|

Kuzey Irak'ta referandum yapılacak mı?

Kuzey Irak'ta referandum yapılacak mı yapılmayacak mı? derken Barzani son dakika açıklaması yaptı. İşte Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani referandum açıklaması...

Yeni Şafak
17:29 - 24/09/2017 dimanche
Güncelleme: 17:41 - 24/09/2017 dimanche
Diğer
Kuzey Irak'ta referandum yapılacak mı? sorusunun yanıtı haberimizde.
Kuzey Irak'ta referandum yapılacak mı? sorusunun yanıtı haberimizde.

Kuzey Irak'ta referandum yapılacak mı? sorusunun yanıtı haberimizde. İsrail dışında ABD başta olmak üzere hiç bir ülkenin onaylamadığı Kuzey Irak'taki referandum öncesi gerilim giderek artarken IKBY Başkanı Barzani son dakika olarak referandum hakkında açıklamalarda bulundu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, anayasaya aykırı sözde bağımsızlık referandumunun yarın yapılacağını tekrarladı

25 Eylül'de Kuzey Irak'ta referandum yapılacak mı? soruna Barzani'nin açıklamaları:

Erbil ve Bağdat arasında görüşmeler devam edecek

Oylamanın ardından Erbil ile Bağdat arasındaki sınır ve diğer konulara ilişkin görüşmelerin sürdürüleceğini aktaran Barzani, sorunların barışçıl bir ortamla görüşüleceğini dile getirdi

Ofisinden yapılan açıklamada, Barzani'nin Erbil'in Salahaddin kasabasındaki başkanlık konutunda Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilcisi Jan Kubis'i kabul ettiği belirtildi.

Açıklamada, Barzani ve Kubis'in yarın yapılması planlanan referandumu ele aldıkları ifade edildi.

Açıklamaya göre, uluslararası toplum ve BM'nin referandumun iptal edilmesi çağrıları hakkında Barzani, Kubis'e, "referandumun demokrasinin en sade hali olduğunu belirterek, halkın kararını verdiğini, bundan geri dönüş olmayacağını ve 25 Eylül'de referandumun sonuçlanacağını" söyledi.

Barzani ayrıca "Bağdat ile görüşmelere açık olduklarını, kapıların kapatılmadığını, sınır ve diğer meseleleri çatışmadan uzak barışçıl bir ortamda görüşebileceklerini" kaydetti.

IKBY'deki tartışmalı referandum kararı

IKBY Başkanı Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY'nin tek taraflı referandum kararının "anayasaya aykırı" olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz olduğuna ve durdurulmasına karar vermişti.

ABD ise büyük tartışmalara neden olan referandum kararı hakkında "seçilen yolun çok riskli olduğunu" kaydederek kararın ivedi bir şekilde iptal edilmesini istemişti.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ'dan Kuzey Irak'taki referandum açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) yarın yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti devleti referandumun iptalini istemektedir, ertelenmesini değil. Ertelemek demek ilerki bir tarihte yeniden yapılmasına rıza demektir. Bizim bu referandumun ilerki bir tarihe yapılmasına da rızamız yoktur. Referandumun tekrarlanmamak kaydıyla iptalini talep ediyoruz çünkü böylesi bir referandum, bugün de yarın da ilerki bir tarihte de bölgede çok büyük sıkıntılara, önü alınmaz yangınlara, felaketlere sebep olacak bir referandumdur." dedi.

Bozdağ, Yozgat’ta partisinin Çayıralan ilçe kongresinde yaptığı konuşmada, IKBY'nin aldığı referandum kararının Türkiye'yi de doğrudan ilgilendirdiğini söyledi.

Kararın, milletin ve devletin milli güvenliğine karşı doğrudan tehdit olduğunu ifade eden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

Irak'taki referanduma dünya karşı

Referanduma İsrail hariç bütün dünyanın karşı olduğunu vurgulayan Bozdağ, "Birleşmiş Milletler karşı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karşı. Irak karşı, İran karşı, Türkiye karşı ve diğer ülkeler de onlar da karşı. Sadece onlar değil Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetim altında yaşayan insanların büyük bir kısmı da karşı. Türkmenler tamamen karşı, Araplar karşı, bölgede yaşayan Kürtlerin önemli bir kısmı da karşı. Meclis karar aldı, karara vekillerin büyük bir kısmı katılmadı. Katılanların da yarıya yakını ‘hayır’ oyu verdi. O nedenle bu karar meşru bir karar değildir, gayrimeşru bir karardır." diye konuştu.

