|

Rüzgar eken fırtına biçer

Başbakan Davutoğlu, terör örgütlerine yönelik operasyonların hem yurtiçi hem de sınırötesinde süreceğini vurguladı: Kimse tehdit dili kullanmasın. Tehdit eden mukabelesini görür. Rüzgar eken, fırtına biçer. Doğrudan bu tehdidi oluşturan merkeze gerekli cevabı veririz. Onun için herkes aklını başına alsın.

Yeni Şafak
04:00 - 26/07/2015 Pazar
Güncelleme: 07:10 - 26/07/2015 Pazar
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda, önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin dostluğunun kıymetli olduğunu belirterek herkese mesaj veren Davutoğlu, özetle şunları söyledi:



Bu operasyonların birinci amacı Türkiye'deki demokratik düzeni, özgürlükleri korumak ve halkımızın hayat hakkı başta olmak üzere bütün temel hak ve özgürlükleri teminat altına almaktır. Kamu düzeni söz konusu olduğunda hukuk dışına çıkan her eylem mutlaka cezalandırılacaktır. Hiçbir suç faili meçhul bırakılmayacaktır. Onun için Ceylanpınar'da dolaylı, doğrudan iltisaklı herkes gözaltına alınmıştır, alınmaya devam edilecektir. Kimin burada bir parmağı varsa o iki polisimizi alçakça şehit edenlerin hepsinin hesabı sorulur.



KAMU DÜZENİNİ HEDEF ALDILAR


7 Haziran'dan bu yana 121 silahlı saldırı, 15 adam kaçırma, 16 yol kesme, 59 araç yakma, 53 patlayıcı madde atma, 17 haraç alma dahil 281 terör eylemi yapılmıştır. Yine aynı dönemde 5 güvenlik görevlimiz asker ve polisimiz şehit edilmiştir. 3 asker ve 50 polisimiz yaralanmış, 1 polisimiz kaçırılmış, dört vatandaşımız katledilmiş, 10 vatandaşımız yaralanmıştır. Türkiye'de sanki yönetim boşluğu varmış gibi kamu düzenini hedef almışlardır.



KILIÇDAROĞLU'NA TEŞEKKÜR


Günlerdir, Suruç olayından bu yana bütün parti liderlerine çağrıda bulunuyorum, gelin beraber teröre ve şiddete karşı ortak deklarasyon yayınlayalım diye. Olumlu cevap alabildik mi? CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu'na buradan teşekkür ediyorum. Onun dışında, çağrımıza kulaklar tıkandı, 4 gün bu çağrıya cevap bekledik.



HERKES AKLINI BAŞINA ALSIN


HDP, bir taraftan kamu düzenini bozan unsurlarla el ele ve tehdit edici bir üslupla alana çıktı, diğer taraftan da büyükşehirlerde kaos çıkarmaya gayret etti. Kimse Türkiye Cumhuriyeti devletine ve milletimize tehdit dili kullanmasın. Tehdit eden mukavelesini görür. Rüzgar eken, fırtına biçer. Kamu düzenini bir kez tehdit ettiklerinde, onların tehdit için kullandıkları maşalar ya da aldatılmış bazı çevrelere değil, doğrudan bu tehdidi oluşturan merkeze gerekli cevabı veririz. Onun için herkesin aklını başına alma günü gelmiştir.



BU MESAJ HERKESE


Operasyonlar bütün bölge ülkelerine ve uluslararası çevrelere de bir anlamda mesaj mahiyeti taşıyor. Hiç kimsenin Türkiye'nin güvenliğini tehdit etmesine izin vermeyecek, gereken tedbirleri almakta hiç tereddüt etmeyeceğiz. Sizi ve sizin arkanızda, sizi kullanan çevrelerin hesapları başarıya ulaşmayacaktır. Bütün bu suçlarınızın karşılığını mutlaka ödeyeceksiniz. Onun için hiçbir şekilde Türkiye'yi tehdit etmeye kimse yeltenmemelidir.



TÜRKİYE'NİN DOSTLUĞU KIYMETLİDİR


Nihayet Türkiye dışındaki bütün çevrelere dost ve müttefik ülkelere, Türkiye'ye hasmane tutum içinde olması muhtemel çevrelere de aynı kararlılıkla sesleniyorum. Türkiye'nin dostluğu kıymetlidir. Eğer hasmane tutumla karşılaşırsa mukabelesi de şiddetli olur. Tahammülümüzün sınırlarını kimse zorlamamalıdır. Bu noktasal bir operasyon değildir, bir süreçtir. Türkiye'yi tehdit sürdüğü sürece de devam edecektir, tehdit unsurları bir şekilde Türkiye'ye başkaldırdıklarında da en sert şekilde mukabele edecek şekilde hazırlıklarımız vardır.



