|

Antalya’nın kararı barış

Yeni Şafak ve TVNET seçim ekibinin bugünkü durağı önemli turizm kentlerimizden olan Antalya. Halkın genel olarak referandumdan umutlu olduğu Antalya'da, 16 Nisan bir onur meselesi olarak görülüyor. Seçimin bir parti meselesi olmadığına dikkat çeken Antalyalılar, parlamenter sistemde yaşanan sorunların yeni sistemle aşılacağına inanıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 27/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 13:52 - 12/04/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Referandum parti meselesi değil
Referandum parti meselesi değil

16 Nisan öncesi Anadolu'yu gezerek vatandaşların nabzını tutan Yeni Şafak ve TVNET seçim ekibinin bugünkü durağı önemli turizm kentlerimizden biri olan Antalya. Kararsızların da bulunduğu kentte genel olarak anayasa değişikliği ve yeni sisteme sıcak bakılıyor. "Evet" oyu vereceğini söyleyen vatandaşlar Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye yaptığı haksız uygulamalara işaret ederek, "En güzel dersi sandıkta vereceğiz" diyor. “Hayır" oyu vereceğini söyleyen Antalyalılar ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra ne olacağından emin olamadıklarını söylüyor.


ANTALYALILAR UMUTLU

Caddelerin Türk bayrağıyla süslendiği Antalya'nın şehir merkezinde 'evet'in az bir şekilde önde olduğu görülüyor. Yazarımız Özlem Albayrak'ın da vatandaşları dinlediği Antalya'da halk genel olarak referandumdan umutlu. "Bir Başbakan, bir de Cumhurbaşkanı olacağına bir tane Cumhurbaşkanı olmalı" diyen Osman Yaldız, "tek adamlık" söylemlerine ise tepki göstererek, "Hayır propagandası yürütenler Avrupa ile hareket ediyorlar" ifadelerini kullandı. Muhalefetin görevini yapamadığına işaret eden Yaldız, "Niye onlar hiç teklif getirmiyor. Onlar güzel bir teklif getirirse biz onları da destekleriz" dedi.

CHP'LİLER KENDİNE GÜVENMİYOR

18 maddeyi incelediğini belirten Çiğdem Bal, "Bu anayasa değişikliği Türkiye'nin yararına olacak. Bize de desteklemek düşüyor" dedi. 'Hayır' propagandasını yürüten CHP'de 'lider' problemi olduğunu kaydeden Bal, "Onlar da Cumhurbaşkanımızdan sonra ne olacağını merak ediyorlar. Kılıçdaroğlu'na güvenmiyorlar" ifadelerini kullandı. Daha önce kararsız olduğunu kaydeden Mehmet Aslan ise, “Avrupa ülkelerinin Türkiye karşıtı tutumundan sonra 'Evet' demeye karar verdim. Bu artık onur meselesine döndü. Bakanlarımıza yapılan saygısızlık Türkiye'ye yapılmış bir saygısızlıktır" dedi.

GELECEĞİ OYLAYACAĞIZ

"Bu oylamada A, B partisini seçmiyoruz" diyen Bahattin Bayraktar, "Geçmişe baktığımızda parlamenter sistemde sıkıntıların yaşandığını görüyoruz. Bu sıkıntılar ortadan kalkacak" şeklinde konuştu. Emral Özel ise, Türkiye'nin bir sistem değişikliğine gideceğini belirterek, "Bunu bir parti meselesi olarak görmemek lazım. Türkiye'nin geleceğini oylayacağız" dedi.

Türkiye demek ki doğru yolda

Antalya'nın kahvehanesine konuk oluyoruz, burada Hasan Şafakyiğit, dış güçlerin Türkiye'ye karşı oynadığını oyuna dikkat çekerek, “Türkiye'nin büyümesinden korkuyorlar. Onlar bu kadar karşı çıktığına göre demek ki biz doğru yoldayız" diyor.

Nasıl yüzümüze bakacaklar

Gençliğin yeni bir sisteme evet diyeceğini söyleyen Zafer Yeni, “15 Temmuz'da tankların önüne yatma cesareti gösteren gençler, neden Meclis'te olmasın. Seçme hakkı veriliyorsa, seçilme hakkı neden verilmesin. Ülkeyi medeniyetler seviyesine çıkacak olan bizleriz. Bize güvenmeyenler 16 Nisan'dan sonra yüzlerimize nasıl bakacaklar. Bizler bu ülkenin teminatıyız" diyor. Tek adamlık ve diktatörlük iddialarına da cevap veren Yeni, “Ben milletime aşığım diyen bir insan nasıl diktatör olabilir. Şu an herkes rahatlıkla konuşabiliyor, rahatlıkla cumhurbaşkanını eleştirebiliyor" ifadelerini kullandı.

Hükümet millete hesap verecek

Yeni Şafak ve tvnet ekibi olarak Gaziosmanpaşalılarla referandumu konuştuk. Yeni sistemi beğendiklerini belirten vatandaşlar geçmiştekilere nazaran halkın emrinde ve halka hesap verecek bir hükümet için 'evet' diyeceklerini vurguluyor.

İstanbul'un ilçelerinde vatandaşlara referandumla ilgili görüşlerini soran Yeni Şafak ve TVNET ekiplerinin bugünkü durağı Gaziosmanpaşa. İlçede yeni sistemden ümitli olduğunu söyleyen de var sistemi hala anlayamadıklarını belirten de. Referandumla ilgili görüş ve eleştirilerini paylaşan vatandaşların değerlendirmeleri şöyle:

İTİBAR KAZANDIK

Naciye Coşar:
“Eskiden sahip çıkılmayan, önemsenmeyen, büyük devletlerin emrine amade olmuş bir Türkiye vardı. Şimdi itibarını kazanmış dik ve güçlü bir Türkiye var. 16 Nisan'da sandığa gidip kendi ayakları üzerinde duran, halkının emrinde bir Türkiye için 'evet' oyu kullanacağım" dedi.

YORUMLAR KAFA KARIŞTIRIYOR

Kemalettin Yoldurak:
“Esasında kararsızım. Bir yandan meclis devre dışı bırakılıyor deniliyor diğer yandan da meclis güçlendiriliyor deniliyor. Sistemi tam anlayamadığım için kararsız kaldım."

BAĞIMSIZLIK İÇİN EVET

Selim Ergüner:
“60 ve 80 darbelerini çok iyi hatırlıyorum. O dönemde halk büyük mağduriyet yaşıyordu. Şimdi gücünü milletten alan ve hesabı millete veren bir hükümet için, bağımsızlığımız için evet diyeceğim."
  • DÜZELTME
  • Fatih Efe, eşinin "Türkmenistan'ın Erdoğan gibi bir lideri olması gerektiği" yönünde bir ifadesi olmadığını belirterek, "Eşim 'Ben de oy kullanabiliyor olsam 'evet' derdim' sözlerini sarf etmiştir. Onun dışındaki sözlerin hiçbirini söylememiştir" ifadelerini kullandı.
  • Türkmenistan ve Türkiye'nin iki kardeş ülke olduğunu vurgulayan Efe, "Eşim bu olaydan rahatsızdır. Sanki Türkmenistan Devlet Başkanını sevmiyor ve ülkesini iyi yönetmiyor, devlet başkanını küçümsüyor gibi anlaşılmaktadır. Türkmenistan refah ve huzur içinde mutlu yaşayan, vatandaşları ile sevgi ve barış içinde bir Devlet ve Başkanı vardır" düşüncesini dile getirdi.


#16 Nisan 2017
#Anayasa referandumu
#Antalya
#İstanbul
#15 Temmuz
7 yıl önce