Kararın, Türkiye ile Irak arasında ve uluslararası çoklu anlaşmalar çerçevesinde akdedilmiş pek çok uluslararası anlaşmaya da aykırı olduğuna dikkati çeken Bozdağ, "Türkiye’nin Lozan Antlaşması'ndan, Ankara Antlaşması'ndan Irak ile Türkiye arasında ikili pek çok anlaşmalardan doğan hakları vardır. Biz hükümet olarak bu haklarımızı mahfuz tuttuğumuzun altını özellikle çizdim. Bu anlaşmaların Türkiye'ye verdiği birtakım yetkiler var, birtakım haklar var. Biz bunları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gözetmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bozdağ, referandumun yok hükmünde olduğunu, hiçbir hukuki sonuç doğurmasının mümkün görünmediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Barzani, aldığı referandum kararıyla ateşle oynamaktadır. Eğer bu referandumdan vazgeçilmezse önce bu ateş, eline alan Barzani’yi ve bu ateşi eline almasına destek olan çevreleri yakacak. Sadece orada bu kararı alanlara değil pek çok kesime ve çevreye zarar verecek. Bu referandum kararından en büyük zararı bölgede yaşayanlar görecek. Biz Türkiye olarak bir siyasi ihtiras uğuruna alınmış bu kararın bedelinin Kuzey Irak’ta yaşayan Türkmenlerin, Arapların, Kürtlerin ve diğerlerinin ödemesini istemiyoruz. Bölgenin huzurunun, barışının, istikrarının kötü olduğu bir dönemde bunun daha da kötüleştirilmesine şiddetle karşı çıkıyoruz. Onun için de diyoruz ki Barzani’ye, yönetimine, henüz vakit bitmiş değil, ateşle oynamayı bırak, bu referandum kararını iptal et. Gayrimeşru yol ve yönetmelerle hiçbir hedefe hiç kimse bugüne kadar ulaşamamıştır sizin de ulaşmanız mümkün değildir. Bölgede sıkıntıda olan huzur, güven, istikrar ve barış ortamını daha kötü hale getirecek bir sürecin önünü açma. Bu huzursuzluk sadece sana değil pek çok kişiye zarar verecek sonuçlar doğuracaktır. Bu sonuçları görmek için çok çok bilgi sahibi olmaya gerek yok. Görünen köy kılavuz istemiyor, neler olabileceği çok açık."

Referandumun ertelenmesini değil iptalini istiyoruz

Referandumun iptal edilmesi gerekliliğini yineleyen Bozdağ, "Türkiye Cumhuriyeti devleti referandumun iptalini istemektedir, ertelenmesini değil. Ertelemek demek ilerki bir tarihte yeniden yapılmasına rıza demektir. Bizim bu referandumun ilerki bir tarihe yapılmasına da rızamız yoktur. Referandumun tekrarlanmamak kaydıyla iptalini talep ediyoruz çünkü böylesi bir referandum, bugün de yarın da ilerki bir tarihte de bölgede çok büyük sıkıntılara, önü alınmaz yangınlara, felaketlere sebep olacak bir referandumdur." dedi.

Herkesi aklıselimle hareket etme çağıran Bozdağ, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin, olabilecek her türlü gelişmeyi Milli Güvenlik Kurulunda ve Bakanlar Kurulunda müzakere ettiğini vurguladı.

Hangi ihtimal gerçekleşirse bunun karşısında ne tür adımların atılacağının bir bir kararlaştırıldığına dikkati çeken Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bunların gerçekleşmesi, takvimlendirilmesi, öncelik ve sonralık durumu, gelişmelerin seyrine göre hükümetimiz tarafından belirlenecektir. Herkes müsterih olsun, hükümetimiz görevinin başındadır, milletimizin ve devletimizin hukukunu ve üstün yararını her şeye, herkese ve her kesime rağmen korumakta kararlıdır. Herkes bunu bilmeli ve adımlarını ona göre atamalıdır. Umarız ki bu konuda henüz bana gelen bilgi yok ama vakit dolmuş değil, geri adım, aklıselimle hareket eden bir yönetim tarafından atılabilir. Barzani’yi aklıselime davet ediyorum. Elindeki ateşi bırakmaya, bu ateşle oynamamaya davet ediyorum. Çözüm, referandumun iptalidir. Başka bir çözüm yoktur, bunun dışındaki bir çözümü Türkiye’nin kabul etmesi de mümkün değildir."

#Kuzey Irak
#Irak referandumu
#IKYB
#Mesud Barzani
il y a 6 ans
default-profile-img