DHKP-C ile PKK arasında son dönemde ortaya çıkan terör işbirliğinin farkındayız. Bu üç terör örgütünün karargahları, Türkiye'ye dönük bütün mekanlar, depoladıkları bütün silahlar tasfiye edilene kadar operasyonlar sürecek.



Öztürk'ten brifing


Terör örgütleri DAEŞ ve PKK'ya yönelik sınır ötesi operasyonları Çankaya Köşkü'nden takip eden Başbakan Davutoğlu, başarıyla gerçekleşen harekatın ardından 'Özel Güvenlik Toplantısı'na başkanlık etti.



Davutoğlu başkanlığında sınır ötesi operasyonun değerlendirildiği toplantı Çankaya Köşkü'nde dün gece saat 02.20'de başladı. 1 saat 10 dakika süren toplantıya, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Başbakanlık Başmüşaviri Hatem Ete, Başbakanlık Dışişleri Başdanışmanı Kemal Ökem ile Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz ve Başbakanlık Basın Başdanışmanı Osman Sert katıldı. Sınır ötesi harekatın tüm yönleriyle ele alındığı toplantıda Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Öztürk operasyonla ilgili brifing verdi.



Barzani: Her türlü işbirliğine hazırız






Başbakan Ahmet Davutoğlu, IKBY Başkanı Mesut Barzani'ye, başta DAEŞ, PKK ve DHKP-C olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı yürütülmekte olan operasyonlarla ilgili bilgi verdi. Telefon görüşmesinde, terörle mücadelede işbirliğinin önemini vurgulayan Davutoğlu, terör örgütü PKK'nın Türkiye'ye yönelik eylemlerine son vermedikçe her türlü tedbire başvurmaya devam edeceklerini belirtti. Davutoğlu, görüşmede, “Bölge güvenliği ve istikrarı açısından IKBY dahil tüm bölgesel ortaklarla işbirliğine önem veriyoruz" dedi. Barzani de bölge güvenliği ve istikrarı bakımından Türkiye'nin oynadığı rolü önemsediklerini vurguladı.Davutoğlu, “Sayın Barzani, Türkiye'nin gerek DAEŞ'a gerek PKK'ya yönelik operasyonlarının haklı temellere dayandığını ve bu çerçevede Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını bir kez daha ifade ettiler. Barzani, bu operasyonun herhangi bir etnik veya mezhebi kesime yönelik olmadığını bildiklerini, teröre karşı Türkiye ile her zaman beraber çalışmaya hazır bulunduklarını, her türlü işbirliğine katkı sağlayacaklarını bir kez daha ifade ettiler. " ifadelerini kullandı.



Süreç bizim için tarihidir


Bir gazetecinin “Son yaşanılan sürecin ardından Çözüm Süreci sona erdi denilebilir mi" sorusuna karşılık Davutoğlu, sürecin tarihi ve stratejik bir süreç olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Çözüm süreci milli birlik kardeşlik süreci gibi değişik dönemlerde sürdürülen süreç bizim için tarihidir. 2013 Mayıs'ında Türkiye'deki silahlı unsurların Türkiye'yi terk etmesi sürecine gelinmişti. Muhatabımız da sadece bir kesim değil bütün vatandaşlarımızdı. Bakın 2015'in Temmuz'undayız. Bırakın ülkeyi terk etmeyi gittikçe silahlanarak çözüm sürecini istismar eden bir yola girdiler. Çözüm sürecini istismar eden kim olursa olsun tutumumuzu açıkça ortaya koyacağız" dedi. HDP'nin de şiddet mi barış mı bir karar vermesini isteyen Davutoğlu, “Eğer karar vereceklerse bugün karar günüdür" diye konuştu.bir deklarasyon çıkarsa memnuniyet duyarız. Nihayet kapalı kulaklar açıldı deriz, kapalı gönüller açıldı deriz. Ümit ederim genel başkanlar böyle bir ortak tavra gelecek olgunluğu gösterirler" dedi.





#hava operasyonu
#suriye sınırı
#mesut barzani
#kuzey ırak
#pkk
9 yıl önce