|

Üniter yapı korunuyor

Yeni Şafak ve TVNET ekibi Başakşehir, Kemerburgaz ve Göktürk’te vatandaşlara referandumu sordu. Cumhurbaşkanlığı sistemiyle eyaletlere bölünme iddialarına cevap veren vatandaşlar, pakette yer alan 18 madde içinde eyaletlere bölünme ibaresinin yer almadığını ve üniter yapının korunduğunu vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 04:36 - 5/04/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Lise öğrencileri Batuhan Çelik ve Fatih Polatoğlu da milletvekili seçilme yaşının 18’e düşürülmesini beğendiklerini, gençlere motivasyon ve vizyon kazandıracağını ifade ediyor.
Lise öğrencileri Batuhan Çelik ve Fatih Polatoğlu da milletvekili seçilme yaşının 18’e düşürülmesini beğendiklerini, gençlere motivasyon ve vizyon kazandıracağını ifade ediyor.

Yeni Şafak ve TVNET ekibi olarak Başakşehir, Kemerburgaz ve Göktürk’te vatandaşlarla biraraya geldik. Referandumla ilgili değerlendirmelerini bizimle paylaşan vatandaşlar özellikle sosyal medyada dile getirilen iddialara değindi.

EYALETLERE BÖLÜNME YOK
Barış Sancak:
Cumhurbaşkanlığı sistemi eyaletlere bölünmenin ilk adımı değildir. 18 maddede böyle bir madde de yoktur. Bundan sonra da olacak değildir. Üniter yapı korunacak. Halkın oyuyla seçilmek zorunda olan bir siyasetçi halka rağmen karar alamaz. Dolayısıyla sistemin sigortası millettir. Millet, bu gibi asılsız iddialara itibar etmemeli.
EKONOMİ GÜÇLENECEK
Maşuk Ünlü:
Yeni sistemden umutluyuz. Esnafiz sonuçta siyasetin havası ekonomiyi, ekonomide tüm toplumu doğrudan etkiliyor. İstikrar ile ekonomi de güçlenecek. Bu nedenle evet diyeceğim.
Recep Ular:
Aslında en başından beri kararsızdım. Hatta hayıra daha yakındım. Ancak maddeleri okuyup siyasileri ve uzmanların görüşlerini dinlediğimde kararım değişmeye başladı. En basitinden 80 milyonun kaderi bir kişinin iki dudağı arasında olacak diyordum. Halbuki sonuçta cumhurbaşkanını halk seçiyor. En fazla da 2 dönem iktidar olabiliyor. Düzenleme doğru. Şimdi evete daha yakınım.
TEK ADAMLIK İDDİASI BOŞ
Fatih Sağlam:
Cumhurbaşkanı yüzde 50 artı 1’in oyunu almak zorunda. Bu Cumhurbaşkanının hem meşrutiyetine hem çoğunluğun sesi olmasını sağlayacak. Bunun adı tek adamlık olamaz. Tek adam olan milletten destek aramaz. Yetkilerini sınırlandırmaz. Karşısında meclis olsun istemez. Görev süresini de en fazla 2 kere seçilmekle sınırlı tutmaz. Ama yeni sistemle bunların tam tersi var. Bu nedenle eveti savunuyoruz.”
#Anayasa referandumu
#16 Nisan 2017
#Cumhurbaşkanlığı sistemi
7 yıl önce