|

ABD Suriye ordusunu vurdu

ABD jetleri, Deyr Ez-Zur'da Suriye ordusu birliklerini 4 kez bombaladı. Saldırıda 60'dan fazla askerin öldüğü, 100'den fazla askerin de yaralandığı belirtildi. ABD, hedefin DAEŞ olduğunu rejim askerlerinin yanlışlıkla bombalandığını iddia etti.

Yeni Şafak
21:56 - 17/09/2016 Cumartesi
Güncelleme: 04:23 - 18/09/2016 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Suriye'nin doğusundaki Deyr Ez-Zur ilinde Beşşar Esed rejimine ait bir askeri üssü vurdu.



ABD ait koalisyon savaş uçakları Derizor'ın Güneyinda bulunan Serda dağında rejime ait hedeflerine yönelik bombardımanı sonucu en az 60 rejim askeri öldü.



Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Igor Konaşenkov, Deyr Ez-Zur havaalanının yakınlarına yapılan hava saldırısının koalisyona ait 2 F-16 ve 2 A-10 ile gerçekleştirildiğini söyledi. Suriyeli yetkililerin kendilerine 62 rejim askerinin öldüğü, 100'den fazla askerin de yaralandığı bilgisini verdiğini belirten Konaşenkov, uçakların ülkenin Irak sınırı tarafından geldiğini ifade etti.



Ölenler arasında Ruslar var


Cumartesi akşam saatlerinde Suriye'nin doğu illerinden Deir ez Zor 'da rejime ait mevzilerine hava saldırısı düzenleyen ABD'nin Rus ve İranlı savaşçıları öldürdüğü iddia ediliyor. Deir ez Zor'un Güney'inde bulunan Serda dağında rejime ait hedeflere yönelik bombardımanda en az 7 Rus özel kuvvetleri askeri ile 20'den fazla İran destekli Şii'nin öldüğü bildiriliyor. Yeni Şafak'a bölgeden bilgi veren kaynaklar bombardımanın olduğu Sarda bölgesinde rejime ait önemli silah depoları olduğunu ve bu depolardan bazılarının ABD saldırısı sonucu ilerleyen Işid terör örgütünün eline geçmiş olabileceği bilgisini verdi.



Esed rejimi ise saldırının ardından yaptığı açıklamada, ABD'nin kasıtlı olarak ve DAEŞ'e destek amacıyla kendilerine saldırdığını iddia etti.


  1. Deyr Ez-Zur, 2014 yılından bu yana büyük oranda terör örgütü DAEŞ tarafından kontrol ediliyor. Irak sınırında yer alan kent, Rakka'dan sonra DAEŞ'in etkin olduğu ikinci büyük il özelliği taşıyor.

ABD öncülüğünde oluşan Uluslararası koalisyon saldırısı sonrası Lazkiye Himeymin Rus Askeri Üssünden havalanan 16 savaş uçağı bölgeye yönlendirildi.


Ayrıca Deir ez Zor bölgesine gelen Rus helikopterlerin Rus askerlerinden oluşan ölü ve yaralıları bölgeden tahliye ettiği de gelen bilgiler arasında.



IŞİD hava bombardımanı sonrası bir süredir kuşatma altında tuttuğu rejim kontrolünde ki Tarda havaalanını ele geçirdi.



CENTCOM: Yanlışlıkla vuruldu


Rusya'dan sonra bir açıklama yapan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise hedeflerin 'IŞİD sanılarak vurulduğunu' belirtti ve hava operasyonlarının durdurulduğunu açıkladı.



ABD ile Rusya'nın Kurban Bayramı'nda Suriye'de çatışmaların durması konusunda vardığı anlaşma, 12 Eylül Pazartesi günü Suriye yerel saatiyle 18.45'te yürürlüğe girmişti. Önce 1 hafta süreceği açıklanan ateşkesin daha sonra iki gün uzatılması konusunda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un anlaştığı bildirilmişti.



BBC Türkçe'de yer alan habere göre ise, konu hakkında açıklama yapan Suriye İnsan hakları İçin Gözlemevi (SOHR) saldırıda en az 80 Suriye askerinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.



BMGK ACİL TOPLANTI KARARI ALDI


Yaşanan bombalama olayı sonrasında Rusya'nın talebi üzerine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) acil toplanacak. BMGK başkanlığından yapılan açıklamada, Konsey üyelerinin saat 19.30'da (TSİ: 02.30) kapalı toplantıda bir araya geleceği kaydedildi.



ABD yönetimi: Üzüntü duyduk


Obama yönetimi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırısı sonucu 62 Suriye rejimi askerinin hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntü duyduklarını açıkladı.



Amerikan medyasına yansıyan haberlerde Obama yönetimi adına konuşan üst düzey bir yetkili, ABD yönetiminin 62 Suriye rejimi askerinin "kasıtsız bir şekilde vurulması sonucu öldürülmesinden üzüntü ve pişmanlık duyduğunu" bildirdi.



Obama yönetiminden gelen açıklamadan saatler önce de ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Suriye'nin Deyr Ez-Zur kentinin güneyinde Esed rejimine ait bir askeri üssün vurulmasıyla ilgili yazılı açıklama yapmıştı.



Açıklamada, vurulan yerlerin DAEŞ hedefi sanılarak vurulduğu kaydedilmiş ve Suriye rejimi unsurları olduğu bilinen bir hedefin vurulmayacağı ifade edilmişti.









#ABD
#Suriye ordusu
#Deyr Ez-Zor
8 yıl önce