yapılmıştır. Hiçbir şekilde teröre, şiddete izin verilmeyecektir."



Temsilciler Çelik ve Koç


İki parti arasındaki koalisyon görüşmeleri için temsilciler de belirlendi. Davutoğlu, CHP ile yürütülecek koalisyon görüşmeleri için temsilcisi olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'i görevlendirdiğini bildirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç da düzenlediği basın toplantısında AK Parti ile görüşmeleri kendisinin sürdüreceğini açıkladı.



Çözümsüzlüğün adresi olmayız


AK Parti ile CHP arasındaki görüşmeye ilişkin CHP adına açıklamayı Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç yaptı. CHP'nin çözümsüzlüğün adresi olmayacağını ifade eden Koç, bu görüşmenin bir ön görüşme olduğunu belirterek, ''Ortak çalışma noktalarının tespitine dönük niyet ortaya kondu'' dedi.


Koç, ''Seçimden sonra bir açıklamada bulunmuştum tek partiye iktidar yetkisi verilmediğini ifade etmiştim. CHP'nin Türkiye'nin çözümsüz kalmaması için üzerine düşen görevi yapacağını ifade etmiştik. Karşılıklı güven tesisi gerekiyor bu çok açık. Güvenin tesisi önemli. Bunların üzerinde duruldu. Ortak çalışma noktalarının tespitine dönük niyet ortaya kondu" diye konuştu.


İRADE ORTAYA KONDU

Koç, şunları söyledi:


“Müzakere öncesi bir ön görüşme niteliğindeydi. Müzakereler öncesi bir usül ortaya kondu. Bir irade ortaya kondu. Bundan sonrası yöntem çerçevesinde ele alınacak. İkinci tur öncesinde bir değerlendirme yapılır. Müzakere öncesi ön görüşme. Hiçbir şey 1 saatlik görüşmede tamamlanmıyor. İki parti arasında Ömer Çelik ve ben herhangi bir aksaklık olmadığı sürece teması sürdürmeye gayret edeceğiz."


ÖN GÖRÜŞMEYDİ

Parti Sözcüsü Koç, “14 maddelik bir tespit tutanağı var. Özel bir bahis açılmadı. Türkiye'nin önünde biriken sorunların aşılması için niyet ortaya kondu. CHP asla bir çözümsüzlüğün adresi olmayacak. Kim kime yakın kim kime uzak o çerçeve içerisinde ele alınacak bir toplantı değildi'' dedi.





#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu
#AK Parti
9 yıl önce