|

Türkeş'in Davutoğlu'na yazdığı cevap mektubu

Başbakan Davutoğlu geçici hükümeti kurdu. 11 AK Partili, 11 bağımsız, 1 MHP’li ve 2 HDP’li ismin yer aldığı kabine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı. MHP’li Tuğrul Türkeş’in Başbakan Yardımcılığı’na getirildi. Davutoğlu’nun yazılı bakanlık teklifine Tuğrul Türkeş tarafından verilen yanıt da ortaya çıktı.

Yeni Şafak
08:52 - 29/08/2015 Cumartesi
Güncelleme: 06:02 - 29/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa'nın 114. maddesi çerçevesinde kurulan Geçici Bakanlar Kurulu'nu açıkladı.



Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Geçici Bakanlar Kurulu'nu onaylamasının ardından Çankaya Köşkü'nde yaptığı açıklamada "Sayın Cumhurbaşkanımızca onaylanan Geçici Bakanlar Kurulu listesini size ve yüce milletimize sunarım" dedi.



Anayasa gereği CHP'den 5, MHP'den 3 ve HDP'den 3 isime bakanlık teklifi götürmüştü. Ancak teklife MHP'li Alparslan Türkeş ve HDP'li iki Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca dışında kabul eden olmamıştı. Bu gelişmeler üzerine Davutoğlu dün hazırladığı listeyi sunmak üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çıktı. 1 saat 10 dakikalık görüşmenin ardından Erdoğan kabineye onay verdi. Kabine listesini Başbakan Davutoğlu açıkladı. Türkiye'nin ilk geçici Bakanlar Kurulu'nda Başbakan dışında, 11 AK Partili, 11 bağımsız, 2 HDP'li, 1 MHP'li yer aldı.



Türkeş Başbakan Yardımcısı


Geçici Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş'un yanısıra 11 bakan yerini korudu. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Başbakan Yardımcısı oldu. MHP'li Tuğrul Türkeş Başbakan Yarcımcılığı görevine getirildi.Mevcut hükümette yer alan 10 bakan AK Parti tüzüğündeki 3 dönem kuralına takıldıkları için milletvekili olamamışlardı. Bu bakanlar yasa gereği bu hükümette de yer alamadı. Bülent Arınç ve Ali Babacan, Faruk Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu, Taner Yıldız, Mehdi Eker, Ömer Çelik ve Nurettin Canikli kabineye giremeyen isimler oldu.



Türkeş'in Başbakan Davutoğlu'na cevabı


Milliyet gazetesinde yer alan habere göre Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yazılı bakanlık teklifine Tuğrul Türkeş tarafından verilen yanıtın metni şöyle:



“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere Başbakan olarak atanmış bulunduğunuzu bildiren ve geçici Bakanlar Kurulu üyeliği için şahsıma bakanlık teklif ettiğiniz yazınızı aldım. Bugüne kadar her fırsatta dile getirdiğim önce ülkem ve milletim daha sonra partim ve ben anlayışı içerisinde ve yetiştiriliş tarzımda öğrendiğim devlet menfaatlerini her şeyin üzerinde tutmak bilinci ve anayasal bir yükümlülük olan böyle bir görevi üstlenmek gerektiğinin bilincindeyim. Teklifinizi kabul ettiğimi bilgilerinize arz ederim.”






#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
#Başbakan Ahmet Davutoğlu
#Geçici Bakanlar Kurulu
9 yıl önce